Wniosek o wotum nieufności
Moderator: Moderator w Winkulii
- Burek
- Community Regular
Re: Wniosek o wotum nieufności
Przecież opozycja zebrała się już wcześniej. No i Kardacz ciągle przywołuje te stateczki. Poza tym, Chryste - Plejak i WakSSman też mnie wyzywali. Akceptuję tutaj etos miecza. A I - nie Robingren tylko Dobrigen i nie Waksmana tylko WakSSmana. No i sory, ta akcja z nandyjami dało ostro niepochlebne wrażenie. Oczywiście zaraz to wzburzenie udało się uspokoić - nota bene po moich szykanach...
- Artur Kardacz
- Apprentice
Burek pisze: 29 mar 2026, 18:49W zasadzie do stateczki należały do KSZ, czyli rozumiem że KSZ (albo jej jednostki na Ramandii) to własność SRV?
duch wolności, tolerancji i radości z zabawy btw
Panie Premierze, to, co zrobił Pan w Porcie Ramandia, to nie jest polityka - to ponura parodia rządzenia. Wykorzystując nadane sobie samemu uprawnienia, targnął się Pan nie tylko na majątek sojuszniczej Republiki Volkianu, ale bez mrugnięcia okiem zagrabił Pan sprzęt wojskowy Królewskich Sił Zbrojnych Związku Winkulijskiego.
Przybył Pan na wyspę w momencie najcięższej próby. Żołnierze od miesięcy nie widzieli żołdu, a V Flota Ochrony Wybrzeża, doprowadzona do ostateczności, de facto wypowiedziała posłuszeństwo. Co zrobił w tej sytuacji Minister Stanu? Czy podjął Pan próbę przywrócenia dyscypliny? Czy starał się Pan ratować struktury państwa i wypłacić zaległe żołdy? Skądże. Potraktował Pan ten tragiczny chaos jako idealną okazję biznesową.
Przyznaje się Pan otwarcie do użycia „brzęczącego argumentu” - zwyczajnej łapówki - by pozyskać trzy patrolowce projektu Honest. To skandal bez precedensu w historii naszej administracji! Jako Minister Spraw Wewnętrznych, zamiast zaprowadzić porządek i wyciągnąć konsekwencje wobec buntowników, wszedł Pan z nimi w korupcyjny układ. Opłacił Pan lojalność zdeprawowanych jednostek, by w zamian za gotówkę oddały Panu mienie państwowe. To nie jest służba, to paserstwo sprzętu wojskowego i świadome dobijanie własnej armii.
Najbardziej uderzający jest jednak fakt, że te trzy okręty Marynarki Wojennej nie zostały przejęte dla dobra publicznego czy innego resortu. One stały się częścią Pana „prywatnej wyprawy” - osobistego przedsięwzięcia barona von Trinitz. Sprawa Ramandii to dowód na to, że potrafi Pan bez skrupułów żerować na nieszczęściu własnych podwładnych. Zamiast ratować V Flotę, Pan ją po prostu rozkradł. Zamiast nakarmić uchodźców i marynarzy, kupił Pan ich lojalność srebrnikami, by służyli Pana prywatnym zachciankom.
Posłużenie się „szeroką interpretacją Konstytucji”, by wystawić upoważnienie osobie prywatnej - czyli samemu sobie - to jawna kpina z prawa i z nas wszystkich. To nie jest zarządzanie kryzysowe, Panie Premierze. To piractwo państwowe w najczystszej formie. Każdy kolejny dzień Pana u władzy to ryzyko, że jutro, w imię kolejnej „przygody”, zrekwiruje Pan kolejny resort lub całą prowincję.
- Burek
- Community Regular
Już miałem nadzieję - jednak czacik, nie?
Mógłbyś się (albo czacik) chociaż odnieść do tego co napisałem (znaczy - w zasadzie przynał mi rację, z tym majątkiem KSZ). Ale dalej mnie ciekawi to:
Mógłbyś się (albo czacik) chociaż odnieść do tego co napisałem (znaczy - w zasadzie przynał mi rację, z tym majątkiem KSZ). Ale dalej mnie ciekawi to:
Burek pisze: 29 mar 2026, 18:52Jak już idziemy w kierunku świętych praw własności SRV to powiedz mi, proszę, w jaki sposób powstała ten port na Ramandii? Do kogo należały te grunty przed KSZ? W jaki sposób te grunty pozyskano? Bo to się działo za Twojego dowodzenia KSZ.
- Erik Otton von Hohenburg
- Apprentice
Burek pisze: 29 mar 2026, 19:01Przecież opozycja zebrała się już wcześniej. No i Kardacz ciągle przywołuje te stateczki. Poza tym, Chryste - Plejak i WakSSman też mnie wyzywali. Akceptuję tutaj etos miecza. A I - nie Robingren tylko Dobrigen i nie Waksmana tylko WakSSmana. No i sory, ta akcja z nandyjami dało ostro niepochlebne wrażenie. Oczywiście zaraz to wzburzenie udało się uspokoić - nota bene po moich szykanach...
Być może istotnie zostawiło to niepochlebne wrażenie, tylko w takim wypadku jak długo mam czekać na zatarcie winy?
