Protest w obronie wolności

Stolica Imperium
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Re: Protest w obronie wolności

Post autor: Andrzej Ordyński »

Po co mamy wybierać, najlepiej zabrać obu. 
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Jest w tym słuszność, jest w tym racja. Obaj bowiem lepsi są niż jeden z nich. W sumie dobre pytanie, czym się ten Ąłłąg naraził.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

August de la Sparasan pisze: 14 sie 2025, 0:14W sumie dobre pytanie, czym się ten Ąłłąg naraził.

O ile dobrze pamiętam, tak z trzy lata temu prowadził strajki ogólnokrajowe domagając się obalenia... Iwana Pietrowa. Tak.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

[attachment=0]harlin_kirianopol.jpg[/attachment]/monthly_2025_08/harlin_kirianopol.jpg.63cc604c5a9e4b5972ff4a278627edfa.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">Bocznymi drogami do okolicy Placu podjechała prezydencka limuzyna opancerzona AKC Elche. Zdecydowanym ruchem wysiadł z niej kierowca - Prezydent Kamiljan de Harlin. Jego elektroniczne okulary wskazywały mu drogę na miejsce, ale lekko zboczył z trasy, aby przekazać noszoną w lewej ręce czarną teczkę jednemu ze swoich asystentów. Tenże natychmiast skinął głową i skierował się w przeciwnym kierunku. Zaś Harlin wrócił na trasę prowadzącą do centrum protestu. Jeszcze nie zdążył dojść na Plac Senacki, a już zobaczył gromadzących się ludzi. Po chwili jednak jego szybki krok doprowadził go do pustej przestrzeni pomiędzy protestującymi a strażą a protestującymi. Zdjął okulary, rozejrzał się, patrząc po ludziach, jakby chciał zapamiętać ich twarze. Rozpoznał kilka znajomych osób - swojego syna Henryka, Sagana Amatorii Augusta i wiodącego prym Piotra Jankowskiego. Przyjął pozę wyrażającą chęć wygłoszenia mowy, a wtem dostał od jednego z protestujących mikrofon, a podłączył go do głośnika zaoferowanego przez Straż.

[narracja]

[narracja]Wasze głosy, drodzy zebrani, są ważne i warte wysłuchania. Niezależnie od tego, jak bardzo różnią się od stanowiska władzy. Możecie oczekiwać od II Federacji Nordackiej, że prawa człowieka będą chronione i słusznie obawiacie się o niewolę Patriarchy.

Wasza Imperatorska Mość! Wiem, że sprawa Patriarchy Ałłapola jest trudna i złożona. Nie staję dzisiaj przeciwko Waszej Imperatorskiej Mości. Chcę jednak poprosić Ciebie, abyś poddał się refleksji: czy warto dzielić swój lud poddany z powodu sprawy jednego więźnia? Czy kwestię życia i śmierci stanowi dla Monarchii utrudnianie życia innowierców? Wzywam: szukajmy rozwiązań, które budują jedność, a nie pogłębiają podziały. Stoję dzisiaj za prawami człowieka - za swobodą wyznania i wolnością poglądów.

Apeluję też do wszystkich zgromadzonych: niech Plac Senatorski będzie miejscem rozmowy i pokojowej manifestacji i wymiany zdań, nie pozwólcie zaś, aby stał się miejscem walki i krwawej przemocy. Dopóki jedna strona nie sięgnie po przemoc, niech druga nie sięga też po nią.

Przybywam z ofertą mediacji, wyciągając pomocną dłoń Imperatorowi i chcąc bronić praw człowieka. Liczę na to, że żadna ze stron tej ręki nie odrąbie, lecz osiągniemy porozumienie.[/narracja]
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Rising Star
Rising Star

Koledzy-obywatele, powtarzam, jestem w stanie uwolnić Patriarchę, albo jestem w stanie uwolnić Aaranoka.

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Piotr Jankowski »

W ten wieczór, podobnie jak w poprzednie zebrani na Placu Senackim przyłączyli się do wspólnego śpiewania. Z tysięcy gardeł wybrzmiała stara norweglandzka pieśń opowiadająca o wolności i niestrudzonej walce o nią.

https://www.youtube.com/watch?v=l4aTc5D7-vI

Następnie na scenie wystąpił ponownie Piotr Jankowski:

Wolności potrzebujemy dzisiaj jak chyba nigdy dotąd! Dlatego właśnie żądamy natychmiastowego uwolnienia wszystkich, powtarzam wszystkich osób więzionych z powodu przekonań religijnych czy politycznych. Żądamy też zwołania, do budynku przed którym się znajdujemy Zgromadzenia Ludowego które uchwali ustawy gwarantujące pełnię praw obywatelskich i realną autonomię regionów Monarchii. Tylko takie działania mogą realnie zmienić sytuację w kraju!

piotr@mail.vox

Awatar użytkownika
Leszek Ebe
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leszek Ebe »

Ja przyszedłem i podczas gdy wszyscy ludzie się tam buntowali, to ja niezbyt zainteresowany polityką, wziąłem tylko deskorolkę i zacząłem jeździć przy najbliższym skateparku chwaląc się skillami.

