3 pokoje z kuchnią i toaletą - ul. Główna 12/12 - 4 piętro - własna, mała piwnica - w samym centrum - WYNAJEM: 10 ? / miesiąc(płatne pierwszego dnia każdego miesiąca, istnieje możliwość zapłaty kilku miesięcy na raz).
Henryk rozejrzał się po mieszkaniu, rozpakował swoje rzeczy i usiadł na kanapie w dużym pokoju. Postanowił, że będzie starać się być tu częściej, gdy obowiązki będą mu na to pozwalały.
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI
Do nowo wynajętego mieszkania zapukał patrol Milicji Muratyckiej z pobliskiego posterunku. Milicjanci czekali teraz na otwarcie drzwi przez lokatora mieszkania, pana @Henryk Ziemiański.
- Tak, otwieram. Zapraszam do środka, jeśli Państwo chcą, to mogę zrobić kawę. W jakiej sprawie? - rzekł spojrzawszy przez wizjer Henryk, po czym zaprosił milicjantów do środka.
"Witam obywatela, starszy Milicjant Cërt Cërte, to młodsza Milicjant Andë Blondë, nie chcemy zająć Panu dużo czasu, mamy tylko kilka krótkich pytań." - powitawszy Henryka Cërt zapytał - "Co Pan robił dzisiaj w ciągu dnia? Proszę po krótce opowiedzieć."
- Dzisiaj po załatwieniu spraw w siedzibie Ultranordackiej Partii Ojczyźnianej pojechałem do Czekoladowic aby wynająć mieszkanie, w którym obecnie się znajduję, zaś potem odpoczywałem sobie. - rzekł Ziemiański.
- "Rozumiem..." - wymemlał Milicjant zapisując notatki w małym notesiku - "Czy zauważył Pan cokolwiek dziwnego między godziną 16, a 20 w okolicach kamienicy? Jacyś nietypowi ludzie, ktoś kogo Pan jeszcze nie widział?" - zapytał Milicjant
- Tak, gdy minęły chyba dwie godziny od wprowadzenia się do mieszkania to spojrzawszy przez okno zobaczyłem małą grupkę młodych ludzi, ubranych w dziwny strój przypominający mundur. Nagle spojrzałem na wizjer jak jakiś młody mężczyzna podkłada jakąś gazetę na wycieraczce mojego sąsiada, ale potem wróciłem do pokoju. Moi sąsiedzi zauważyli także psie odchody obok gazety, po czym mnie poinformowali. - powiedział Henryk.