I Posiedzenie Rady Ustrojowej

Czas głosowania minął 16 lis 2023, 16:00

Liczba głosów: 0
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Re: I Posiedzenie Rady Ustrojowej

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 05 wrz 2021, 1:44W moim odczuciu dobrym wyjściem byłoby pozostawienie prezydentowy możliwości ogłaszania wyborów, co oznacza że możemy zawrzeć w konstytucji artykułu który jasno określa kto ma rozpisywać wszyskite wybory.

Można zrobić tak, że Sejm będzie zarządzał wybory sejmowe, jednakże jeśli tego nie zrobi, to wtedy do akcji wkracza prezydent, który zarządza wybory.

Albert Fryderyk de Espada pisze: 05 wrz 2021, 1:44Taki dokumet posiadałby ogromną moc stanowienia o kształcie państwa dlatego należało by go sporzadzić bardzo starannie i z rozwagą. Oczywiście to tylko moja propozycja a taki dokument może nigdy nie wpostać.

Tzn. tak, jeśli ma to być osobny dokument to uważam, że nie jest to temat na aktualną chwilę. Jeśli byśmy chcieli wpisywać to w Konstytucję, to wtedy tak - jest to temat do obgadania w tym wątku.

Sven Nilsen pisze: 04 wrz 2021, 23:03To nieco trudno kwestia. Mamy tak naprawdę tylko "Ulen" i "Freut". Chciałbym tutaj coś zaproponować, ale naprawdę nie wiem. Z pewnością musi być to coś co będzie pasować do tych już dwóch wymienionych nazw. "Pasować" czyli chodzi mi o to aby językowo pasowało.

Właśnie i to jest ten kłopot. Starałem się coś wyciągnąć z norweskiego, duńskiego, szwedzkiego, fińskiego, nawet islandzkiego... Ale nigdzie nie brzmi to tak... Tak oryginalnie, nie ma "tego czegoś", dlatego ja proponuję po prostu użycie "Prezydenta", bo wydaje mi się, że nic raczej nie wymyślimy.
Awatar użytkownika
Tymoteusz Piechota
Apprentice
Apprentice

Post autor: Tymoteusz Piechota »

Popieram pana Waksmana. 
Tymoteusz Dostojewski vel Piechota
Awatar użytkownika
Grzegorz Szarak
Apprentice
Apprentice

Post autor: Grzegorz Szarak »

Zgadzam się z wieloma wcześniejszymi opiniami. Co do nazewnictwa to klasyczny "prezydent" pasuje do republikańskiego charakteru państwa. Można ewentualnie dorobić drugą nazwę urzędu, która będzie nawiązywała do j.muratyckiego np. Presitä ale to byłby raczej smaczek, który znajdował by się w dokumentach.
Obrazek

Grzegorz Szarak von Hohenburg
Awatar użytkownika
Tymoteusz Piechota
Apprentice
Apprentice

Post autor: Tymoteusz Piechota »

Popieram pana Szaraka, ale jak powiedział pan Waksman na miejscu klasycznego "prezydent" nie da się nic wymyślić. Moim zdaniem Muratyka powinna mieć bardzo rozbudowany system polityczny, możemy też wprowadzić urząd wiceprezydenta który będzie pomagał prezydentowi. 

Tymoteusz Dostojewski vel Piechota
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Czyli w kwestii nazwy stanowiska głowy państwa to chyba możemy się zgodzić ze nazwa prezydent finalnie znajdzie się w konstytyucji (może wraz z nazwą po muratycku dla samego faktu jego instnienia).

Kompetencje prezydenta równierz są już w większości nakreślone powyżej, 3 miesięczno kadencjia, formowanie gabinetu ministrów w co można wliczyć równierz posadę vice prezydenta. Teraz przedewszystkim trzeba zebrać to jakoś zgrabnie w całość i część konstytucji już mamy. 

Teraz proponuję skupić uwagę nad Sejmem, który już był tu poruszany ale trzeba jeszcze to i owo ustalić .

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Jako iż obrady złapały małą zamułę trzeba ruszyć dalej z tematem, Muratyka, Azymutia oraz Koribia staną się od teraz Ulenami więc odbrze będzie stworzyć jakiś podział administracyjny. 

Pan Kaspar Waksman jest w posiadaniu podziału Koribijskiego Ulenu i zapewne w najbliższym czasie MIM wyda pełną mapę.

Tymczasem skoro sprawa posady głowy państwa jest uzgodniona proponuje zająć się sprawą Sejmu/Parlamentu/Izby Deputowanych itp. 

Kadencja prezydenta trwa będzie trwać 2 miesiące ile satem powinna trwać kadencja Sejmu, oczywiście można założyć że równierz 2 miesiący gdyż trochę dziwne wydaje mi się by kadencja Sejmu była dłuższa od kadencji Prezydenta lecz z drugiej strony równierz niedobre będże żeby wybory odbywały się w podobnym czasie.

Możemy równierz odrazu poruszyć kwestię symboli narodowych, co do flagi jesteśmy chyba zgodni że usynięcie krzyży kalkistycznych z flagi w zupełności wystarczy, bardziej ciekawy wydaje się aspekt wyglądu samego godła oraz kwestia hymnu, czy powinniśmy go zmienić czy zostawić ?

Z takim zestawem pytań chyba można rozpocząć  dalszą dyskusje.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Albert Fryderyk de Espada pisze: 11 wrz 2021, 21:41więc odbrze będzie stworzyć jakiś podział administracyjny. 

Pan Kaspar Waksman jest w posiadaniu podziału Koribijskiego Ulenu i zapewne w najbliższym czasie MIM wyda pełną mapę.

Jestem jak najbardziej za. Na dniach postaram się przyrządzić stosowną mapę podziału administracyjnego uwzględniając przesłany mi przez @Albert Fryderyk de Espada podział Koribii na gminy.

Albert Fryderyk de Espada pisze: 11 wrz 2021, 21:41Kadencja prezydenta trwa będzie trwać 2 miesiące ile satem powinna trwać kadenc