Na podstawie uchwały Rady Nordackiej Unii Informatycznej z dnia 6 stycznia 2026 roku w sprawie przeprowadzenia nadzwyczajnego audytu technicznego i naprawy funkcjonowania forum, która udzieliła mi pełnomocnictwa do naprawy silnika forum opartego na oprogramowaniu Invision Community.
W logach serwera PHP zarejestrowano błąd logiczny występujących w zewnętrznych skryptach odpowiedzialnych za integrację. Błąd ten jak się później okazało, polegał na nieprawidłowym sprawdzeniu typu używanej bazy danych, co prowadziło do generowania ostrzeżeń PHP podczas przetwarzania żądań POST. W efekcie prawdopodobnie dochodziło do zakłóceń w procesie zapisywania postów na forum. Przyczyna problemu tkwiła w trzech plikach skryptu, gdzie w instrukcji warunkowej zastosowano operator przypisania, zamiast operatora porównania. Usunięto wcześniejsze błędy logiczne, choć podkreślam, że nie mamy absolutnej pewności, że był to jedyny czynnik wpływający na zgłoszone problemy (głównie ze względu na obecny stan logów). Wprowadzona poprawka powinna usunąć błąd, który na podstawie dostępnych danych był jej najbardziej prawdopodobną przyczyną.
Obrady Rady NUI
- Damiano Robingren
- Collaborator
- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Rising Star
Re: Obrady Rady NUI
Zarchiwizowano dział Nan Di
- Orjon
- Contributor
Informacyjnie, bo może mi się zapomnieć - za 10 dni wygasa certyfikat SSL.
Seohost z uporem godnym lepszej sprawy znowu ma jakieś problemy z wygenerowaniem certyfikatu po swojej stronie, więc strzelam, że znowu będę musiał zrobić to u siebie na serwerze...
Seohost z uporem godnym lepszej sprawy znowu ma jakieś problemy z wygenerowaniem certyfikatu po swojej stronie, więc strzelam, że znowu będę musiał zrobić to u siebie na serwerze...
- Orjon
- Contributor
Po konsultacji z supportem SeoHostu udało się ogarnąć automatyczne odnawianie certyfikatu, więc mam nadzieję, że za 3 miesiące nie będzie już takiego problemu.
Nie wiem jednak, czy po stworzeniu jakiejś nowej subdomeny nie trzeba będzie dla niej ogarniać certyfikatu od nowa (nie dali wildcardu na subdomeny, a po prostu wszystkie po kolei), więc wszystkie osoby ogarniające te rzeczy proszę o rozwagę pod tym względem.
Przepraszam za 3-godzinną niedostępność FN.
Nie wiem jednak, czy po stworzeniu jakiejś nowej subdomeny nie trzeba będzie dla niej ogarniać certyfikatu od nowa (nie dali wildcardu na subdomeny, a po prostu wszystkie po kolei), więc wszystkie osoby ogarniające te rzeczy proszę o rozwagę pod tym względem.
Przepraszam za 3-godzinną niedostępność FN.
- Burek
- Community Regular
- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Rising Star
Rada Nordackiej Unii Informatycznej przyjęła 7 lutego następującą uchwałę:
DW: @Burek@Heinz-Werner Grüner@Radca NUI
Rada Nordackiej Unii Informatycznej powołuje @Heinz-Werner Grüner na moderatora globalnego forum na czas trwania 2. Rajdu Muratyki.
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 08 lut 2026, 22:08Rada Nordackiej Unii Informatycznej przyjęła 7 lutego następującą uchwałę:Rada Nordackiej Unii Informatycznej powołuje @Heinz-Werner Grüner na moderatora globalnego forum na czas trwania 2. Rajdu Muratyki.
Ranga została nadana.