Idąc za ciosem chciałabym wzbudzić dyskusję nt. kultury i społeczeństwa Muratyki. Chciałabym w jakiś sposób ustalić i dopracować wizerunek Muratyki. Poniżej zaadresuję kilka aspektów społeczno-kulturowych, a wy powiedzcie mi, czy to się zgadza.
Jak rozumiem, założyciele chcieli wzorować się na państwach skandynawskich?
Czyli mam sobie wyobrazić Muratykę jako kraj o generalnie niskich temperaturach? Górzystym i przez większośc roku ośnieżonym?
Społeczność aparycji skandynawskiej, tj. głównie blondyni o narysowanych szczękach, kobiety blondynki o mocnej posturze? Ludność małomówna i niezbyt zabawowa? Moda nawiązująca do futer, korzuchów, ciepłych swetrów?
Historia odnosząca się do wikingów dawniej?
Architektura ceglana lub drewniana? Wystroje wnętrz minimalistyczne (patrz IKEA?)?
Gospodarka głownie oparta o rybactwo, wyroby drewniane, produkcja stoczniowa, zasoby kopalniane, odnawialne źródła energii?
Czy taka jest wizja Muratyki?
Kultura Muratyka
- Femme Mystere
- Contributor
- Kajetan Sikorski
- Newbie
Re: Kultura Muratyka
Dobry temat. Mnie, jako człowiekowi z zewnątrz, Muratyka się z niczym nie kojarzy - dopiero zacząłem "grę" w politykę. Chętnie poczytam, jeśli pojawią się odpowiedzi w tym wątku.
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Kulturowo a co za tym idzie językowo Muratykę chyba realnie najlepiej byłoby przyrównać do czegoś w ramach Danii czy Norwegii ale gdybyśmy chcieli mówić o geografii i klimacie to pewnie wygląda ona bardzo podobnie do Polski, mamy co prawda najwyższe góry na kontynencie które o ironio nie są nawet nazwane ale są. Reszta przynajmniej Muratyki jest raczej równinna.
Koribia zaś jest już nieco bardziej zróżnicowana. Gdzieś już chwilę temu wspominałem że Koribia to taki pochodny kraj z tej samej rodziny co Muratyka. Tylko że ludy zamieszkujące muratykę przybyły tu z Varlandu tysiące lat temu a Koribijczycy mimo że też pochodzą z tych samych regionów Varlandu to przybyli jako koloniści może do 400 lat temu i przez to ich można by bardziej przyrównać do takiej hybrydy Duńczyków z Holendrami.
O historii narracyjnej samej muratyki wiele można poczytać na wykładach uniwersytetu Zwierzogrodzkiego.
Koribia zaś posiada swój urząd informacyjny gdzie można się również wiele dowiedzieć.
[attachment=0]Mapa fizyczna z rzekami.png[/attachment]/monthly_2024_11/1242374982_Mapafizycznazrzekami.png.22c047c35560613b43531869b6a579bf.png" data-ratio="126,16" width="1720" class="ipsImage ipsImage_thumbnailed" alt="Mapa fizyczna z rzekami.png">
Koribia zaś jest już nieco bardziej zróżnicowana. Gdzieś już chwilę temu wspominałem że Koribia to taki pochodny kraj z tej samej rodziny co Muratyka. Tylko że ludy zamieszkujące muratykę przybyły tu z Varlandu tysiące lat temu a Koribijczycy mimo że też pochodzą z tych samych regionów Varlandu to przybyli jako koloniści może do 400 lat temu i przez to ich można by bardziej przyrównać do takiej hybrydy Duńczyków z Holendrami.
O historii narracyjnej samej muratyki wiele można poczytać na wykładach uniwersytetu Zwierzogrodzkiego.
Koribia zaś posiada swój urząd informacyjny gdzie można się również wiele dowiedzieć.
[attachment=0]Mapa fizyczna z rzekami.png[/attachment]/monthly_2024_11/1242374982_Mapafizycznazrzekami.png.22c047c35560613b43531869b6a579bf.png" data-ratio="126,16" width="1720" class="ipsImage ipsImage_thumbnailed" alt="Mapa fizyczna z rzekami.png">
- Femme Mystere
- Contributor
Patrząc na kształt Freutu Rammstein i Freutu Umel, to aż prosi się, żeby tam zrobić jakies fiordy, więc zrobić raczej nieco wyżej posadowione z mocnym klifem.
Jeśli zaś chodzi o to, że Muratyka byłaby podobna do Danii/Norwegii, to dla mnie ok. Wprawdzie nie znam się kompletnie na tych regionach 😄 Ale najwyżej czegoś się ciekawego dowiem, tworząc materiały.
Jeśli zaś chodzi o to, że Muratyka byłaby podobna do Danii/Norwegii, to dla mnie ok. Wprawdzie nie znam się kompletnie na tych regionach 😄 Ale najwyżej czegoś się ciekawego dowiem, tworząc materiały.
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Tak po dłuższych rozmyślaniach które w zasadzie trwają już kilka lat żałuję że nie zrobiłem Z Koribi czegoś w klimacie Szkocji albo Irlandii chociaż mentalnie wywiązujemy się ze swojego zadania wzorowo. Młodszy brat Muratyki, niby podobny niby nie, no i cały czas narzekamy jak to jest źle i że większa autonomia itd. 😅
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Femme Mystere pisze: 04 lis 2024, 14:24Jak rozumiem, założyciele chcieli wzorować się na państwach skandynawskich?
Dokładnie tak. Tak kulturą, jak i językiem. Od praktycznie samego początku wyobrażałem sobie Muratykę jako taką fuzję kultur Danii, Norwegii i Szwecji, także w tą stronę musimy iść 😛
Femme Mystere pisze: 04 lis 2024, 14:24Czyli mam sobie wyobrazić Muratykę jako kraj o generalnie niskich temperaturach? Górzystym i przez większośc roku ośnieżonym?
Raczej tak. Jak już Albert wspomniał w centralnej części kraju mamy łańcuch Gór Nienazwanych, które wpływają na klimat północnej części kraju. Południe Muratyki to raczej ciepłe rejony. Powietrze przekraczając Góry Nienazwane obniża swoją temperaturę, przez co Koribia (dokładniej jej zachodnia część) jest raczej zimnym terenem. Na ogół panują tam niższe temperatury niż w innych częściach kraju.
Femme Mystere pisze: 04 lis 2024, 14:24Społeczność aparycji skandynawskiej, tj. głównie blondyni o narysowanych szczękach, kobiety blondynki o mocnej posturze? Ludność małomówna i niezbyt zabawowa? Moda nawiązująca do futer, korzuchów, ciepłych swetrów?
Czy małomówna i niezbyt zabawowa to bym się zastanowił. Muratykanie z natury są raczej radosnym i przyjaznym narodem, więc ja bym ich określił raczej mianem "rozrywkowych" ludzi. Co do mody - dokładnie tak. Takie stroje przeważają przez większość roku w IV Republice.
Femme Mystere pisze: