Ardemio, Ojczyzno moja

Miejsce dyskusji Nordatczyków
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Michaił
Newbie
Newbie

Ardemio, Ojczyzno moja

Post autor: Michaił »

Poniżej zamieszczam fragment jednego z pięknych wierszyków napisanych przed setkoma laty na temat ardemskiej krainy dobroci, która wyłoniła się spod mikrooceanu gdzieś we wrześniu 2017 roku, a pozostała zapomniana przez kilka następnych lat. Nawet micropedia wspomina ją w może dwóch artykułach, ale stanowiła przecież niegdyś odgrzewany co niedziela kotlet - bowiem co ciekawego mogło wydarzyć się w Ardemii? Piwosze usuwali posty, ministrowie finansów respili pieniądze, a prezydenci byli prezydentami dwóch państw jednocześnie (skandal! skandal na całą arcykrainę mikronacyjną!). W każdym razie, wierszyk:

Ardemio, Ojczyzno moja!

ty jesteś jak zdrowie

ile cię trzeba cenić

ten tylko się dowie

kto cię stracił.

Dziś piękność twą

w całej ozdobie

widzę i opisuję

bo tęsknię po tobie.

Ardemia - kraina pełna sprzeczności, życie państewka zamknięte w obradach kilku obywateli nad losami rozległej wyspy. Trzech wyrzutków z Suderlandu rozpoczynających swoją przygodę. Obszar na monitorze rzędu dorodnego orzecha laskowego. Rozpoczęcie państwowości nie przyszło łatwo. Krytyka ze strony Suderlandu, który stracił kilku mieszkańców poniosła ich i doprowadziła do nieufnych spojrzeń przez resztę krajów, m.in. obywateli Królestwa Dreamlandu. Po prostu kolejna yoyonacja, tak mówiono.

Kraina ta jednak wychowała mnie i czuję wobec niej ojczyźniany obowiązek - choć związany z obczyzną od momentu włączenia Ardemii do Unii Trzech Narodów, dalej słychać w mojej głowie powinność walki o to, co zostało zabrane, podzielone i spieniężone.

Vivat Ardemia! Vivat Libertas!

[attachment=0]100784713014182065.png[/attachment]/uploads/monthly_2024_06/100784713014182065.png.e4af05ccf86cc20911cc7246993535e0.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Ostatnio zmieniony 04 cze 2024, 21:03 przez Michaił, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
AleksanderNovak
Contributor
Contributor

Re: Ardemio, Ojczyzno moja

Post autor: AleksanderNovak »

Niech Ardemia przyłączy się do FN
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

AleksanderNovak pisze: 04 cze 2024, 22:21Niech Ardemia przyłączy się do FN

Byłoby super, ale ja osobiście uważam, że nie powinniśmy się z tym spieszyć. Ziemie Ardemii przez nieaktywność Magnifikatu na północy, i przez brak sensownej administracji na południu, są ogarnięte anarchią. Na początku Ardemia powinna dołączyć do naszych systemów informatycznych jako niepodległe państwo. II Federacja Nordacka powinna zaoferować pomoc w stabilizacji sytuacji w kraju, i wtedy, jeśli nowe władze Ardemii zdecydują się na ten krok, proponować dołączenie do II FN. Wiesz, jak się człowiek spieszy, to się diabeł cieszy, jak to mówią ?

Super w ogóle widzieć cię z powrotem, Michael! Mam wielką nadzieję, że Ardemia wróci na mapy Pollinu jako aktywne i stabilne państwo. #Ardemska'Reaktiva'ce!
Ostatnio zmieniony 04 cze 2024, 23:51 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Witamy. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Michaił
Newbie
Newbie

Mapa poglądowa obecnej sytuacji na ziemiach ardemskich. Północna część - Foldon, Ordan, połowa Alorku z wyspami zajęta przez Magnifikat. Reszta - ziemie bezpańskie, niczyje, swoje owce wypasają tam tubylcy, kraina o powierzchni kilku tysięcy mikropikseli ogrodzona jest drutem kolczastym i metalowym płotem od reszty świata. Topologia terenu bardzo trudna, góry i wyżyny zajmują prawie 25% całej wyspy. Reszta to jeziora, rzeki, żyzne gleby o charakterze madowym. Jakość przesłanej przeze mnie mapy budzi oczywiście wątpliwości, w końcu została narysowana w Anno Domini 2018 w programie Microsoft Paint. Lokalizacja wyspy bez znaczenia - mikrobogowie stwierdzili, że ląd uzyska właściwości wędrowne i wywędruje na drugą stronę koła podbiegunowego mikroświata. Przy Skytji byliśmy tylko w teorii.

