Albert Fryderyk de Espada Koriben Pertei (KP)[/narracja]
[narracja]Obowiązki głowy państwa sprawiły że od bardzo dawna nie miałem sposobności odwiedzić tego pięknego miasta. Wiele o nim słyszałem przez całe życie a być tu dziś... naprawdę wiele dla mnie znaczy.
Dziś w obliczu tego co się dzieje dookoła nas chciałbym podczas ceremonii dokonać oficjalnej ratyfikacji traktatu jaki zawarta został tu przed pięcioma latami.
Abyśmy wszyscy mogli pamiętać jakie idea wtedy nam przyświecały a także jakie przyświecają nam teraz. Wielu bowiem chyba zapomniało o tym czym się wtedy kierowaliśmy.
Dodatkowo nie mogę pozostać głuchym na opinie naszych mieszkańców toteż pragnę przychylić się do części ich postulatów. Do nowo ratyfikowanego traktatu dodaną zostaną również zapisy:
- Gwarantujące posiadania reprezentanta mniejszości kugarskiej w sejmiku uleńskim Koribi
- Prawa do posiadania własnych szkół prowadzonych w jeżyku kugarskim
- Zastosowania dwujęzyczności wszystkich urzędów na terenach zamieszkiwanych przez Kugarów
Dotykowo pragnę zaprosić do siebie do Eihenbergu przedstawicieli Domu Kugarskiego który przez lata reprezentował mniejszość Kugarską w kwestiach prawnych. Jestem skory do negocjowania zmian w podziale administracyjnym przywracając do życia Ulen Kugarski chociaż teraz już w formie gminy gdyż zarzuceniu tego projektu za czasów Związku Kalkistycznych Republik Muratyki miało miejsce już długi czas temu.
Postanowienia Traktatu z Fuhu
Rozdział 1: Postanowienia ogólne
Art. 1
Traktat reguluje prawa i obowiązki ludności Tuyuhuńskiej oraz Kugaryjkiej na terenie Koribi.
Art. 2
Ludności Tuyuhuńskiej oraz Kugaryjskiej podtrzymuje się prawa do:
- Brania czynnego udziału w życiu politycznym Koribii
- Tworzenia partii politycznych
- Posiadania własnej części administracji publicznej prowadzonej w języku dla siebie rodzimym na terenie zamieszkiwanym w większości przez Kugarów oraz Tuyuhunczyków
- Wyznawania własnej religii
- Kultywowania kultury, tradycji oraz obrządków
- Zakładania własnych szkół prowadzonych w rodzimym dla siebie języku
- Równość wobec prawa dla wszystkich obywateli Koribi
- Posiadania oraz dysponowania dobrami ziemskimi
- Posiadania ośrodków kultywowania własnej kultury oraz religii
Art. 3
Ludności Tuyuhuńską oraz Kugaryjską zobowiązuje się do:
- Respektowanie i przestrzegania prawa obowiązującego na terenie Koribi
- Respektowania kultury oraz religii innych grup kulturowych i wyznaniowych na terenie Koribi
Art. 4
Ludności Tuyuhuńskiej oraz Kugaryjskiej nadaje się prawo do:
- Posiadanie przedstawicieli reprezentujących bezpośrednio swoje narody w sejmiku uleńskim Koribijskiego Ulenu
- Przedstawiciele będą funkcjonować jako reprezentanci mniejszości narodowych
- Stosowania własnego nazewnictwa w miastach oraz miejscowościach z przeważającą większością ludności Tuyuhuńskiej oraz Kugaryjskiej
Rozdział 2: Postanowienia dodatkowe
Art. 5
Władze Koribi zobowiązują się do odbudowy miasta Fuhu,
Władze Koribi zobowiązuje się pomóc w odbudowie Chanatu Kugari na ich terenach obecnie nie należących do nikogo jeżeli Chanat jeszcze kiedyś powstanie.
Władzę Gubernatorstwa zobowiązują się do wznowienia działalności Domu Kugaryjskiego.
Rozdział 3: Postanowienia końcowe
Art. 6
Treść powyższego traktatu wchodzi w życie wraz z jej podpisaniem przez Prezydenta Uleńskiego.
Prezydent Koribijskiego Ulenu:
[attachment=0]8eb9053500921dd86408d26eec6ac359.png[/attachment]/monthly_2024_07/8eb9053500921dd86408d26eec6ac359.png.1f18a163657eaccd6ec50c2233cf6014.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
[/narracja]