Albert Fryderyk de Espada pisze: 05 wrz 2021, 1:44W moim odczuciu dobrym wyjściem byłoby pozostawienie prezydentowy możliwości ogłaszania wyborów, co oznacza że możemy zawrzeć w konstytucji artykułu który jasno określa kto ma rozpisywać wszyskite wybory.
Można zrobić tak, że Sejm będzie zarządzał wybory sejmowe, jednakże jeśli tego nie zrobi, to wtedy do akcji wkracza prezydent, który zarządza wybory.
Albert Fryderyk de Espada pisze: 05 wrz 2021, 1:44Taki dokumet posiadałby ogromną moc stanowienia o kształcie państwa dlatego należało by go sporzadzić bardzo starannie i z rozwagą. Oczywiście to tylko moja propozycja a taki dokument może nigdy nie wpostać.
Tzn. tak, jeśli ma to być osobny dokument to uważam, że nie jest to temat na aktualną chwilę. Jeśli byśmy chcieli wpisywać to w Konstytucję, to wtedy tak - jest to temat do obgadania w tym wątku.
Sven Nilsen pisze: 04 wrz 2021, 23:03To nieco trudno kwestia. Mamy tak naprawdę tylko "Ulen" i "Freut". Chciałbym tutaj coś zaproponować, ale naprawdę nie wiem. Z pewnością musi być to coś co będzie pasować do tych już dwóch wymienionych nazw. "Pasować" czyli chodzi mi o to aby językowo pasowało.
Właśnie i to jest ten kłopot. Starałem się coś wyciągnąć z norweskiego, duńskiego, szwedzkiego, fińskiego, nawet islandzkiego... Ale nigdzie nie brzmi to tak... Tak oryginalnie, nie ma "tego czegoś", dlatego ja proponuję po prostu użycie "Prezydenta", bo wydaje mi się, że nic raczej nie wymyślimy.