Zjednoczone Siły - dyskusje i ustalenia

Chcesz zostać wojskowym? Zajrzyj do działu Zjednoczonych Sił i dołącz do federacyjnych sił zbrojnych
Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Re: Zjednoczone Siły - dyskusje i ustalenia

Post autor: Piotr Jankowski »

Jeśli chodzi o siły lądowe to proponowałbym raczej coś takiego:

[attachment=0]image.png[/attachment]/uploads/monthly_2024_05/image.png.795858532a67a9586370e4c6f31dde62.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Większy problem mam z siłami lotniczymi. Może coś w tym stylu:

[attachment=1]image.png[/attachment]/uploads/monthly_2024_05/image.png.82197b29a83a521a992ddf1c358a3975.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

PS

Bandera śliczna.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2024, 22:27 przez Piotr Jankowski, łącznie zmieniany 1 raz.
piotr@mail.vox

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Piotr Jankowski pisze: 20 maja 2024, 22:26Jeśli chodzi o siły lądowe to proponowałbym raczej coś takiego:

Większy problem mam z siłami lotniczymi. Może coś w tym stylu:

PS

Bandera śliczna.

A no fakt, gdzieś mi ułożenie tych mieczy uciekło. Przyjmujemy poprawkę z marszu.

Natomiast... Siły Powietrzne, Myk polegał na tym że, de facto każdy z rodzajów sił zbrojnych ma swój symbol oraz drugi symbol bardziej użytkowy, dla marynarki jest to bandera, dla sił powietrznych znak rozpoznawczy/insygnia. Zazwyczaj jedno i drugie jest do siebie łudząco podobne chociaż te znaki użytkowe z natury są prostsze a z samymi symbolami można się jakoś bardziej pobawić więc mimo wszystko optowałbym za pozostaniem tych symboli w formie tarczy, kwestia jeszcze jak one finalnie będą wyglądać. 

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Teraz zauważyłem jeszcze, że lina przy kotwica czasem jest na jej tle niebieska (jakby w negatywie), a czasem nie zmienia koloru.

[attachment=0]image.png[/attachment]/monthly_2024_05/image.png.93624130984f4d877f1d956018605f4e.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
piotr@mail.vox

Awatar użytkownika
Proficient
Proficient

Hmmm, to jak panowie żołnierzowie?

Bierzemy te tarcze czy jeszcze szukamy, zwłaszcza w kwestii tego symbolu dla sił powtarzanych. 

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leonid Repulijski »

Piotr Jankowski pisze: 20 maja 2024, 23:49Teraz zauważyłem jeszcze, że lina przy kotwica czasem jest na jej tle niebieska (jakby w negatywie), a czasem nie zmienia koloru.

A jakby kotwica była jasnoszara, a trójząb jasnozłoty? Żeby te 3 symbole nie zlewały się w jedno...

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Mi się ta kotwica podoba. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
AleksanderNovak
Contributor
Contributor

Post autor: AleksanderNovak »

Zjednoczone SIły powinny być armią ludową i obywatelską, a nie elitarystyczną, moim zdaniem lepiej gdyby zjednoczone siły były luźną konfederacją formacji z różnych krajów Federacji Nordackiej, tak by faktycznie były to zjednoczone siły, a nie jakaś centralna i rządowa formacja. 
Awatar użytkownika
Proficient
Proficient

AleksanderNovak pisze: 26 maja 2024, 10:23Zjednoczone Siły powinny być armią ludową i obywatelską, a nie elitarystyczną, moim zdaniem lepiej gdyby zjednoczone siły były luźną konfederacją formacji z różnych krajów Federacji Nordackiej, tak by faktycznie były to zjednoczone siły, a nie jakaś centralna i rządowa formacja. 

Niestety tak zostało ustalone już na samym początku i o dziwo większość osób była w tej kwestii wyjątkowo jednogłośna. 

Mam wrażenie że taki stan rzeczy podyktowany jest doświadczeniem z I Federacji Nordackiej gdzie właśnie posiadaliśmy taką skonfederowaną armię łączącą wszystkie siły zbrojne poszczególnych prowincji co na dłuższą metę się nie sprawdziło. Być może dlatego że rozwój był nierównomierny, struktura dowodzenia teoretycznie nie istniała no i już nie wspominam że żadna armia praktycznie nie przestrzegała regulacji prawnych, wiem co mówię sam byłem jedna z tych osób. 
Ostatnio zmieniony 26 maja 2024, 10:53 przez Albert Fryderyk de Espada, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
AleksanderNovak
Contributor
Contributor

Post autor: AleksanderNovak »

O ile pamiętam, to w Federacji Nordackiej pierwszej była centralna federalna armia, i oddzielnie zupełnie, prowincjonalne armie. Co jeśliby zrobić Zjednoczone Siły jako armię federalną ale złożoną z autonomicznymi sekcjami krajowymi w poszczególnych państwach? Zaangażowałoby to centralny rząd do współpracy z prowincjami. 

Właśnie to bardzo ważna kwestia, upadek I FN był podyktowany nie tylko konfliktami pomiędzy prowincjami, ale też oddaleniem się prowincji od autorytetu centralnych władz.

Zjednoczone Siły muszą nie być tylko armią centralnego rządu, ale też armią która będzie przyjazna dla prowincji i jej mieszkańców. Do tego zadania prowincje muszą uznać Zjednoczone Siły w jakiś sposób jako swoje własne armie, a nie choć sojusznicze, to jednak obce siły. 

Lepiej byłoby, gdyby Zjednoczonymi Siłami nie zarządzała jedynie jedna osoba z centralnego rządu, ale w jakiś sposób by była to wojskowa formacja kierowana także przez poszczególne prowincje, które organizowałyby lokalne sekcje i zaopatrywały. Nie wyklucza to wszakże w razie wojny odgórnego dowództwa.

Chodzi tu przede wszystkim o zaciśnięcie więzi, solidarność i współpracę. Mówię to jako doświadczony wojskowy. O ile się orientuje to teraz w II FN jest to samo co w I FN, federalna armia i lokalne armie prowincji. Nie jest to najlepsze rozwiązanie. Obywatele prowincji zamiast angażować się w federalną armię, wolą rozwijać swoje tradycyjne i lokalne, natomiast tylko jedna osoba angażuje się w federalną armię. W I FN był to JLD, a tutaj Szanowny Pan.

Wojsko to fajna rzecz i chciałbym by wojskowe ambicje prowincji i centralnego rządu zjednoczyły się co wzmocni naszą Federację. 
Ostatnio zmieniony 26 maja 2024, 11:31 przez AleksanderNovak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Leonid Repulijski pisze: 25 maja 2024, 17:34A jakby kotwica była jasnoszara, a trójząb jasnozłoty?

To nie brzmi jak dobry pomysł, aczkolwiek ja nie jestem w stanie przygotować takiego projektu bez oryginalnych elementów.

Albert Fryderyk de Espada pisze: 25 maja 2024, 15:45Bierzemy te tarcze czy jeszcze szukamy, zwłaszcza w kwestii tego symbolu dla sił powtarzanych. 

No siły powietrzne na pewno trzeba zmienić. Do środy postaram się coś wymyślić.
piotr@mail.vox

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zjednoczone Siły”