[2 pokoje] ul. Główna 12/3
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Re: [2 pokoje] ul. Główna 12/3
Kaspar ochoczym krokiem wszedł do środka i uściskał swojego kolegę - Mi również bardzo miło! Dzięki za zaproszenie. - wtem poklepał Oliwiera po plecach i rozpłaszczył się. Następnie odwrócił się do niego i wręczył mu butelkę wina, które trzymał w ręku - Trzymaj. Wiem, że nie chciałeś prezentów ale nie mogłem się powstrzymać. Muratyckie, prosto z winnicy w Opaczu, rocznik 1952. Podobno bardzo dobre.
- Użytkownik Usunięty 233517
- Explorer
- Wow, dziękuję, Kaspar! To naprawdę wyjątkowy prezent - powiedział z uznaniem, podziwiając etykietę na butelce. - Muratyckie wino z rocznika 1952, to musi być coś specjalnego. Naprawdę nie musiałeś, ale bardzo to doceniam.
Postawił butelkę na stoliku w salonie, obok innych przekąsek i napojów, które przygotował na wieczór.
- Siadaj, rozgość się - kontynuował, wskazując na wygodną kanapę. - Mam nadzieję, że reszta gości też niedługo dotrze. Chcesz teraz spróbować tego wina, czy może zacząć od czegoś innego? Mam jeszcze trochę świetnej whisky, którą dostałem od kuzyna i trochę zielonych brokułów.
Postawił butelkę na stoliku w salonie, obok innych przekąsek i napojów, które przygotował na wieczór.
- Siadaj, rozgość się - kontynuował, wskazując na wygodną kanapę. - Mam nadzieję, że reszta gości też niedługo dotrze. Chcesz teraz spróbować tego wina, czy może zacząć od czegoś innego? Mam jeszcze trochę świetnej whisky, którą dostałem od kuzyna i trochę zielonych brokułów.
- Experienced
"Oliwier, to dla mnie przyjemność móc podarować coś wyjątkowego na taką okazję" ? powiedział z uśmiechem, zerkając na etykietę butelki - "Wino z 1952 roku to rzeczywiście rarytas, cieszę się, że ci się podoba."
Kaspar wtem usiadł na kanapie, czując się komfortowo w przytulnym salonie Oliwiera - "Wiesz co, może na razie spróbujmy tej whisky od twojego kuzyna?" ? zaproponował - "Jestem ciekaw, jak smakuje... A co do zielonych brokułów, to świetny pomysł na przekąskę." - mówiąc rozglądał się po pokoju, zauważając starannie przygotowane przekąski i napoje.
Kaspar wtem usiadł na kanapie, czując się komfortowo w przytulnym salonie Oliwiera - "Wiesz co, może na razie spróbujmy tej whisky od twojego kuzyna?" ? zaproponował - "Jestem ciekaw, jak smakuje... A co do zielonych brokułów, to świetny pomysł na przekąskę." - mówiąc rozglądał się po pokoju, zauważając starannie przygotowane przekąski i napoje.
- Explorer
- Zielone brokuły to zawsze dobry pomysł - zażartował, idąc w stronę szafki z alkoholami. -Ale myślę, że whisky też zrobi furorę.
Wyciągnął butelkę whisky i dwie szklanki, nalewając po solidnej porcji dla siebie i Kaspara. Następnie podał jedną szklankę swojemu gościowi i usiadł obok niego na kanapie.
- No to za zdrowie i za wspaniałe 22 lata! - powiedział, unosząc szklankę w toaście. - Mam nadzieję, że wieczór będzie pełen niezapomnianych chwil.
Oliwier wziął łyk whisky, delektując się jej bogatym smakiem.
- Naprawdę dobra, mój kuzyn wie, co wybiera ? stwierdził z zadowoleniem. - A co do tych przekąsek, to jeszcze nie wszystko. Mam tu jeszcze kilka niespodzianek. Ale najpierw opowiedz mi, co u ciebie słychać? Coś ciekawego się ostatnio wydarzyło?
