Federalny Wątek Kosmiczny
NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE
Ehhh będzie ciężko pisać o tym, co się spodziewałem, ale nie chciałem usłyszeć. Pamiętacie na pewno marsjański wiropłat Ingenuity od NASA. No to informowałem Was ostatnio o tym, że utracono z nim kontakt. No niestety okazało się, że Ingenuity uszkodził wirnik, a jego historia lotów już dobiegła końca... Straszna informacja, której zdecydowanie nie chciałem dziś usłyszeć. Ogólnie rzecz biorąc, był to pierwszy w historii robot, który poruszał się po Marsie, latając w powietrzu niczym dron.
[attachment=0]100664266041852275.png[/attachment]/monthly_2024_01/100664266041852275.png.81d37934edc46a4485d946e179510236.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Na Marsie zjawił się wraz z łazikiem Perseverance w ramach misji Mars2020, miał udowodnić, że ?marsjański dron? nie jest wymysłem świata sci-fi, tylko realistyczną wizją eksploracji powierzchni Marsa i faktycznie pomimo atmosfery Marsa udało mu się wykonać 72. loty z 6. zaplanowanych. Do momentu uszkodzenia 1/3 całej długości wirnika Ingenuity posiadał rozszerzoną misję, w której służył jako zwiadowca dla łazika Perseverance. Jak zrozumiałem z konferencji NASA, to system nawigacyjny Ingenuity coś odwalił i przez to 71. lot został skrócony, a 72. lot miał być kontrolnym lotem, by sprawdzić, czy usterka została naprawiona. Prawdopodobnie system stabilizacji zadziałał zbyt agresywnie, przez co stracono kontrolę nad wiropłatem... W każdym razie smutno, że do tego doszło [*] żegnaj Ingenuity!
Źródło informacji:
Konferencja NASASenBillNelson na ?NASAJPL na ?Ostatnie zdjęcie Ingenuity:
?Mars Perseverance Sol 1043: Right Navigation Camera (Navcam)?