II Posiedzenie organizacyjne Sejmu II kadencji

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Re: II Posiedzenie organizacyjne Sejmu II kadencji

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Waksman pisze: 21 gru 2021, 20:51Dobra, zapoznałem się z projektem, wniosek formalny odnośnie skrócenia debaty, głosowania i wykluczenia posła z obrad jest, a co z uchwaleniem tajności posiedzenia oraz przejścia do głosowania bez debaty? Będziemy chcieli to dodawać w ogóle?

W takim razie ponawiam swoje pytanie do Wysokiego Sejmu @Poseł na Sejm
Awatar użytkownika
Tymoteusz Piechota
Apprentice
Apprentice

Post autor: Tymoteusz Piechota »

Ja zapoznałem się z projektem, zdecydowanie popieram. 
Tymoteusz Dostojewski vel Piechota
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Waksman pisze: 21 gru 2021, 20:51Dobra, zapoznałem się z projektem, wniosek formalny odnośnie skrócenia debaty, głosowania i wykluczenia posła z obrad jest, a co z uchwaleniem tajności posiedzenia oraz przejścia do głosowania bez debaty? Będziemy chcieli to dodawać w ogóle?

Jeżeli tylko posłowie wyrażą chęć wprowadzenia głosowania nad tajnością posiedzenie nie będę widział co do tego problemu i ów projekt poprę, 

Co do przedwczesnego przejścia do głosowania umieszczenie stosownego zapisu w projekcie jest w mojej opinii co najmniej niezbędne gdyż jest to równie ważne jak i podstawowe założenie jak skrócenie debaty czy głosowania.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Zgadzam się z ustawą zaproponowaną przez Pana Żmigrodzkiego, jednak zamiast tajnego głosowania postawiłbym na możliwość przejścia do głosowania, bez prowadzenia do debaty. Tajne głosowanie ukryje przed obywatelami działania rządu, a także oczyści ręce wszystkim tym, którzy głosują nie tak jak obiecywali w programach wyborczych.
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Jestem w stanie przyjąć argumentację Pana Posła Pawłowa odnośnie utajnienia posiedzenia, jednakże spójrzmy na to z drugiej strony. Co jeśli Wysoki Sejm będzie głosował nad ważną poprawką do jakiejś ustawy, a nie chciałby aby osoby z zagranicy widziały i brały udział w debacie? Jeśli nie chcemy ukrywać tych treści przed obywatelami to dodajmy do projektu możliwość nie samego utajnienia, a ukrycia posiedzenia w dziale do którego dostęp będą mieli wyłącznie obywatele, Posłowie na Sejm oraz Marszałek Wielki. Co Wysoki Sejm powie na taką propozycję?
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Waksman pisze: 28 gru 2021, 16:55Jestem w stanie przyjąć argumentację Pana Posła Pawłowa odnośnie utajnienia posiedzenia, jednakże spójrzmy na to z drugiej strony. Co jeśli Wysoki Sejm będzie głosował nad ważną poprawką do jakiejś ustawy, a nie chciałby aby osoby z zagranicy widziały i brały udział w debacie? Jeśli nie chcemy ukrywać tych treści przed obywatelami to dodajmy do projektu możliwość nie samego utajnienia, a ukrycia posiedzenia w dziale do którego dostęp będą mieli wyłącznie obywatele, Posłowie na Sejm oraz Marszałek Wielki. Co Wysoki Sejm powie na taką propozycję?

Ta opcja wydaje mi się sensowniejsza, gdyż naród powinien widzieć pracę swoich przedstawiciele, a reszta świata? Co ich obchodzi nad czym pracujemy. 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Właśnie, to jest zasada, którą powinniśmy się kierować. Naród na pierwszym miejscu. Co na to pozostali? @Poseł na Sejm
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Tu również mogę się zgodzić w kwestii utajnienia treści posiedzeń przed podmiotami niebędącymi obywatelami IV Republiki Muratyki, argumentując swoją decyzję faktem iż cześć informacji jakie mogą pojawić się w trakcie posiedzenia mogłyby zostać wykorzystane w nieodpowiedni sposób.

Nasuwa się tu jednak pytanie to zrobić z Dziennikiem Ustaw który zawiera sfinalizowane wersje dokumentów nad którymi sejm obraduje stąd pragnę nasunąć kolejne pytanie czy część dokumentów również powinna być utajniona dla osób nie będących obywatelami Muratyki.