[SHITPOST] Ojcowie* Nordaty

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Re: [SHITPOST] Ojcowie* Nordaty

Post autor: Markus Wettin »

Burek pisze: 20 kwie 2025, 21:48Micropedia to kompletny syf, ale nie znaczy to, że jest bezużyteczna jako źródło historyczne. Po prostu trzeba zachować dużą dozę ostrożności i krytycyzmu, ale można na jej podstawie ustalić fakty historyczne, gdy żadnych lepszych źródeł nie ma. Szczególną kopalnią złota mogą być historie edycje (ale tych nie ma w tej nowej, konwertowanej mikropedii - trzeba użyć starej - https://micropedia.fandom.com/wiki/Strona_główna)

Poza tym - sporo for z dawnych czasów (póki co) przetrwało, dużo informacji można by też wyłuskać z archiwalnego forum Bialenii , gdzie wydarzenia z reszty Nordaty były faktycznie komentowane (w reszcie mikroświata raczej nie).

Dokładnie. Do Micropedii trzeba podejść jak do realnych kronikarzy czy dzieł Homera. Duża część może być zmyślona i daleka od prawdy, ale przy zachowaniu ostrożności i właściwej weryfikacji faktów będzie nam bardzo pomocna.
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Jeżeli chodzi o Micropedię to uważam, że cały pollin powinien zebrać kronikarzy, którzy spisywaliby informacje dotyczące państw, ludzi, polityki etc., które byłby jak najbardziej rzetelne, a poza tym mogłyby być obiektywne. Duża grupa badaczy dałaby radę zrobić coś czego wcześniej nie zrobiliśmy i nie osiągnęliśmy, a jedynie wypowiadaliśmy się tylko i wyłącznie ze swojego punktu widzenia.

Tutaj przykład pierwszy z ręki: Miałem okazję 3 czy 4-ry razy w rewolucjach odebrać Batawię Uchastokowi. Czy było to dobre? Z tamtego punktu widzenia wydawało mi się to całkowicie słuszne, żeby pozbawić go władzy, a teraz? Teraz uważam, że gdybym był mniej narwany to ten kraj mógłby przetrwać i być o wiele lepszym miejscem. Krytykowałem grutina, że chciał przejąć Rzeczpospolitą Batawii i Uhrainy, a mogłem mu odpuścić i stworzyć "konkurencję" dla Bialenii. Koniec końców wyszło jak wyszło...
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Wpadłem jeszcze na taki pomysł, a gdybyśmy prowadzili te badania na temat historii Nordaty w ramach Twojego uniwersytetu?

@Kamiljan de Harlin
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Markus Wettin pisze: 21 kwie 2025, 17:13Wpadłem jeszcze na taki pomysł, a gdybyśmy prowadzili te badania na temat historii Nordaty w ramach Twojego uniwersytetu?

@Kamiljan de Harlin

Dokładnie tak trzeba postąpić. Już niedługo otwarcie UWU.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Kamiljan de Harlin pisze: 21 kwie 2025, 22:50Dokładnie tak trzeba postąpić. Już niedługo otwarcie UWU.

W sumie póki są chęci i zapał, to moglibyśmy zrobić jakąś grupę na Discordzie, na której zaczęlibyśmy już powoli zbierać informacje i określili ogólny zarys naszych prac. Będzie teraz trochę wolnego czasu, to można go jakoś produktywnie wykorzystać.
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Markus Wettin pisze: 29 kwie 2025, 9:56W sumie póki są chęci i zapał, to moglibyśmy zrobić jakąś grupę na Discordzie, na której zaczęlibyśmy już powoli zbierać informacje i określili ogólny zarys naszych prac. Będzie teraz trochę wolnego czasu, to można go jakoś produktywnie wykorzystać.

Kanał na Discordzie Federacji to moim zdaniem dobry pomysł.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

W takim razie trzeba zwrócić się z prośbą do administracji kanału na Discordzie. Niestety nie wiem kto posiada tam admina.
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Markus Wettin pisze: 29 kwie 2025, 16:41Niestety nie wiem kto posiada tam admina.

Ja i Waksman adminujemy.

Zapraszam na #kanał-akademicki

ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”