@Peetri Romanaav@Andrzej Ordyński
@Borys Zamycki@Markus Wettin
No cóż, szlachetny Niebiański Cesarzu. Trudne do zapamiętania tytuły wzięte z nieznanych ogółowi języków np. ugrofińskich, mogą utrudniać życie mieszkańcom Cesarstwa Nan Di oraz Nowej Ordy bez podręcznych notatek.
Dla nas i tak wszystko brzmi egzotycznie w sumie, a Nowa Orda jednak reprezentuje wątek nomadyczny, więc mam nadzieję, że szlachetny Biały Chan o nasze nazewnictwo wojskowe zawalczy.
Będziemy musieli się wziąć za rangi wojskowe Cesarstwa oraz Nowej Ordy jako mieszkańcy.
P.S Zastanawiam się, jaki jest w sumie stopień podporządkowania naszej wojskowości jako Cesarstwa Nan Di oraz Nowej Ordy w ramach II FN?
II Sesja Keisarnoud
- Reza I Pahlavi
- Apprentice
- Markus Wettin
- Contributor
Re: II Sesja Keisarnoud
Według mnie nie musi, tak jak właśnie powiedział Ekscelencja Zamycki. Zresztą jak już mówiłem na początku, osobiście poszedłbym bardziej narracyjnie, aby wzmocnić klimat Nan Di. W dalszym ciągu jestem zwolennikiem, aby na czele Nowej Ordy stał Chan, Starobrodrii Książę, a Nan Di np. Szogun. Status Nowej Ordy również będzie mógł zostać jasno określony w konstytucji.
(-) Maarik Vettari
- Reza I Pahlavi
- Apprentice
Markus Wettin pisze: 09 maja 2025, 18:34Według mnie nie musi, tak jak właśnie powiedział Ekscelencja Zamycki. Zresztą jak już mówiłem na początku, osobiście poszedłbym bardziej narracyjnie, aby wzmocnić klimat Nan Di. W dalszym ciągu jestem zwolennikiem, aby na czele Nowej Ordy stał Chan, Starobrodrii Książę, a Nan Di np. Szogun. Status Nowej Ordy również będzie mógł zostać jasno określony w konstytucji.
Ogólnie się zgadzam z przedmówcą, choć co do Nan Di, to może po staremu - Niebiański Cesarz? 🙂
- Markus Wettin
- Contributor
Mam na myśli bardziej klimatyczny odpowiednik Namiestnika w Prowincji Nandyjskiej, ponieważ, o ile dobrze rozumiem, nie będzie nią zarządzał osobiście sam Niebiański Cesarz, który sprawuje władzę nadrzędną, a w trzech prowincjach Imperium ustanowi swoich "satrapów".
(-) Maarik Vettari
- Reza I Pahlavi
- Apprentice
Markus Wettin pisze: 09 maja 2025, 22:23Mam na myśli bardziej klimatyczny odpowiednik Namiestnika w Prowincji Nandyjskiej, ponieważ, o ile dobrze rozumiem, nie będzie nią zarządzał osobiście sam Niebiański Cesarz, który sprawuje władzę nadrzędną, a w trzech prowincjach Imperium ustanowi swoich "satrapów".
Teraz rozumiem, Szanownego 🙂
Szkoda, że "tetrarchia" nie wypaliła, częściowo z mojej winy, choć nie było mnie tylko półtora miesiąca.
Inna sprawa, że brak Anxi raczej mi dodał energii do działania niż obciął skrzydła 😉
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Szanowni,
Ja nie miałem na myśli odbierać autonomii Nowej Ordy. Chciałem tylko i wyłącznie nazwać części składowe Imperium jako prowincje. Mielibyśmy np:
No i tutaj mielibyśmy opis każdej prowincji w Konstytucji np.:
Co do samej armii. Nowa Orda nie ma Armii bo z tego co pamiętam porozumienie oddało nam obronę Nowej Ordy. Także stacjonuje tam armia nandyjska. Chciałbym, żeby tam były dwie dywizje zmechanizowane, ale ogarnę to jak skończymy pisać Ustawę Zasadniczą.
Ja nie miałem na myśli odbierać autonomii Nowej Ordy. Chciałem tylko i wyłącznie nazwać części składowe Imperium jako prowincje. Mielibyśmy np:
- Kompleks Stołeczny
- Prowincja Nandyjska
- Prowincja Starobrodryjska
- Autonomiczna Prowincja Nowoordyjska
- Kompleks Stołeczny jest to domena Imperatora, która bezpośrednio mu podlega
- Prowincja Nandyjska jest zarządzana przez Namiestnika z nadania Imperatora.
- Prowincja Starobrodryjska jest zarządzana przez Księcia z nadania Imperatora.
- Autonomiczna Prowincja Nowoordryjska jest to zależna od Imperatora Nowa Orda z jej Chanem Andrzejem Ordyjskim. System sukcesji ustala Biały Chan na podstawie własnych decyzji rozporządzeń etc.
Co do samej armii. Nowa Orda nie ma Armii bo z tego co pamiętam porozumienie oddało nam obronę Nowej Ordy. Także stacjonuje tam armia nandyjska. Chciałbym, żeby tam były dwie dywizje zmechanizowane, ale ogarnę to jak skończymy pisać Ustawę Zasadniczą.
Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
p.romanoff@meil.nan
- Reza I Pahlavi
- Apprentice
Peetri Romanaav pisze: 10 maja 2025, 13:38Szanowni,
- Kompleks Stołeczny
- Prowincja Nandyjska
- Prowincja Starobrodryjska
- Autonomiczna Prowincja Nowoordyjska
- Kompleks Stołeczny jest to domena Imperatora, która bezpośrednio mu podlega
- Prowincja Nandyjska jest zarządzana przez Namiestnika z nadania Imperatora.
- Prowincja Starobrodryjska jest zarządzana przez Księcia z nadania Imperatora.
- Autonomiczna Prowincja Nowoordryjska jest to zależna od Imperatora Nowa Orda z jej Chanem Andrzejem Ordyjskim. System sukcesji ustala Biały Chan na podstawie własnych decyzji rozporządzeń etc.
Dziękujemy za wyczerpującą odpowiedź, szlachetny Niebiański Cesarzu 👍
Teraz mamy jasność sytuacji i jako nomadzi możemy odetchnąć z ulgą ✌️
Co do armii cesarskiej, to mamy nadzieję, że Biały Chan i ja, jako Arban, będziemy mieli wpływ na jej formowanie, szkolenie oraz dowodzenie.
Jeśli mogę się wypowiedzieć w sprawie nazewnictwa, to proponuję usunięcie zwrotu "Autonomiczny" z nazwy, gdyż naszym przyjaciołom z Azji, takim jak szlachetny Xongkoro Baturu, może się on wydać dość niezręczny i wręcz w stylu Orwella (są raczej przyzwyczajeni do tego, że użycie autonomii w prowincjonalnej nazwie zazwyczaj oznacza jej brak i dokonywaną siłą asymilację z rządzącą większością).
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Peetri Romanaav pisze: 10 maja 2025, 13:38Co do samej armii. Nowa Orda nie ma Armii bo z tego co pamiętam porozumienie oddało nam obronę Nowej Ordy. Także stacjonuje tam armia nandyjska. Chciałbym, żeby tam były dwie dywizje zmechanizowane, ale ogarnę to jak skończymy pisać Ustawę Zasadniczą.
"Gwardia Nowej Ordy wchodzi w skład Wielkiej Armii Cesarskiej. Jednocześnie Najjaśniejsze Imperium Nandyjskie zobowiązuje się do obrony ziem Ordy, a także ich nienaruszalności."
A więc Gwardia Nowej Ordy wciąż istnieje, ale jako integralna część Wielkiej Armii Cesarskiej.
W kwestii nazwy, rozumiem, że to kwestia drugorzędna, ale jednak chciałbym przypomnieć, że Nowa Orda jest państwem lennym, a nie prowincją.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński
Premier II Federacji Nordackiej
Premier II Federacji Nordackiej
- Reza I Pahlavi
- Apprentice
Andrzej Ordyński pisze: 10 maja 2025, 19:18"Gwardia Nowej Ordy wchodzi w skład Wielkiej Armii Cesarskiej. Jednocześnie Najjaśniejsze Imperium Nandyjskie zobowiązuje się do obrony ziem Ordy, a także ich nienaruszalności."
A więc Gwardia Nowej Ordy wciąż istnieje, ale jako integralna część Wielkiej Armii Cesarskiej.
W kwestii nazwy, rozumiem, że to kwestia drugorzędna, ale jednak chciałbym przypomnieć, że Nowa Orda jest państwem lennym, a nie prowincją.
Całkowicie się zgadzam ze stanowiskiem @Andrzej OrdyńskiBiałego Chana jako Arban oraz w sprawie Gwardii Nowej Ordy. Jego status czyni Białego Chana władcą lennym, a nie zwykłym gubernatorem.
Powstaje kwestia, czy formujemy w ramach tejże Gwardii NO dwie dywizje zmechanizowane, tak jak sobie życzy Niebiański Cesarz, czy inaczej ukształtujemy nasze nowoordyjskie siły zbrojne w ramach armii cesarskiej?
P.S Bagatur Xongkoro Baturu jest ostatnio zajęty przygotowaniami do wielkiego maratonu miejskiego w miejscu pochodzenia. Sondowałem go dzisiaj w sprawie planowanego przeze mnie przedsiębiorstwa i jego nazwy, ale nie dało się tego doradztwa lingwistycznego przełożyć na język polski (nie dam rady tego zapamiętać!).
To trochę tak, jak gdybym Włocha pytał o łacinę.
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Szanowni,
Nie chcę być źle zrozumiany. Prowadziliśmy rozmowę, w której jasno powiedzieliśmy sobie, że chcemy utworzyć "Federację Imperialną" nie mniej widzę rozwiązanie jedno na zaistniałą walkę o nazewnictwo:
Co Szanowni myślą o tym?
Nie chcę być źle zrozumiany. Prowadziliśmy rozmowę, w której jasno powiedzieliśmy sobie, że chcemy utworzyć "Federację Imperialną" nie mniej widzę rozwiązanie jedno na zaistniałą walkę o nazewnictwo:
- Wszystkie części składowe będą nazywane w swój indywidualny, unikatowy sposób. Tj. Orda będzie Chanatem, Starobrodria Księstwem, a także Nan Di będzie księstwem. Pomniejszy podział administracyjny dla Ordy będzie taki jaki sobie Biały Chan zażyczy, natomiast oba księstwa będą dzieliły się na gubernie.
- Armia zostanie przeformowana w Wielką Armię Imperialną. Składała będzie się z core, którym będą siły Nandyjskie, Gwardia Ordy, a także Pospolite Ruszenie Starobrodrii.
Co Szanowni myślą o tym?
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan