II Posiedzenie ustawodawcze Sejmu II Kadencji

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Re: II Posiedzenie ustawodawcze Sejmu II Kadencji

Post autor: Peetri Romanaav »

Heinrich von Wattzau pisze: 12 sty 2022, 16:30Okej, trzeba by ruszyć z Sejmem znowu.

Z dniem dzisiejszym obejmuję fotel Prezydenta IV Republiki Muratyki, dlatego zostaje mi zapytać, czy ktoś chciałby objąć stanowisko Marszałka Wielkiego po mojej osobie? 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Heinrich von Wattzau
Contributor
Contributor

Post autor: Heinrich von Wattzau »

Zgłaszam się, w sumie to startowałem na Marszałka obecnej kadencji. Jednak poczekajmy, bo może ktoś będzie chętny jeszcze.
(-) Heinrich von Wattzau,

prezes Organizacji Food-Net,

burmistrz miasta Bazylice,

poseł na Sejm II kadencji

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Nie wydaję mi się, aby było na co czekać. Kancelaria Sejmu jest dosłownie zapchana projektami do rozpatrzenia - potrzeba kogoś, kto temu podoła, a sądzę, że Pan Heinrich jest idealnym kandydatem na to stanowisko. Proponuję przyjąć go jako Marszałka poprzez aklamację. Co Wysoki Sejm na to? @Poseł na Sejm
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Waksman pisze: 12 sty 2022, 17:57Nie wydaję mi się, aby było na co czekać. Kancelaria Sejmu jest dosłownie zapchana projektami do rozpatrzenia - potrzeba kogoś, kto temu podoła, a sądzę, że Pan Heinrich jest idealnym kandydatem na to stanowisko. Proponuję przyjąć go jako Marszałka poprzez aklamację. Co Wysoki Sejm na to? @Poseł na Sejm

Osobiście przekazałbym władze osobiście na zasadzie porozumienia, gdyż nie widzę sensu pisania ustawy dotyczącej zaistniałej sytuacji. Po co gromadzić kolejne kwity w dzienniku ustaw? ? 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Piotr Romanow pisze: 12 sty 2022, 19:08Osobiście przekazałbym władze osobiście na zasadzie porozumienia, gdyż nie widzę sensu pisania ustawy dotyczącej zaistniałej sytuacji. Po co gromadzić kolejne kwity w dzienniku ustaw? ? 

Nie no jak najbardziej się zgadzam. Nie ma sensu przedłużać, a tą sprawę ureguluje się w przyszłości poprawką do ustawy specjalnej o Sejmie ?
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Waksman pisze: 12 sty 2022, 19:23Nie no jak najbardziej się zgadzam. Nie ma sensu przedłużać, a tą sprawę ureguluje się w przyszłości poprawką do ustawy specjalnej o Sejmie ?

Dokładnie, dlatego ogłaszam pana @Heinrich von Wattzau nowym Marszałkiem Wielkim i zachęcam do jak najszybszych prac nad zaległymi ustawami, bowiem już niedługo mam w planach powołać Radę Konstytucyjną. 
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Pytanie czy takie osobiste przekazanie ma podstawę prawną i czy nie wzbudzi jakiś kontrowersji, 

w mojej skromnej opinii jako iż pan Romanow nie będzie mógł już pełnić funkcji posła konieczne będzie zorganizowanie wyborów uzupełniających jak i wyborów na nowego marszałka. Może i będzie to bardziej czasochłonne ale z pewnością unikniemy przez to ewentualnych niedomówień jakoby tak ważne stanowisko było u nas przekazywane z ręki do ręki. 

Nie wiedzę również przeszkód aby pan @Heinrich von Wattzau został nowym marszałkiem ale wolę jednak aby jakiekolwiek przekazanie fotelu Marszałka Wielkiego odbyło się poprzez głosowanie. 

Za przykład może mi tu posłużyć samorozwiązanie Sejmu I kadencji wymuszone brakiem wymaganej liczby posłów zakończyło się ustawą przyjętą niemal że następnego dnia co pokazuje że takie przedsięwzięcie można wykonać szybko i sprawnie.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Albert Fryderyk de Espada pisze: 12 sty 2022, 19:25Pytanie czy takie osobiste przekazanie ma podstawę prawną i czy nie wzbudzi jakiś kontrowersji, 

w mojej skromnej opinii jako iż pan Romanow nie będzie mógł już pełnić funkcji posła konieczne będzie zorganizowanie wyborów uzupełniających jak i wyborów na nowego marszałka. Może i będzie to bardziej czasochłonne ale z pewnością unikniemy przez to ewentualnych niedomówień jakoby tak ważne stanowisko było u nas przekazywane z ręki do ręki. 

Nie wiedzę również przeszkód aby pan @Heinrich von Wattzau został nowym marszałkiem ale wolę jednak aby jakiekolwiek przekazanie fotelu Marszałka Wielkiego odbyło się poprzez głosowanie. 

Za przykład może mi tu posłużyć samorozwiązanie Sejmu I kadencji wymuszone brakiem wymaganej liczby posłów zakończyło się ustawą przyjętą niemal że następnego dnia co pokazuje że takie przedsięwzięcie można wykonać szybko i sprawnie.

Przede wszystkim nie ma prawa zabraniającego mi pełnienia funkcji posła, dlatego nie śpieszyłbym się z jakimkolwiek moim wyjściem z Sejmu. Jeżeli nic się nie zmieni to będę zmuszony rozwiązać całkowicie sejm i zrobić porządek zaczynając od konstytucji, kończąc na całej reszcie kraju. 
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

hmmmm 

radykalne reformy... moje ulubione. 

Piotr Romanow pisze: 12 sty 2022, 19:27Przede wszystkim nie ma prawa zabraniającego mi pełnienia funkcji posła, dlatego nie śpieszyłbym się z jakimkolwiek moim wyjściem z Sejmu. Jeżeli nic się nie zmieni to będę zmuszony rozwiązać całkowicie sejm i zrobić porządek zaczynając od konstytucji, kończąc na całej reszcie kraju. 

Stwierdzam jedynie iż jakie przekazywanie pałeczki w sztafecie jest delikatnie... jak by to ująć, niecodzienne i budzące wątpliwości co do samego systemu ale co ja mogę zrobić w świetle faktów dokonanych.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Albert Fryderyk de Espada pisze: 12 sty 2022, 19:32hmmmm 

radykalne reformy... moje ulubione. 

Stwierdzam jedynie iż jakie przekazywanie pałeczki w sztafecie jest delikatnie... jak by to ująć, niecodzienne i budzące wątpliwości co do samego systemu ale co ja mogę zrobić w świetle faktów dokonanych.

Nie są radykalne, a potrzebne. Konstytucja jest strasznie dziurawa, a jej zmianę zapowiadałem ja i mój kontrkandydat, także są one potrzebne, a przekazywanie pałeczki wydaje mi się sensowniejsze, niżeli rozwiązywać sejm drugi raz w ciągu dwóch miesięcy. Czy za każdym razem musimy rozwiązywać parlament?
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
Zablokowany

Wróć do „II kadencja (15.12.21 - 15.02.22)”