Obrazek
Awatar użytkownika
Rising Star
Rising Star

Na balkon nad drzwiami głównymi Senatu Imperialnego wyszedł Imperator, a obok niego stanął Patriarcha Ałłapola. Nie był szczególnie wychudzony, widać było jednak, że postarzał się o 2, a może nawet 3 lata odkąd ostatnio go widziano.

- Rodacy! Będąc pod wrażeniem skillów Leszka przemyślałem swoje postępowanie i postanowiłem uwolnić Jego Świątobliwość. Przepraszam za nieporozumienie - powiedział, po czym Patriarcha zszedł na dół i wyszedł przed Senat, witając się z protestującymi.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2025, 22:42 przez Bolesław Kirianóo von Hohenburg, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Tłum entuzjastycznie powitał patriarchę, który zwrócił się do zgromadzonych tymi słowy:

Umiłowani!

Dziękuję wam za waszą modlitwę i determinację. To z pewnością jeszcze nie koniec, jednak w tej chwili potrzebuję chwili odpoczynku i zamierzam powrócić w rodzinne strony na pewien czas. Trwajcie w nadziei!

Po tych krótkich słowach oddalił się z placu by powrócić do swojej siedziby w Ałłapolu.
piotr@mail.vox

Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Kolejnego dnia protestów Jankowski znów wszedł na scenę, tym razem trzymając w rękach jakiś dokument.

Rodacy!

Wczoraj udało nam się dokonać rzeczy wielkiej, dzięki naszej determinacji i nieocenionemu wsparciu @Leszek Ebe doprowadziliśmy do uwolnienia patriarchy, tak więc udowodniliśmy, że każdy oddech w walce ma swój koniec. Ale walka o wolność końca mieć nie może! Dlatego proszę was właśnie teraz o podpisanie petycji online z naszymi postulatami zgrupowanymi w cztery siódemki. Jak wiemy, już od czasów starożytnych petycje online były najbardziej skutecznym narzędziem kształtowania polityki państwa, dlatego tak ważny jest właśnie Twój podpis. Za wolność! Za skatepark w każdym mieście!

Po czym odczytał treść petycji:

Na Placu Senackim doprowadziliśmy do uwolnienia Patriarchy[color=#363135], jednak nasza Ojczyzna potrzebuje dalej idących zmian, dlatego też zwracamy się do Jego Imperatorskiej Mości z prośbą o realizację naszych postulatów wyrażonych w postaci czterech siódemek.[/color]

Siódemka pierwsza - Wolność osobista:

1.Natychmiastowe uwolnienie wszystkich więzionych ze względu na przekonania religijne i polityczne.

2.Wypuszczenie wszystkich osób przetrzymywanych bez wyroku sądów.

3.Umożliwienie osadzonym kontaktu z obrońcami oraz światem wewnętrznym.

4.Wprowadzenie zakazu dokonywania aresztowań bez wyroku sądu.

5.Zaprzestanie przetrzymywania więźniów w warunkach urągających ludzkiej godności.

6.Zakazanie przeprowadzania przez służby rewizji bez nakazu sądu.

7.Całkowite odejście od tortur i likwidacja Straży Krucjaty.

Siódemka druga - Wolność religijna:

1.Zezwolenie na swobodne działanie wszystkich organizacji religijnych.

2.Zatrzymanie wszelkich prześladowań na tle religijnym.

3.Nieingerencja państwa w wewnętrzną strukturę organizacji religijnych.

4.Ustanowienie świąt religijnych dniami wolnymi od pracy na terenach zamieszkiwanych przez wyznawców danej religii.

5.Powstrzymanie od uprzywilejowania i promowania religii panującej przez państwo w jakiejkolwiek formie.

6.Zakazanie przeprowadzania konfiskat i nacjonalizacji majątku należącego do wspólnot religijnych.

7.Możliwość udziału przedstawicieli wszystkich religii w uroczystościach państwowych w równy sposób.

Siódemka trzecia - Wolność przekonań:

1.Prawo wszystkich obywateli do nieskrępowanego wrażania swoich opinii i przekonań.

2.Zaprzestanie jakiejkolwiek cenzury.

3.Przywrócenie i rozszerzenie na cały kraj Rejestru Rozgłośni Radiowych z Królestwa Bornfostu.

4.Zapewnienie braku ingerencji służb w prywatną korespondencję obywateli.

5.Formalne wydzielenie na forum nordackim strefy na luźne dyskusje, niepodlegającej istotnym ograniczeniom.

6.Przyznanie dotacji dla niezależnych instytucji radiowych, telewizyjnych i czasopism.

7.Utworzenie instytucji promującej współpracę międzykulturową.

Siódemka czwarta - Wolność regionów:

1.Uchwalenie Ustawy o autonomiach.

2.Zapewnienie realnej autonomii guberniom autonomicznym.

3.Uznanie lokalnych języków za języki urzędowe.

4.Podjęcie współpracy z sąsiednimi krajami w celu umożliwienie rozwoju kulturalnego narodów rozdzielonych granicami państwami.

5.Utworzenie Instytutu Współpracy Między Regionami.

6.Utrzymanie i pielęgnowanie tradycji oraz kultury wszystkich regionów.

7.Wsparcie lokalnych społeczności poprzez rozbudowę infrastruktury sportowej, a przede wszystkim budowy skateparku w każdym mieście.
piotr@mail.vox

ODPOWIEDZ

Wróć do „Miasto Wydzielone Kirianopol”