Wizyta prezydenta de Espady w Fuhu

Lokacja: Fuhu
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Wizyta prezydenta de Espady w Fuhu

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

[narracja]

[narracja]Obowiązki głowy państwa sprawiły że od bardzo dawna nie miałem sposobności odwiedzić tego pięknego miasta. Wiele o nim słyszałem przez całe życie a być tu dziś... naprawdę wiele dla mnie znaczy. 

Dziś w obliczu tego co się dzieje dookoła nas chciałbym podczas ceremonii dokonać oficjalnej ratyfikacji traktatu jaki zawarta został tu przed pięcioma latami. 

Abyśmy wszyscy mogli pamiętać jakie idea wtedy nam przyświecały a także jakie przyświecają nam teraz. Wielu bowiem chyba zapomniało o tym czym się wtedy kierowaliśmy.

Dodatkowo nie mogę pozostać głuchym na opinie naszych mieszkańców toteż pragnę przychylić się do części ich postulatów. Do nowo ratyfikowanego traktatu dodaną zostaną również zapisy:

1. Gwarantujące posiadania reprezentanta mniejszości kugarskiej w sejmiku uleńskim Koribi

2. Prawa do posiadania własnych szkół prowadzonych w jeżyku kugarskim

3. Zastosowania dwujęzyczności wszystkich urzędów na terenach zamieszkiwanych przez Kugarów 

Dotykowo pragnę zaprosić do siebie do Eihenbergu przedstawicieli Domu Kugarskiego który przez lata reprezentował mniejszość Kugarską w kwestiach prawnych. Jestem skory do negocjowania zmian w podziale administracyjnym przywracając do życia Ulen Kugarski chociaż teraz już w formie gminy gdyż zarzuceniu tego projektu za czasów Związku Kalkistycznych Republik Muratyki miało miejsce już długi czas temu.

Postanowienia Traktatu z Fuhu

Rozdział 1: Postanowienia ogólne

Art. 1 

Traktat reguluje prawa i obowiązki ludności Tuyuhuńskiej oraz Kugaryjkiej na terenie Koribi.

Art. 2

Ludności Tuyuhuńskiej oraz Kugaryjskiej podtrzymuje się prawa do:

1. Brania czynnego udziału w życiu politycznym  Koribii

2. Tworzenia partii politycznych

3. Posiadania własnej części administracji publicznej prowadzonej w języku dla siebie rodzimym na terenie zamieszkiwanym w większości przez Kugarów oraz Tuyuhunczyków

4. Wyznawania własnej religii

5. Kultywowania kultury, tradycji oraz obrządków

6. Zakładania własnych szkół prowadzonych w rodzimym dla siebie języku

7. Równość wobec prawa dla wszystkich obywateli Koribi

8. Posiadania oraz dysponowania dobrami ziemskimi

9. Posiadania ośrodków kultywowania własnej kultury oraz religii

Art. 3

Ludności Tuyuhuńską oraz Kugaryjską zobowiązuje się do:

1. Respektowanie i przestrzegania prawa obowiązującego na terenie Koribi

2. Respektowania kultury oraz religii innych grup kulturowych i wyznaniowych na terenie Koribi

Art. 4

Ludności Tuyuhuńskiej oraz Kugaryjskiej nadaje się prawo do:

1. Posiadanie przedstawicieli reprezentujących bezpośrednio swoje narody w sejmiku uleńskim Koribijskiego Ulenu

2. Przedstawiciele będą funkcjonować jako reprezentanci mniejszości narodowych

3. Stosowania własnego nazewnictwa w miastach oraz miejscowościach z przeważającą większością ludności Tuyuhuńskiej oraz Kugaryjskiej

Rozdział 2: Postanowienia dodatkowe

Art. 5

Władze Koribi zobowiązują się do odbudowy miasta Fuhu,

Władze Koribi zobowiązuje się pomóc w odbudowie Chanatu Kugari na ich terenach obecnie nie należących do nikogo jeżeli Chanat jeszcze kiedyś powstanie.

Władzę Gubernatorstwa zobowiązują się do wznowienia działalności Domu Kugaryjskiego.

Rozdział 3: Postanowienia końcowe

Art. 6

Treść powyższego traktatu wchodzi w życie wraz z jej podpisaniem przez Prezydenta Uleńskiego.

Prezydent Koribijskiego Ulenu:

[attachment=0]8eb9053500921dd86408d26eec6ac359.png[/attachment]/monthly_2024_07/8eb9053500921dd86408d26eec6ac359.png.1f18a163657eaccd6ec50c2233cf6014.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

[/narracja]

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

ODPOWIEDZ

Wróć do „Fuhu”