- Artur Kardacz
- Apprentice
Burek pisze: 29 mar 2026, 19:13Już miałem nadzieję - jednak czacik, nie?
Baza została utworzona w okresie, gdy wyspa znajdowała się pod jurysdykcją Związku Winkulijskiego. Wszystkie późniejsze działania były prowadzone w ramach wypełniania zobowiązań wynikających z umowy o stowarzyszeniu oraz zapewnienia ochrony militarnej Socjalistycznej Republiki Volkianu. Co istotne, działania te były każdorazowo konsultowane oraz realizowane za zgodą i w interesie Socjalistycznej Republiki Volkianu.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2026, 19:29 przez Artur Kardacz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Erik Otton von Hohenburg
- Apprentice
Poza tym cokolwiek by nie powiedzieć o Waksmanie i Robingrenie, ja wcale ich nie bronie, ale aktualnie czy to się komuś podoba czy nie to mają kontrolę nad rządem FN, państwa z którym współegzystujemy na jednym forum i łączy nas szczególna relacja, więc w takich warunkach szef rządu mógłby chociaż sprawiać pozory powściągliwości - gdyby to były przepychanki słowne na discordzie z Królem Dreamlandu czy Skarlandu, to mógłbym się zgodzić, że faktycznie może nie należało gryźć się w język. Jest to w sumie całkiem zabawne, że mi prostemu szaremu obywatelowi nie sprawującego żadnego istotnego urzędu w czasie afery nandyjskiej wytyka się ten fakt, jak gdybym to ja odpowiadał za politykę zagraniczną Związku Winkulijskiego.
- Artur Kardacz
- Apprentice
Obecny sposób prowadzenia dyskusji - oparty na obrażaniu i prowokacjach - niestety wpisuje się w utrwalony styl działania naszego Premiera. Trudno w takiej sytuacji mówić o jakimkolwiek merytorycznym dialogu.
Zachowania tego typu nie tylko obniżają poziom debaty publicznej, ale również podważają powagę urzędu. Osoba pełniąca taką funkcję powinna reprezentować standardy sprzyjające konstruktywnej rozmowie, a nie eskalacji konfliktu.
Zachowania tego typu nie tylko obniżają poziom debaty publicznej, ale również podważają powagę urzędu. Osoba pełniąca taką funkcję powinna reprezentować standardy sprzyjające konstruktywnej rozmowie, a nie eskalacji konfliktu.
Ostatnio zmieniony 29 mar 2026, 19:47 przez Artur Kardacz, łącznie zmieniany 1 raz.
- Burek
- Community Regular
No, niestety nie mogę się równać z czacikiem w tym aspekcie.
Zobaczymy kto będzie miał rząd za np. pół roku, myślę długoterminowo. I trzymam się jednej opcji (tożsamej w kraju i w FN). A z Nan Di to bez przesady, żeby określać to aferą. I gdybyś poszedł wtedy w agresję, a nie w ucieczkę to byłoby lepiej, myślę.
Erik Otton von Hohenburg pisze: 29 mar 2026, 19:37Poza tym cokolwiek by nie powiedzieć o Waksmanie i Robingrenie, ja wcale ich nie bronie, ale aktualnie czy to się komuś podoba czy nie to mają kontrolę nad rządem FN, państwa z którym współegzystujemy na jednym forum i łączy nas szczególna relacja, więc w takich warunkach szef rządu mógłby chociaż sprawiać pozory powściągliwości - gdyby to były przepychanki słowne na discordzie z Królem Dreamlandu czy Skarlandu, to mógłbym się zgodzić, że faktycznie może nie należało gryźć się w język. Jest to w sumie całkiem zabawne, że mi prostemu szaremu obywatelowi nie sprawującego żadnego istotnego urzędu w czasie afery nandyjskiej wytyka się ten fakt, jak gdybym to ja odpowiadał za politykę zagraniczną Związku Winkulijskiego.
Zobaczymy kto będzie miał rząd za np. pół roku, myślę długoterminowo. I trzymam się jednej opcji (tożsamej w kraju i w FN). A z Nan Di to bez przesady, żeby określać to aferą. I gdybyś poszedł wtedy w agresję, a nie w ucieczkę to byłoby lepiej, myślę.
- Burek
- Community Regular
Burek pisze: 29 mar 2026, 18:11W ogóle cała obecna opcja burkofobiczna opiera się na tym dziwnym micie, o tym jak to kiedyś było dobrze i aktywnie a nie to co teraz (kiedy generalnie tak nie było, chyba największy dół aktywnościowy od 2020 mieliśmy za tych epickich czasów alfrediańskich btw). Do tego dochodzi obwinianie mnie o rzeczy, na który mam mały (typu kwestia ISM, gdzie piłka jest po stronie obsługi leockich systemów), albo wypominaniu kompletnych bzdur typu stateczki.
I dla mnie meritum tej sprawy (w kwestii wotum nieufności) to jest przede wszystkim ten fragment. Mit "kiedyś to było, a teraz nie ma" (bo Burek zniszczył).
- Artur Kardacz
- Apprentice
Żeś się chłopie uczepił czacika.