Upadek

Awatar użytkownika
Ewe Novak
Apprentice
Apprentice

Upadek

Post autor: Ewe Novak »

Stało się co miało się stać czyli powtórka z rozrywki 2020 roku po raz kolejny. FN de facto upadło, jedyną prowincją jest Monarchia Kiryjska która nota bene rządzona jest przez to samo środowisko co obecny rząd. Muratyka i Waksman była jak dotąd jedyną przeciwwagą dla środowiska w FN które kształciło się w ostatnim czasie - a które doprowadziło do jej upadku. 

Niestety to forum stało się burdelem po prostu. Przypomina to bardziej typowy toksyczny serwer na discordzie z incelami i trollami aniżeli dawną mikronacyjną zabawę. Resztki jakiejkolwiek netykiety, kultury osobistej - zniknęły - i wszyscy się zdemoralizowali. Nawet jednostki, które wcześniej wykazywały jakieś pozory przyzwoitości - teraz całkowicie odpuściły. 

Nie tylko upadł FN jako państwo ale też i jego ideologia - nastawiona na dialog i szacunek, pluralizm opinii i zdrową debatę. Zamiast tego jest to, co poprzednim razem zawiniło - oportunizm, infantylizm i niesprawiedliwość. Nikt mi nie wmówi, że banicja Waksmana i odbieranie mu obywatelstwa sądem jest drogą pokojową w w świetle jakiegokolwiek konfliktu. Wszyscy wiedzieli jak to się skończy i było to działanie całkowicie celowe. Moim zdaniem była to zaplanowana akcja i środowisko rządzące FN chciało jej upadku. Przypomina to upadek ZP poprzez secesję Voxlandu gdy tamtejsze wydarzenia były jedynie pretekstem do demontażu zjednoczonego państwa. Ta sytuacja powtarza się teraz tutaj, gdy wyszukano cokolwiek tylko po to, by pozbawić Waksmana obywatelstwa i po prostu wyrzucić go z gry. Waksman był współzałożycielem FN i jego filarem nie mówiąc już że współtworzył systemy informatyczne II FN - jak ktoś chce teraz by FN dalej działało to po prostu taka decyzja jest samobójstwem - nie wierzę jednak że ktokolwiek ma na to chęci... 

Jest to smutne, bo jest to po prostu kolejny bezsensowny, przewidywalny tok wydarzeń, który już kilka razy miał miejsce w historii Nordaty - nigdy nic z niego nie wyniknęło.

Tym razem miało być inaczej a wyszło jak zawsze. To koniec II FN.  
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Re: Upadek

Post autor: August de la Sparasan »

Miło widzieć powrót do formy w postaci tak długiego posta. Planujesz zostać z nami na trochę dłużej?

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Na wstępie - dobrze cię widzieć Ewo! Zapraszam do niepodległej Muratyki, tam porozmawiamy w bardziej ludzkich warunkach niż tutaj, no ale jak trzeba to trzeba.

Ewe Novak pisze: 14 kwie 2026, 19:20Nikt mi nie wmówi, że banicja Waksmana

Ogólnie bana nie mam, ale to raczej kwestia czasu, bo ci ludzie nie mogą na mnie patrzeć z jakiegoś powodu XD. Przywykłem do tego i w sumie nie jest mi szkoda bo śmieci same się wyniosły.

Ewe Novak pisze: 14 kwie 2026, 19:20Moim zdaniem była to zaplanowana akcja i środowisko rządzące FN chciało jej upadku.

Podzielam opinię. Wraz z rozpoczęciem się kadencji Ligi Innowacji Strategicznych (czyli pierwszej od 2 lat innej władzy niż tej skojarzonej z bolkiem, burkiem, auguścikiem albo jego poplecznikami) dawna władza nie mogła pogodzić się z utratą wpływów, wysłała do nas żałguścika żeby szpiegował, aby następnie wyjść z podziemia i pod płaszczykiem "demokracji" poradzić sobie z "wrogami państwa" XD. Szkoda tylko, że nie ogarnęli, że prawdziwymi wrogami pannordatyzmu są oni, bo to ONI bezpośrednio doprowadzili do upadku idei pannordackiej, która przyświecała nam od ponad dwóch lat. Prawda boli, a oni wolą wierzyć w swoje własne łgarstwa.

