Ustawa konstytucyjna - nowelizacja rozdziału VI

19 listopada 2023 - 19 lutego 2024
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Re: Ustawa konstytucyjna - nowelizacja rozdziału VI

Post autor: Leonid Repulijski »

Benjamin Romanow pisze: 18 gru 2023, 1:06Moje pytanie zaś dotyczy sądów lokalnych ? nie ma o nich żadnej wzmianki. Rozumiem, że dajemy tutaj prowincjom wolność w tworzeniu organów władzy sądowniczej?

Ust. 2. art. 21c. Konstytucji jasno określa, że prowincje mają prawo do tworzenia własnych organów władzy:

Prowincje posiadają prawa do:

1. ustanawiania prawa lokalnego i prowadzenia własnej polityki wewnętrznej zgodnych z prawem federalnym,

2. własnych organów władzy, w szczególności ciała ustawodawczego i wykonawczego,

Posiadania prawa nie oznacza konieczności korzystania z niego. Więc tak, dajemy prowincjom wolność.

Albert Fryderyk de Espada pisze: 18 gru 2023, 1:01Jedyne zastrzeżenie jakie mi się pojawia dotyczy warunku odwołania sędziego, kto ma zdecydować czy sędziego należy odwołać gdyż nie wywiązuje się ze sowich obowiązków. Nie byłoby prościej i sensownej zawrzeć adnotację o tym że to np. Kongresmen, Prezydent lub Minister albo nawet inny sędzia może takowy wniosek złożyć.

Może na wniosek grupy dwóch Kongresmenów lub ministra sprawiedliwości?

1. W przypadku gdy Sędzia Najwyższy lub Sędzia Federalny nie wykonuje należycie powierzonych mu obowiązków lub jego działania szkodzą państwu, Kongres na wniosek grupy dwóch Członków Kongresu lub Ministra Sprawiedliwości może odwołać Sędziego ze stanowiska w drodze uchwały podejmowanej większością konstytucyjną.

2. Odwołany przez Kongres Sędzia nie może być ponownie powołany na urząd Sędziego przez okres minimum 3 miesięcy od utraty stanowiska.

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Ja nie mam zastrzeżeń.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Ja też nie mam. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Albert Fryderyk de Espada pisze: 18 gru 2023, 20:08Ja nie mam zastrzeżeń.

Czyli przyjmuje Wielce Szanowny Kongresmen tę propozycję za autopoprawkę i przechodzimy do głosowania nad całością projektu?

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Leonid Repulijski pisze: 18 gru 2023, 20:32Czyli przyjmuje Wielce Szanowny Kongresmen tę propozycję za autopoprawkę i przechodzimy do głosowania nad całością projektu?

Tak i jeżeli nikt nie ma już nic do dodania jestem za przejściem do głosowania. 

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Zgodnie z prośbą rozpoczynam głosowanie nad jednolitym tekstem ustawy konstytucyjnej:

Art. 1.

Niniejszy dokument prawny zmienia brzmienie Konstytucji II Federacji Nordackiej z dnia 31 lipca 2023 roku.

Art. 2.

Zmienia się brzmienie Art. 24. na:

"Najwyższy Sąd Federalny, (zwany także Sądem Federalnym) zajmuje się sprawami konstytucyjnymi, sądzeniem członków władzy, stwierdzaniem ważności wyborów i referendów oraz wydawaniem wykładni prawa, a także sprawami cywilnymi, karnymi i odwoławczymi od wyroków sądów lokalnych.".

Art. 3.

Zmienia się brzmienie Art. 25a. na:

"Na czele Najwyższego Sądu Federalnego stoi Sędzia Najwyższy, mianowany przez Kongres w drodze uchwały zwyczajnej.".

Art.4.

Dodaje się Art.25b. o brzmieniu:

"Sędzia Najwyższy posiada możliwość powoływania Sędziów Federalnych, którzy na polecenie Sędziego Najwyższego mogą samodzielnie prowadzić wyznaczone rozprawy sądowe.".

Art.5. 

Dodaje się Art.26. o brzmieniu:

"1. W przypadku gdy Sędzia Najwyższy lub Sędzia Federalny nie wykonuje należycie powierzonych mu obowiązków lub jego działania szkodzą państwu, Kongres na wniosek grupy dwóch Członków Kongresu lub Ministra Sprawiedliwości może odwołać Sędziego ze stanowiska w drodze uchwały podejmowanej większością konstytucyjną.

2. Odwołany przez Kongres Sędzia nie może być ponownie powołany na urząd Sędziego przez okres minimum 3 miesięcy od utraty stanowiska.".

Art. 6.

Zmienia się treść ust. 4. art. 3. ("Władzę sądowniczą dzierżą Najwyższy Sąd Federalny i Sąd Powszechny.") na: "Władzę sądowniczą dzierży Najwyższy Sąd Federalny.".

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Kongres jednogłośnie przy pełnym składzie uchwalił nowelizację. Dziękuję.

Zablokowany

Wróć do „II kadencja”