Nazwa waluty nordackiej
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Nazwa waluty nordackiej
Dobry wieczór.
W dyskusji o walucie federalnej doszliśmy w sumie do wniosku, że rezygnujemy z walut prowincjonalnych i ustanawiamy ogólnofederacyjny pieniądz. Największy problem rodzi sprawa kosmetyczna - jak nazwać jednostkę monetarną?
Mamy kilka propozycji: szekel, gulden, ren, nord/nordat, rubel, korona...
Dość duży wybór. Dlatego proponuję zrobić głosowanie w formie turniejowym - jedna nazwa vs druga, gdzie zwycięzca przechodzi do kolejnej tury głosowania.
DW: @Obywatel Federacji
W dyskusji o walucie federalnej doszliśmy w sumie do wniosku, że rezygnujemy z walut prowincjonalnych i ustanawiamy ogólnofederacyjny pieniądz. Największy problem rodzi sprawa kosmetyczna - jak nazwać jednostkę monetarną?
Mamy kilka propozycji: szekel, gulden, ren, nord/nordat, rubel, korona...
Dość duży wybór. Dlatego proponuję zrobić głosowanie w formie turniejowym - jedna nazwa vs druga, gdzie zwycięzca przechodzi do kolejnej tury głosowania.
DW: @Obywatel Federacji
Ostatnio zmieniony 10 lis 2023, 22:41 przez Leonid Repulijski, łącznie zmieniany 1 raz.
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Re: Nazwa waluty nordackiej
Powinny być dodane opcje ?żadna? z każdej grupy. Mi się ani gulden, ani szekel nie podoba na przykład?
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Waksman pisze: 10 lis 2023, 22:38Powinny być dodane opcje ?żadna? z każdej grupy. Mi się ani gulden, ani szekel nie podoba na przykład?
To możemy dodać taką opcję... Jeśli dostanie ponad 50% głosów, to odrzucamy obydwie propozycje.
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
A ja myślałem że już zgodziliśmy się wszyscy na "norda" no ale niech już będzie skoro trzeba to rozstrzygnąć raz na zawsze.
- Experienced
Albert Fryderyk de Espada pisze: 10 lis 2023, 22:43A ja myślałem że już zgodziliśmy się wszyscy na "norda" no ale niech już będzie skoro trzeba to rozstrzygnąć raz na zawsze.
Ja tak samo. To chyba najlepsza z propozycji jaka pojawiła się w ankiecie. Ale cóż, pozwólmy demokracji działać ?
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Nord chyba wygrał.
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Teraz trzeba by chyba sporządzić jakąś ustawę tworzącą nową walutę.
No i trzeba będzie się zastanowić jak przetransferować dotychczasowe środki w walutach prowincjonalnych na nową walutę federacyjną.
No i trzeba będzie się zastanowić jak przetransferować dotychczasowe środki w walutach prowincjonalnych na nową walutę federacyjną.
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Albert Fryderyk de Espada pisze: 27 lis 2023, 18:24No i trzeba będzie się zastanowić jak przetransferować dotychczasowe środki w walutach prowincjonalnych na nową walutę federacyjną.
W sensie jaki kurs przyjmujemy? To by było prostsze do ustalenia, gdyby waluta federalna istniała jakiś czas przed wycofaniem walut prowincjonalnych, bo możemy w MBP wykalkulować sobie, na ile nordów można zamienić np. 100 jordów. Może więc zrobimy jakiś okres przejściowy, gdzie waluty prowincjonalne będą obok federalnej waluty, żeby zobaczyć, jak ukształtują się kursy?

- Experienced
Kamiljan de Harlin pisze: 27 lis 2023, 21:20W sensie jaki kurs przyjmujemy? To by było prostsze do ustalenia, gdyby waluta federalna istniała jakiś czas przed wycofaniem walut prowincjonalnych, bo możemy w MBP wykalkulować sobie, na ile nordów można zamienić np. 100 jordów. Może więc zrobimy jakiś okres przejściowy, gdzie waluty prowincjonalne będą obok federalnej waluty, żeby zobaczyć, jak ukształtują się kursy?
A po co się tak z tym babrać? Wystarczy zsumować aktywność federalną z aktywnością prowincjonalną i na tej podstawie wyliczyć kurs. Z pewnością @Helwetyk da sobie radę bez żadnego okresu przejściowego, a przynajmniej tak mi się wydaje.
- Helwetyk
- Explorer
Federalną jak federalną ? nadal nie wiem, na czym stanęło z walutami państw stowarzyszonych (nieśmiało przypominam, że jeżeli waluty państw stowarzyszonych mają pozostać, potrzebowałbym integracji dla ISM na zasadzie Federacja Nordacka minus Hawiland minus Insulia; jeżeli nie, sprawa jest załatwiona, bo kurs norda wspólnego dla całego forum jest obliczany na bieżąco i aktualnie wynosi 1,40 ?). Żadnych okresów przejściowych, faktycznie, nie potrzebuję (tyle, żeby usiąść w jakiś wolny dzień i załatwić temat hurtem, w tym integracji ze Stemplem), ani też nie widzę potrzeby nadmiernego komplikowania sobie i wszystkim życia.
Zakładając na potrzeby dyskusji, że państwa stowarzyszone przyjmują norda, procedura będzie następująca:
- Władze federalne (lub Nordackie Konsorcjum Informatyczne):
- zakładają nowy, wspólny dla całego forum wątek do weryfikacji w Stemplu oraz wyznaczają nowych mężów zaufania (tak do Stempla, jak i banku)
- wskazują dwuliterowy kod kraju, którego pochodną będzie trzyliterowy kod waluty (N od norda na końcu):
- NO (czyli NON)
- NR (czyli NRN)
- ND (czyli NDN)
- NA (czyli NAN)
- NT (czyli NTN)
- NA (czyli NAN)
- NO (czyli NON)
- wskazują symbol norda (jak $, ? etc.)
- podają nazwę setnej części norda
- zakładają nowy, wspólny dla całego forum wątek do weryfikacji w Stemplu oraz wyznaczają nowych mężów zaufania (tak do Stempla, jak i banku)
- Weryfikacje w Muratyce, jako najpełniejsze, uzupełniam o weryfikacje z Hawilandu i Kirianii (Insulia się nie zainteresowała po zmianie forum)
- Weryfikacje te stają się weryfikacjami Federacji Nordackiej
- Wszystkim mieszkańcom i podmiotom publicznym Federacji Nordackiej otwieram z urzędu nowe rachunki w nordach
- Rachunki hawilandzkie, insulijskie, kiriańskie i muratyckie zamykam (historie pozostają dostępne), a środki przenoszę na rachunki z punktu 4 po kursie 1:1 (por. nie komplikować sobie życia)
- W przypadku, gdyby w banku pozostały rachunki insulijskie bez odpowiednich kont nordackich, przenoszę środki zgodnie ze zwyczajową procedurą po rzeczywistym (dziadowskim) kursie