VII Posiedzenie Sejmu Muratyckiego
- Femme Mystere
- Contributor
Re: VII Posiedzenie Sejmu Muratyckiego
Według mnie nie jest nas aż tak dużo, żebyśmy nie ograniali, kto się czym zajmuje i od jak dawna. Można ewentualnie zaproponować "wysadzenie" kogoś z urzędu, ale myślę, że nie wcześniej niż po kwartale.
- Użytkownik Usunięty 233519
- Newbie
Femme Mystere pisze: 12 mar 2023, 13:38Archiwizacja czegokolwiek z pracy poprzednika nie jest ŻADNYM ułatwieniem pracy dla osoby nowej. Jeśli ma ona takie życzenie, zawsze może zrównać z ziemią instytucje, które się nie podobają, ale rozpoczynanie pracy z całkiem czystą kartą wcale nie jest dobra.
Czy mógłbym prosić przykład jakiś do tego, co Wać Pani powiedziała?
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Femme Mystere pisze: 12 mar 2023, 16:13Według mnie nie jest nas aż tak dużo, żebyśmy nie ograniali, kto się czym zajmuje i od jak dawna. Można ewentualnie zaproponować "wysadzenie" kogoś z urzędu, ale myślę, że nie wcześniej niż po kwartale.
Raczej nie chodzi tu o ilość obywateli ale właśnie fakt że ktoś nowy może nie wiedzieć tego i owego. Usuwanie czegokolwiek faktycznie nie ułatwi jakoś znacznie sprawy ale w moim odczuciu nie ma nic złego w tym aby @Freutreggër mógł na własne żądanie zarchiwizować niektóre posty, szczególnie te bez jakiegoś większego sensu merytorycznego. Oczywiście nad tym wszystkiem co można a czego nie usunąć piczę sprawował by jakiś wyższy organ władzy państwowej, minister lub prezydent.
Natomiast niektóre instytucje jak np. stare partie polityczne pokroju MUL czy np Stowarzyszenie Future i Głos Ludu Westlandzkiego są już nam raczej zbędne.
- Użytkownik Usunięty 233519
- Newbie
Albert Fryderyk de Espada pisze: 12 mar 2023, 16:46Oczywiście nad tym wszystkiem co można a czego nie usunąć piczę sprawował by jakiś wyższy organ władzy państwowej, minister lub prezydent.
Co do tej piczy, to idealny przykładem pizdowatości administracyjnej są władze Nieinsulii oraz Sarmacji. Oni się uczą administrowania v-ludźmi nie mając pojęcia jak forum działa, a o mikronacji to aż strach wspominać, bo to pewna iluzja zwana CHATĄ MORGANA, czyli ogólnie czujta się jak u siebie w domu, gdzie prawa żadnego nie ma znaczącego, ale jak coś się stanie, to wówczas je zastosujemy, aby wiedzieć jak postępować. ?
- Ulefs
- Newbie
Femme Mystere pisze: 12 mar 2023, 13:38Zgodzę się z @Albert Fryderyk de Espada. Archiwizacja czegokolwiek z pracy poprzednika nie jest ŻADNYM ułatwieniem pracy dla osoby nowej. Jeśli ma ona takie życzenie, zawsze może zrównać z ziemią instytucje, które się nie podobają, ale rozpoczynanie pracy z całkiem czystą kartą wcale nie jest dobra.
Nie wiem jak wy, ale ja w takiej sytuacji rozkładam ręce, bo znowu wszystko w danym regionie jest do zrobienia od nowa. To demotywuje. I nie pozwala Muratyce na sensowny rozwój.
Według mnie ta ustawa jest nie tylko niepotrzebna, ale i szkodliwa. Proponuję wyrzucić ją w całości do kosza.
Nie mówię by usunąć wszystko. Instytucje / organizacje, które nie są już aktywne mogłyby trafiać do archiwum, aż doczekałyby się wskrzeszenia. Ponownie, może na przykładzie
Mamy Freutreggera #1 i robi on te rzeczy:
1. Zmienia flagę Freutu
2. Wprowadza pewne prawa
3. Tworzy organizacje rządowe, niektóre wpływają na historię regionu znacząco
4. Opisuje historię i kulturę regionu
5. Opisuje wydarzenia występujące w regionie
6. Administruje regionem i wyznacza nowe stanowiska
7. Tworzy gazetę w danym Freucie
Przychodzi Freutregger #2 i wprowadza takie zmiany:
1. Zmienia flagę ponownie
2. Wprowadza nowe prawa, których część całkowicie wypiera stare
3. Tworzy nowe organizacje rządowe, kontynuuje stare, ale nie wszystkie
4. Opisuje dalej historięi kulturę regionu
5. Opisuje kolejne wydarzenia zachodzące w regionie
6. Administruje regionem ,wyznacza nowe stanowiska
7. Kontynuuje gazetę w danym Freucie
W takim przypadku w archiwum chciałbym widzieć tylko te rzeczy:
1. Stary post o fladze, gdyż jest już nowa (jeśli w nowym poście będzie zawarta informacja o tym jaka flaga zostąła zastąpiona)
2. Te prawa, które nie są JUŻ aktualne, stare prawa ciągle obowiązujące powinny zostać!
3. Stare zamknięte / nie funkcjonujące już organizacje, ale z możliwością ich kontynuowania, chyba, że dana organizacja miała znaczący wpływ na region, wtedy należy umieścić stosowną informację w #1 poście, że organizacja jest nieaktywna, aby nowy użytkownik dany post traktował jako kopalnię wiedzy. Może zamknięcie tematu byłoby wtedy stosowne bez jego archiwizacji, aby użytkownik mógł tę instytucję potraktować uważnie.
6. Posty typu "wyznacza się X na stanowisko" powinny wylądować w archiwum, jeśli dana osoba nie pełni już tego stanowiska.
Chodzi mi o to, aby archiwum oddzielało stare i nie ważne od starego, ale ważnego i aktualnego. Nie jestem za archiwizacją wszystkiego jak leci.
Femme Mystere pisze: 12 mar 2023, 13:38Archiwizacja czegokolwiek z pracy poprzednika nie jest ŻADNYM ułatwieniem pracy dla osoby nowej.
Jak nie jest ułatwieniem? To właśnie nowy zarządzca winien archiwizować i byłoby to skrajne ułatwienie. Jeśli byłbym Freutreggerem numer 2 to mógłbym łatwo oddzielić stare dzieje od nowych, od razu bym widział jakie instytucje / organizacje są aktywne, a które nie. Widziałbym, które przepisy obowiązują, a które nie. To samo dla nowego użytkownika, po co miałby się przedzierać przez 30 organizacji, 50 tematów jeśli bardzo ważne dla regionu byłoby 5 z nich a aktywnych organizacji byłoby 1