Ewe Novak pisze: 14 kwie 2026, 19:20Waksman był współzałożycielem FN i jego filarem nie mówiąc już że współtworzył systemy informatyczne II FN - jak ktoś chce teraz by FN dalej działało to po prostu taka decyzja jest samobójstwem - nie wierzę jednak że ktokolwiek ma na to chęci... 

Cóż, to jak straciłem te wszystkie dostępy to też jest hit historia, bo "burkowi się wydawało że planuję zamach" do którego nigdy nie doszło XD (w ich rozumieniu dlatego, że ucięli mi dostępy w czas, a w rozumieniu faktów dlatego, że ja żadnego zamachu nie planowałem XD). No ale, chyba lepiej że tak się stało.

Ewe Novak pisze: 14 kwie 2026, 19:20Jest to smutne, bo jest to po prostu kolejny bezsensowny, przewidywalny tok wydarzeń, który już kilka razy miał miejsce w historii Nordaty - nigdy nic z niego nie wyniknęło.

Tym razem miało być inaczej a wyszło jak zawsze. To koniec II FN.  

Niestety, osoby niedojrzałe i zaburzone na tle psychicznym mają to do siebie, że jak tracą kontrolę to stają się nieprzewidywalni. Tak też się stało w całej tej sytuacji. Bo po KK i poplecznikach w opozycji spodziewano się raczej dalszej pracy na rzecz II Federacji (nawet jeśli wyrażanoby poglądy anty-LISowskie), a zamiast tego dostaliśmy pokaz frustracji, która ostatecznie doprowadziła do upadku II Federacji. Czy to smutne? Nie. Dobrze, że to wyszło teraz, a nie później. Nie wyobrażam sobie tworzyć państwa demokratycznego z osobami, które wolą autorytaryzm, i to tylko taki w którym to oni są u władzy. No ale, nie ma tego złego co na dobre nie wyszło. II FN to już nie II FN tylko kyrjania - boluś dopiął swego. A łatka najbardziej toksycznego forum z wami zostanie do końca waszych dni, i ja już się o to postaram <#
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Burek pisze: 14 kwie 2026, 19:35

znowu ci się nie zgadza jakaś kalkulacja w ekselku?
Ostatnio zmieniony 14 kwie 2026, 19:37 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

Waksman pisze: 14 kwie 2026, 19:34Na wstępie - dobrze cię widzieć Ewo! Zapraszam do niepodległej Muratyki, tam porozmawiamy w bardziej ludzkich warunkach niż tutaj, no ale jak trzeba to trzeba.

Z jakiegoś jednak powodu ty ciągle przyłazisz tutaj. Z tymi ludzkimi warunkami też bym nie przesadzał, jeśli chodzi chodzi o forum, które jest mniej funkcjonalne niż typowe darmowe forum u żyda a.d. 2008.

Waksman pisze: 14 kwie 2026, 19:34Ogólnie bana nie mam, ale to raczej kwestia czasu, bo ci ludzie nie mogą na mnie patrzeć z jakiegoś powodu XD.

IMO ban byłby niezasłużonym miłosierdziem.

Waksman pisze: 14 kwie 2026, 19:34Przywykłem do tego i w sumie nie jest mi szkoda bo śmieci same się wyniosły.

Przecież ciągle tu przyłazisz i siedzisz. Chyba naffet częściej niż zanim straciłeś obywatelstwo.

Waksman pisze: 14 kwie 2026, 19:34Podzielam opinię. Wraz z rozpoczęciem się kadencji Ligi Innowacji Strategicznych (czyli pierwszej od 2 lat innej władzy niż tej skojarzonej z bolkiem, burkiem, auguścikiem albo jego poplecznikami) dawna władza nie mogła pogodzić się z utratą wpływów, wysłała do nas żałguścika żeby szpiegował, aby następnie wyjść z podziemia i pod płaszczykiem "demokracji" poradzić sobie z "wrogami państwa" XD. Szkoda tylko, że nie ogarnęli, że prawdziwymi wrogami pannordatyzmu są oni, bo to ONI bezpośrednio doprowadzili do upadku idei pannordackiej, która przyświecała nam od ponad dwóch lat. Prawda boli, a oni wolą wierzyć w swoje własne łgarstwa.

Tak serio to wystarczyło się nie odpierdalać i nie psuć państwa, a jeśli jednak by to robić - nie być histeryczną