Ostatnio zmieniony 05 cze 2024, 11:06 przez Michaił, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

@Michaił Czy właśnie zawiązujące się państwo ardemskie zamierza ustrojowo czerpać z idei Konsulatu, czy raczej dokona zwrotu ideologicznego? Jak zapatrujecie się na znajdowanie się północnej połowy kraju pod zaborem magnifikackim? Zrezygnujecie z roszczeń do dawnych ziem, czy będziecie dążyć do ich odzyskania? Jeśli ta druga opcja, to czy zamierzacie podjąć się prób dyplomatycznego rozwiązania tej sprawy i koncyliacji z Magnifikatem, czy posunięcie się do środków bardziej brutalnych?
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Michaił
Newbie
Newbie

Kamiljan de Harlin pisze: 05 cze 2024, 19:17 Czy właśnie zawiązujące się państwo ardemskie zamierza ustrojowo czerpać z idei Konsulatu, czy raczej dokona zwrotu ideologicznego?

Konsulat Ardemii to pierwszy i jedyny prawilny ustrój państwa ardemskiego powstałego Anno Domini IX 2017. Na tę chwilę oligarchiczny konsulat to jedyne sensowne rozwiązanie i zapanowanie nad problemem wyspy. Jeżeli napotkamy na problemy prawne, cóż - wtedy będziemy się zastanawiać, jednak z idei oligarchii nie zamierzam rezygnować.

Kamiljan de Harlin pisze: 05 cze 2024, 19:17Jak zapatrujecie się na znajdowanie się północnej połowy kraju pod zaborem magnifikackim?

Zabór, nie zabór - trwa to od, jak widzę, pięciu lat, a sam Leszek Roskohard jakoby przyznał te ziemie Magnifikatowi. Nie wiem czy z woli własnej, czy nie, bądź co bądź Roskohard przekonał się sam do tego pomysłu. Natomiast nabyte piksele, choćby martwe i bezużyteczne, są użyteczne estetycznie, gdyż moje państwo jest najmojsze, a im więcej zalewa mikroświata, tym jest bardziej mojsze i możniejsze.

Kamiljan de Harlin pisze: 05 cze 2024, 19:17Zrezygnujecie z roszczeń do dawnych ziem, czy będziecie dążyć do ich odzyskania?

Kraina ojczyźniana jest krainą albo w całości, albo wcale.

Kamiljan de Harlin pisze: 05 cze 2024, 19:17Jeśli ta druga opcja, to czy zamierzacie podjąć się prób dyplomatycznego rozwiązania tej sprawy i koncyliacji z Magnifikatem, czy posunięcie się do środków bardziej brutalnych?

Wystąpienie przeciwko Magnifikatowi jest nierozerwalnym elementem mojego wystąpienia o niepodległość, jednakże czy dokona się to mikroprzemocą czy może bardziej mikrodyplomacją - o tym zadecyduję, gdy na ziemiach ardemskich w końcu postawię pierwszy krok i wkroczę do miasta stołecznego Bluetark. Rozlew krwi między Ardemczykami musi zostać najpewniej zaniechany, bratobójstwo bowiem to jedno z wykroczeń głównych przeciwko bratu. Drugim jest zabawianie się z jego żoną.
Awatar użytkownika
Tarsycjusz Operar
Apprentice
Apprentice

Post autor: Tarsycjusz Operar »

Panowie, zapraszam do stosowania precyzyjnych określeń.

Część wyspy Ardemia nie jest pod "zaborem", ani nie została zajęta. Użycie takiej terminologii implikuje inny kontekst i konotacje.

Nie będę nikogo ochrzaniał ani nakłaniał do zajrzenia w słownik; a w otwartym dostępie można sobie znaleźć więcej rzeczy.

Niektóre treści powyższych postów wyrażają jakoby siły Magnifikatu wkroczyły na te ziemie i je przejęły. W rzeczywistości północna część Ardemii "dokonała" odwrotnego działania tj. weszła w skład Ludowej Republiki Magnifikatu z własnej inicjatywy - ściślej mówiąc Leszka, który zarządzał wówczas tym terenem i wystąpił z taką prośbą. Cóż mi pozostało potem zrobić jak (u)szanować jego wolę?

Odnośnie wypowiedzi Michaiła: możemy pogadać; użyć siły argumentów a nie argumentu siły. Męczące, czasochłonne i nudne są dla mnie forumowe wojenki i pogróżki. Zamiast tego lepiej pójść na spacer albo poczytać/pisać książkę.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciastkarnia "Bez Nazwy"”