Jak wstąpić do Federacji?

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Jak wstąpić do Federacji?

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

No właśnie, jak to zrobić? W Konstytucji opisany jest tylko proces wychodzenia, a co z wejściem w struktury II FN? Na pewno nie chcemy powtórki z rozrywki tak jak to było z ZP za pierwszej Federacji - jak więc powinien ten proces wyglądać? Według mnie następująco:

1. Państwo składa do Prezydenta II FN/MSZ wniosek o wejście do Federacji,

2. Wniosek jest poddawany pod debatę i głosowanie w Kongresie,

3. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku Kongres wydaje uchwałę o jego zatwierdzeniu, i organizacji referendum federalnego,

4. Obywatele głosują za lub przeciw dołączeniu danego państwa do II FN,

5. Przy pozytywnym wyniku rozpoczyna się proces wejścia.

Co państwo na to? Przede wszystkim - co na to rządzący? Co na to Premier i MSZ @Bolesław Kirianóo von Hohenburg? A co na to Prezydent @Tadeusz I Wielki?
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233514
Contributor
Contributor

Re: Jak wstąpić do Federacji?

Post autor: Użytkownik Usunięty 233514 »

Dobrze, że dyskusja ma miejsce w cukierni.

Pani Irenko, pani już wie, że dla mnie to co zwykle - rzekł Hieronim do swej ulubionej sprzedawczyni.

Waksman pisze: 25 sie 2023, 20:02W Konstytucji opisany jest tylko proces wychodzenia

A przepraszam, kto jest czy tam był autorem Konstytucji? Bo pisząc ją może miał w tym jakiś szczególny zamysł? Może coś za tym przemawiało, żeby tak napisał? ? ? Marzę, żeby gościa/gościarę poznać.

Awatar użytkownika
Tadeusz I Wielki
Collaborator
Collaborator

Post autor: Tadeusz I Wielki »

Mi się ogólnie aktualny prototyp podoba, może dodamy go do porządku obrad? @Leonid Repulijski
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski

Obrazek

Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com

Awatar użytkownika
Benjamin Robingren
Explorer
Explorer

Post autor: Benjamin Robingren »

Ja bym dał wymóg referendum w państwie ubiegającym się...
Benjamin
Awatar użytkownika
Contributor
Contributor

Benjamin Romanow pisze: 25 sie 2023, 20:22Ja bym dał wymóg referendum w państwie ubiegającym się...

Ubiegającym? Najpierw przyjmującym. Trza wiedzieć, kogo do chaty się wpuszcza. Ten jełop z Lukrecji, co Prezydentowi Muratyki wręczył zaproszenie na koronacje do kanału, zapomniałeś już? Nosz ku...szanujmy się. ? 
Awatar użytkownika
Benjamin Robingren
Explorer
Explorer

Post autor: Benjamin Robingren »

I tu, i tu. Nie powiedziałem, że tylko w ubiegającym się.
Benjamin
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Benjamin Romanow pisze: 25 sie 2023, 20:22Ja bym dał wymóg referendum w państwie ubiegającym się...

Ja zakładam, że władze państwa ubiegającego się o wstąpienie do efenu mają w tym mandat społeczny. Poza tym myślę, że Kongres zrobi tzw. "risercz" zanim zadecyduje o kontynuowaniu procedury akcesyjnej ?
Awatar użytkownika
Contributor
Contributor

Waksman pisze: 25 sie 2023, 20:31Ja zakładam, że władze państwa ubiegającego się o wstąpienie do efenu mają w tym mandat społeczny. Poza tym myślę, że Kongres zrobi tzw. "risercz" zanim zadecyduje o kontynuowaniu procedury akcesyjnej ?

Ta...Kongres zrobi...ale wiesz co... Jebną się na lewy bądź prawy bok i w de będą mieć.? Mandat? To prędzej ja dostanę.
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leonid Repulijski »

Waksman pisze: 25 sie 2023, 20:31Ja zakładam, że władze państwa ubiegającego się o wstąpienie do efenu mają w tym mandat społeczny. Poza tym myślę, że Kongres zrobi tzw. "risercz" zanim zadecyduje o kontynuowaniu procedury akcesyjnej ?

Dokładnie tak. Plus nakazywanie przeprowadzania referendum byłoby problematyczne. Co jak do kraju nagle napłynie fala imigrantów, zwolenników jednej lub drugiej opcji, aby rozstrzygnąć referendum w pożądanych przez nich sposób? Musielibyśmy w dodatku się głowić nad ustaleniem zasad takiego referendum. Niech władze danego państwa się martwią tym, czy ich decyzja ma poparcie społeczne. Kongres zweryfikuje natomiast, jeśli akcesja jest wolą jednego obywatela, a nie jakiejś części obywateli kraju.

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Contributor
Contributor

Leonid Repulijski pisze: 25 sie 2023, 20:39Musielibyśmy w dodatku się głowić nad ustaleniem zasad takiego referendum.

Baczność i do hymnu! ? ? Tu mosz ołówek i spróbuj narysować kzyzyk. ? Nie pamintasz jak wygląda kzyzyk? To tu patrz o co kolega robi obok. Zrób tak jak i on i bedzie dobrze.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”