Uroczystości świąteczne i niedzielne

Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Uroczystości świąteczne i niedzielne

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Dominica IX Post Pentecosten

[attachment=0]99768566332522608 (1).jpeg[/attachment]/monthly_2025_08/1714224692_99768566332522608(1).jpeg.c9383ab67cd57c3ea10492166c8c81d9.jpeg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Gdy na zegarach zbliżała się godzina  dziewiąta, w katedrze pw. Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła rozpoczęła się msza święta sprawowana przez arcybiskupa achkovskiego Henryka Ziemiańskiego de Harlin la Sparasana OSI. Świątynia była wypełniona po brzegi, a przy Ołtarzu służyło dużo ministrantów. 

https://www.youtube.com/watch?v=uSmoNNghL38

https://www.youtube.com/watch?v=vlLzZUrVj1c

https://www.youtube.com/watch?v=5A_EScP6VSw

Orémus

Páteant aures misericórdiæ tuæ, Dómine, précibus supplicántium: et, ut peténtibus desideráta concédas; fac eos quæ tibi sunt plácita, postuláre.

Per Dominum nostrum Iesum Christum, Filium tuum: qui tecum vivit et regnat in unitate Spiritus Sancti Deus, per omnia saecula saeculorum. 

R. Amen

Po odśpiewaniu Ewangelii przez diakona arcybiskup wygłosił kazanie, którego wszyscy słuchali z uwagą. 

[attachment=1]1.jpg[/attachment]/monthly_2025_08/1.jpg.e585c813ab8e5161a0829f3bcdc5ba87.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

[attachment=2]heniu_prymas.png.7e5f759f3aa5d4895aee5ab6dd0ee4b6.png[/attachment]/monthly_2025_08/heniu_prymas.png.7e5f759f3aa5d4895aee5ab6dd0ee4b6.png.cc7710b49452509a94521e1434eb56d3.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Umiłowani w Chrystusie Panu Siostry i Bracia,

Wsłucham się w Jezusa, który kładzie mi na serce sprawę czuwania na Jego przyjście. Przyjdzie niespodziewanie. Czy myślę o tym? Czy jest mi bliska postawa czuwania?

Moje biodra mają być przepasane (w. 35). Chodzi o postawę gotowości i wolności od tego, co krępuje „ruchy ciała”. Co mogę powiedzieć o obecnym stanie mojego ducha: o wewnętrznej wolności i gotowości na spotkanie z Jezusem?

Moje życie ma być jak zapalona pochodnia (w. 35). Mam szukać światła, żyć jasno, przejrzyście, bez ukrywania czegokolwiek i bez dwuznaczności. Co mogę powiedzieć o jasności mojego życia? Czy jest coś, co ukrywam przed Bogiem, przed sobą, przed innymi?

Jezus przywołuje obraz ludzi szczęśliwych (ww. 37-38). Jakie jest moje obecne samopoczucie? Czy czuję się głęboko szczęśliwy? Co rodzi we mnie szczęście, a co je odbiera? Zwierzę się Jezusowi.

Czas należy do Boga, ale ja jestem odpowiedzialny za jego wykorzystanie (ww. 39-40). Co mogę powiedzieć o mojej czujności? Czy czas nie ucieka mi „jak złodziej”? Czy mam poczucie zmarnowanego czasu? Nie trzeba się domyślać godziny przyjścia Jezusa, ale być na nie gotowym. Będę prosił Jezusa: „Daj mi serce gotowe, wypełnione tęsknotą za Tobą!”.

Następnie kontynuowano liturgię, a dym kadzidła roznosił się po murach świątyni. 

[attachment=3]5534.jpg[/attachment]/monthly_2025_08/5534.jpg.8e7c739513ed501fe3e3a09e7f92f85b.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Collaborator
Collaborator

Re: Uroczystości świąteczne i niedzielne

In Assumptione Beatæ Mariæ Virginis

[attachment=0]images (3).webp[/attachment]/uploads/monthly_2025_08/463191349_images(3).webp.cbd6fbf4145acbde88fdd29979a469b6.webp" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Gdy zbliżała się godzina trzynasta, w katedrze pw. Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła w Achkovie rozpoczęła się msza święta, której pezewodniczył prymas II Federacji Nordackiej i arcybiskup achkovski Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan OSI. Sama katedra pękała w szwach.

https://www.youtube.com/watch?v=2qExeyDq5xU

https://www.youtube.com/watch?v=cjREcICIPuk

https://www.youtube.com/watch?v=qYnwLdm2EEU

Oremus.