Oliwier spojrzał na Kaspara z zainteresowaniem, gotów słuchać nowinek od swojego przyjaciela.
Wyciągnął butelkę whisky i dwie szklanki, nalewając po solidnej porcji dla siebie i Kaspara. Następnie podał jedną szklankę swojemu gościowi i usiadł obok niego na kanapie.
- No to za zdrowie i za wspaniałe 22 lata! - powiedział, unosząc szklankę w toaście. - Mam nadzieję, że wieczór będzie pełen niezapomnianych chwil.
Oliwier wziął łyk whisky, delektując się jej bogatym smakiem.
- Naprawdę dobra, mój kuzyn wie, co wybiera ? stwierdził z zadowoleniem. - A co do tych przekąsek, to jeszcze nie wszystko. Mam tu jeszcze kilka niespodzianek. Ale najpierw opowiedz mi, co u ciebie słychać? Coś ciekawego się ostatnio wydarzyło?
Oliwier spojrzał na Kaspara z zainteresowaniem, gotów słuchać nowinek od swojego przyjaciela.
- Experienced
- "No, whisky zawsze robi furrorę, przyjacielu!" - zażartował Kaspar. Gdy Oliwier podał mu szklankę whisky wzniósł ją, i krzyknął - "Najlepszego, Oli! Oby ci się wiodło!" - po tych słowach wychylił całą zawartość szkliwa jednym łykiem. Następnie ocierając usta ściereczką, powiedział - "Oj tak, twój kuzyn ma świetny gust!" - odchrząknął wtedy, i kontynuował - "No u mnie powiem ci, że wszystko dobrze. Z nadzieją patrzę w przyszłość bo czuję, że zbliżają się lepsze czasy Oliwier. - uśmiechnął się, opuścił głowę na chwilę, i odrzekł - "A ty jak tam się trzymasz? Jak ci idzie sprawa z legalizacją?" - zapytał z zaciekawieniem.
@Oliwier Dymarski
@Oliwier Dymarski
- Explorer
- Nie najlepiej - odpowiedział Dymarski - Konserwatyści ciągle rzucają kłody pod nogi, nie rozumieją, że legalizacja wyniesie II FN na wyższy poziom. W końcu ciągle rząd narzeka, że nie ma wpływów do skarbu państwa, że nie ma za co finansować nauki, z czego inwestować. Ale co zrobić, konserwa to konserwa.
- Experienced
"No tu masz rację. Oni tylko umieją narzekać, a do działania nie ma nikogo. Ja mam nadzieję, że oni pójdą po rozum do głowy, i zalegalizują. Bo jak nie to o jakimś dużym proteście trzeba będzie pomyśleć, przecież zwolenników legalizacji jest dużo" - odrzekł w połowie przegryzając soczystego ogóra, którego wziął ze stołu z przekąskami - "Mmm! Ależ przepyszny ogór! Gdzie kupiłeś takie?" - zapytał ze zdumieniem w oczach swojego towarzysza.
- Explorer
"To ogórki z mojej plantacji szparagów w Nadmorzycach, po sezonie sadzimy kilka krzaczków - oczywiście ogórków - aby przedłużyć możliwość zatrudnienia imigrantów z poza Federacji... W ich rodzinnych stronach to sama bieda i głód, co roku jak ich wysyłam po sezonie, to mi ich szkoda. Ale takie niestety życie. - odpowiedział Oliwier - Chcesz może przepis?
- Explorer
Upojeni whisky goście obudzili się dopiero następnego dnia w południe, wszyscy opuścili mieszkanie Dymarskiego, a on sam wrócił do swojego codziennego trybu życia. Na swoich social mediach podziękował wszystkim za hojne prezenty i obiecał, że dalej będzie kontynuował lepszą zmianę w II FN.