Propozita hospodarne'ho sistema

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Re: Propozita hospodarne'ho sistema

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Myślę, że nordacki system gospodarczy powstanie jak najszybciej. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Udało mi się znaleźć świetne narzędzie do googlowego Excela, które ładnie koloruje komórki obrazkiem, który się wgra. Dzięki temu, dzieląc nasz kontynent na kwadranty i sektory stworzyłem mapę dla naszego. mam nadzieję, przyszłego systemu gospodarczego:

[attachment=0]NORDATA KWADRANTY.png[/attachment]/uploads/monthly_2024_05/1495520761_NORDATAKWADRANTY.png.f0d6a6dd0a2e12ad9bb05ffac2f43d29.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">

Poniżej link do skoroszytów:

Teraz tylko ustalić skalę, ile jedna komórka ma wielkość, i bajlando. Można na początku przyjąć wartości umowne, a w trakcie testowania systemu wyliczyć konkretną wartość. Przeniosłem całą mapę naszego kontynentu przez promyk nadziei na rozrośnięcie się systemu na całą Nordatę. Wyobraźcie sobie tylko jak pięknie by to wyglądało - cały kontynent z jednym, spójnym i działającym systemem gospodarczym ?

@Mieszkaniec @Obywatel Federacji @Obywatel Federacji - klon @Obywatel Federacji - bez prawa wyborczego @Kamiljan de Harlin @Rada Ministrów

Ostatnio zmieniony 09 maja 2024, 20:02 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Proszę mi wybaczyć za post pod postem, ale naszła mnie super idea związana z mapą w Sheets. Obok mapy kontynentu moglibyśmy stworzyć takie mapy dla miast systemowych, które będą działać analogicznie do mapy kontynentalnej. Zaznaczalibyśmy tam działki, budynki, pola, i inne tego typu rzeczy... Panie Ministrze @Kamiljan de Harlin - co Pan na to?
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Waksman pisze: 09 maja 2024, 21:04Proszę mi wybaczyć za post pod postem, ale naszła mnie super idea związana z mapą w Sheets. Obok mapy kontynentu moglibyśmy stworzyć takie mapy dla miast systemowych, które będą działać analogicznie do mapy kontynentalnej. Zaznaczalibyśmy tam działki, budynki, pola, i inne tego typu rzeczy... Panie Ministrze @Kamiljan de Harlin - co Pan na to?

Brzmi dobrze. Wtedy zastosowalibyśmy odpowiednio dokładniejszą skalę, np. że 1 kratka to 50 metrów. Trzeba by było zaangażować w to prowincje, aby udostępniły plany miast.

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Kamiljan de Harlin pisze: 09 maja 2024, 21:12Brzmi dobrze. Wtedy zastosowalibyśmy odpowiednio dokładniejszą skalę, np. że 1 kratka to 50 metrów. Trzeba by było zaangażować w to prowincje, aby udostępniły plany miast.

Genialny plan! Mapę Zwierzogrodu gdzieś tam na dysku mam - czy posiadamy w swoich zbiorach (tutaj pytanie do wszystkich @Mieszkaniec i @Obywatel Federacji @Obywatel Federacji - klon) mapy miast spoza Muratyki? Bo tylko odnośnie tych jestem pewien, że istnieją.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233517
Explorer
Explorer

Post autor: Użytkownik Usunięty 233517 »

Waksman pisze: 09 maja 2024, 21:04Proszę mi wybaczyć za post pod postem, ale naszła mnie super idea związana z mapą w Sheets. Obok mapy kontynentu moglibyśmy stworzyć takie mapy dla miast systemowych, które będą działać analogicznie do mapy kontynentalnej. Zaznaczalibyśmy tam działki, budynki, pola, i inne tego typu rzeczy... Panie Ministrze @Kamiljan de Harlin - co Pan na to?

Z niecierpliwością czekam aż system zostanie wprowadzony. 
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Oliwier Dymarski pisze: 09 maja 2024, 21:26Z niecierpliwością czekam aż system zostanie wprowadzony. 

Nie będę ukrywał, że ja też. Dla mnie moglibyśmy ten system wprowadzić od jutra, ale to wszystko zależy od Pana Ministra @Kamiljan de Harlin oraz @Rada Ministrów.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Jakbym mógł prosić o zebranie wszystkich ustalonych do tej pory zasad kierujących systemem do kupy, to by było super... Chcielibyśmy wraz z wydaniem rozporządzenia o przeprowadzeniu testów systemu gospodarczego prawnie usankcjonować jego działanie, aby wszystko było dla każdego jasne (szczególnie dla sądu ?).

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Kamiljan de Harlin pisze: 09 maja 2024, 21:38Jakbym mógł prosić o zebranie wszystkich ustalonych do tej pory zasad kierujących systemem do kupy, to by było super... Chcielibyśmy wraz z wydaniem rozporządzenia o przeprowadzeniu testów systemu gospodarczego prawnie usankcjonować jego działanie, aby wszystko było dla każdego jasne (szczególnie dla sądu ?).

No to tak...:

1. System działa w oparciu o produkcję, transport i zbywanie towarów, gdzie każdą z tych rzeczy zajmują się firmy państwowe, jak i prywatne,

2. System działa w połączonych ze sobą skoroszytach w Google Sheets, gdzie prowadzi się jego działanie,

3. W systemie istnieją receptury na produkcję towarów, dzięki którym przedsiębiorstwa je produkują,

4. Aby produkcja miała miejsce, przedsiębiorstwo musi posiadać odpowiednią ilość wykupionej energii, która maleje wraz z produkcją (ilość zużytej energii wzrasta wraz z ilością produkowanych przez daną firmę towarów, przy ustalonej odgórnie liczbie, np. 1 towar = 10 j energii zużytej),

5. Do systemu dołączone są mapy - kontynentu (podzielona na kwadranty i sektory) oraz miast, przy użyciu których dane z systemu są wizualizowane,

6. Transport towaru odbywa się poprzez nadanie go przez firmę produkującą do firmy odbiorczej. W zależności od ustaleń stron, towar jest narracyjnie przewożony przez firmę transportową, a następnie dodawany do magazynu firmy docelowej po zakończeniu narracji przewozu.

Z takich podstawowych założeń to wszystko. Reszta wyjdzie w praniu.
Ostatnio zmieniony 09 maja 2024, 21:49 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Rozumiem że w dalszym ciągu zakładamy do realizacji tego systemu wykorzystanie forum jako głównego narzędzia?

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”