Omnípotens sempitérne Deus, qui Immaculátam Vírginem Maríam, Fílii tui Genitrícem, córpore et ánima ad cœléstem glóriam assumpsísti: concéde, quǽsumus; ut, ad superna semper inténti, ipsíus glóriæ mereámur esse consórtes.

Per eúndem Dóminum nostrum Jesum Christum Fílium tuum, qui tecum vivit et regnat in unitáte Spíritus Sancti, Deus, per ómnia sǽcula sæculórum.

R. Amen.

Po odśpiewaniu Ewangelii przez diakona arcybiskup zdjął manipularz i wygłosił kazanie, którego wszyscy słuchali z uwagą. 

[attachment=1]99886723298754615_t.jpg[/attachment]/uploads/monthly_2025_08/99886723298754615_t.jpg.8185bc4a9f0e97ba0497a342460d2834.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

[attachment=2]heniu_prymas.png.7e5f759f3aa5d4895aee5ab6dd0ee4b6.png[/attachment]/uploads/monthly_2025_08/heniu_prymas.png.7e5f759f3aa5d4895aee5ab6dd0ee4b6.png.38ed77d562188ab775ae054852b6ff42.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Umiłowani w Chrystusie Panu Siostry i Bracia,

Będę wpatrywał się w Maryję, która z pośpiechem udaje się w daleką i ciężką podróż, aby usłużyć Elżbiecie (w. 39). Poproszę Maryję, aby pozwoliła mi towarzyszyć Jej w drodze. Postaram się wczuć w Jej przeżycia.

Zobaczę radość na twarzy Elżbiety, która wita Maryję (w. 40-45). Dwie kobiety, które z pokorą wychodzą sobie na przeciw. Obejmują się z miłością i szacunkiem. Będę kontemplował ich spotkanie, gesty, rozmowy.

Jakie są moje relacje z bliskimi, w rodzinie i we wspólnocie? Czy potrafi ę wychodzić na przeciw wszystkim bez wyjątku? Czy są takie osoby, których unikam i z różnych powodów nie potrafi łbym im usłużyć. Kto to jest? W serdecznej modlitwie poproszę Maryję, aby pomogła mi zbliżyć się do nich.

Będę wpatrywał się w Maryję, która pełna wdzięczności wylewa przed Bogiem swoją radość. Wielbi Go za Jego dobroć i miłosierdzie. W Nim samym odkrywa swoją godność i wartość. Cieszy się swoim powołaniem. Modlitwa Maryi staje się zwierciadłem piękna jej duszy.

Z wnikliwą uwagą będę odkrywał w kolejnych wersetach Magnifi cat duchowe piękno Maryi (ww. 46-55). Jakie cechy Maryi szczególnie mnie poruszają? Będę wpatrywał się w Nią i nasycał własne serce pięknem Jej wnętrza.

Co mogę powiedzieć o mojej osobistej modlitwie? Jakość modlitwy jest odbiciem jakości mojego wnętrza. Które słowa z modlitwy Maryi potrafiłbym powtórzyć jako swoje, a które wydają mi się obce i odległe?

W serdecznej rozmowie z Maryją poproszę Ją, aby rozmiłowała mnie w pokornej służbie i głębokiej wewnętrznej modlitwie. O to samo pomodlę się dla moich bliskich. Zakończę modlitwą Magnificat.

Źródło

Następnie kontynuowano liturgię, a dym kadzidła roznosił się po murach świątyni. 

[attachment=3]maxresdefault.jpg[/attachment]/monthly_2025_08/maxresdefault.jpg.6346e9bbc31da955999e92bf88693a58.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Ostatnio zmieniony 15 sie 2025, 13:26 przez Henryk Ziemiański-Wieniawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Henryk Ziemiański de Harlin la Sparasan pisze: 15 sie 2025, 13:25Czy są takie osoby, których unikam i z różnych powodów nie potrafi łbym im usłużyć. Kto to jest?

Waksman. Przebacz mi, Panie, bo nie wiem co czynię.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Collaborator
Collaborator

S. Joannæ Franciscæ Frémiot de Chantal Viduæ

[attachment=0]Gyffu88XcAA0Tru.jpg[/attachment]/monthly_2025_08/Gyffu88XcAA0Tru.jpg.e5dc5301600b6fa72d5382eabaf98057.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Gdy na zegarach było już po godzinie trzynastej, w katedrze pw. Najświętszej Maryi Panny Matki Kościoła w Achkovie rozpoczęła się msza święta sprawowana przez arcybiskupa achkovskiego Henryka Ziemiańskiego. Mimo, że wciąż trwa okres wakacyjny, świątynia wypełniona była po brzegi.

https