Czym jest Federacja Nordacka?

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Re: Czym jest Federacja Nordacka?

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Andrzej Ordyński pisze: 13 maja 2025, 22:00Mapa też nie pomaga, kształt naszego kraju jest cokolwiek absurdalny.

Ciężko pracujemy nad tym, aby to zmienić. Ale nie jest łatwo...

Andrzej Ordyński pisze: 13 maja 2025, 22:00A jak możemy sobie wyobrazić FN?

II Federacja Nordacka to federacja ojczyzn, w której osoby różnych narodowości i wyznania działają harmonijnie na rzecz lokalnej społeczności, ale także i kontynentalnej wspólnoty. Zaglądając głębiej widzimy bezkresne stepy westlandu, które od stuleci zamieszkują koczowniczy Kugarowie wyznający webanizm, ale które to stepy przecinane są nowoczesnymi miastami kirów. Przekraczamy bez żadnych kontroli papierów granicę z Muratyką i lądujemy w gargantunicznym Zwierzogrodzie, liczącym 12 mln mieszkańców. Przyglądamy się współczesnemu megalopolis z rozwiniętą siecią metra, autobusów i tramwajów, które kursują pomiędzy absurdalnie wysokimi drapaczami chmur. Wszechobecne w tymże Zwierzogrodzie jest uwielbienie dla Pierwszego Towarzysza Kaspara Waksmana i ideologia kalkilistyczna. Wędrujemy do Achkova, małego międzynarodowego multikulturalnego miasta, które pomimo niedużych rozmiarów rozwija się dynamicznie i pozwala imigrantom wieść życie na wysokim poziomie w otoczeniu eklektycznej architektury. 

Mamy bogate i aktywne życie polityczne, w którym można często spotkać się z nawiązaniami do amerykańskiej czy europejskiej polityki. Raz scena polityczna jest zabetonowana przez system dwupartyjny, a raz beton przełamywany zostaje przez nową siłę. Wszystko jest możliwe i nawet zupełnie nowa partia czy niezrzeszony kandydat potrafią dostać się do parlamentu za pierwszym podejściem. Pomimo dominacji danej partii w Kongresie, potrafi ona spektakularnie przegrać wybory prezydenckie. Scena polityczna jest dynamiczna.

Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Kamiljan de Harlin pisze: 30 maja 2025, 15:32Raz scena polityczna jest zabetonowana przez system dwupartyjny, a raz beton przełamywany zostaje przez nową siłę

Raz scena zabetonowana jest przez system partii hegemonicznej, a innym razem dla odmiany scena jest zabetonowana przez system partii hegemonicznej. 😛
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Andrzej Ordyński pisze: 30 maja 2025, 21:34Raz scena zabetonowana jest przez system partii hegemonicznej, a innym razem dla odmiany scena jest zabetonowana przez system partii hegemonicznej. 😛

[attachment=0]image.jpeg[/attachment]/monthly_2025_05/image.jpeg.2a8bd41e80bbaeb8753376f2a5d84811.jpeg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Tylko 3 kadencje z 5 kadencji Prezydentem II FN był konserwatysta. Mieliśmy dwóch premierów niekonserwatystów. Mamy teraz Kongres bez większości konserwatystów. Stop dezinformacji i propagandzie!

ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”