@Kamiljan de HarlinJesteś dalej zainteresowany prowadzeniem Doriapola? Jeśli tak, to czy chciałbyś go prowadzić w formie lenna, czy jako urzędnik lokalny?
Co do samej nazwy organu wykonawczego w miastach, jest to do ustalenia. Jak Władimir Gorczakow obejmował władzę w Bundżadarze, został on merem. Ale niekoniecznie musimy się tego trzymać. Zrobiłem krótki research i pasujące do naszego kręgu kulturowego, a jednocześnie krótkie do zapamiętania byłyby nazwy "darga" (po mongolsku oznaczająca po prostu szefa, kierownika) lub "akim" (szef samorządu lokalnego w Kirgistanie, Kazachstanie, Uzbekistanie i Turkmenistanie; jest to zapożyczenie z arabskiego, w którym oznacza gubernatora).
Chan poszukuje wasala!
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Re: Chan poszukuje wasala!
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński
Premier II Federacji Nordackiej
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Niczego nie obiecuję, bo średnio u mnie z motywacją. Mogę pokierować życiem darga Doriapola - Tsetsena Enkhjargala.
Andrzej Ordyński pisze: 04 lip 2025, 13:28Jeśli tak, to czy chciałbyś go prowadzić w formie lenna, czy jako urzędnik lokalny?
Na lenno chyba jeszcze nie zasłużyłem sobie 😅

- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Kamiljan de Harlin pisze: 04 lip 2025, 18:48Niczego nie obiecuję, bo średnio u mnie z motywacją. Mogę pokierować życiem darga Doriapola - Tsetsena Enkhjargala.
Fajnie, jak wejdę na komputer to wydam stosowny akt.
Nie traktuję lenna jako formy nobilitacji. Mam taki zamysł na Nową Ordę, by ograniczyć prawo publiczne do minimum i oprzeć system na prawie prywatnym - kontraktach między chanem, traktującym Ordę jako swoje patrymonium, a osobami zainteresowanymi działaniem w kraju.
Mikronacje zawsze były rezultatem działania pojedynczych pasjonariuszów, ale im nas mniej, tym jest to bardziej widoczne. O ile w państwie wielkości FN abstrakcyjne normy prawne mają jeszcze sens, to już Nowej Ordzie, czy nawet całym Imperium Nandyjskim, mamy tak niewielu zainteresowanych, że warto, moim zdaniem, spojrzeć prawdzie w oczy. Każdy człowiek, który coś wnosi, zasługuje na to, by traktować go indywidualnie, a nie jako abstrakcyjnego obywatela.
- Reza I Pahlavi
- Apprentice
Andrzej Ordyński pisze: 04 lip 2025, 20:25Fajnie, jak wejdę na komputer to wydam stosowny akt.
Nie traktuję lenna jako formy nobilitacji. Mam taki zamysł na Nową Ordę, by ograniczyć prawo publiczne do minimum i oprzeć system na prawie prywatnym - kontraktach między chanem, traktującym Ordę jako swoje patrymonium, a osobami zainteresowanymi działaniem w kraju.
Mikronacje zawsze były rezultatem działania pojedynczych pasjonariuszów, ale im nas mniej, tym jest to bardziej widoczne. O ile w państwie wielkości FN abstrakcyjne normy prawne mają jeszcze sens, to już Nowej Ordzie, czy nawet całym Imperium Nandyjskim, mamy tak niewielu zainteresowanych, że warto, moim zdaniem, spojrzeć prawdzie w oczy. Każdy człowiek, który coś wnosi, zasługuje na to, by traktować go indywidualnie, a nie jako abstrakcyjnego obywatela.
Witam, Biały Chanie @Andrzej Ordyński 🙂
Po konsultacjach przeprowadzonych wcześniej, moi Azjaci wybrali nazwę Barga Tala dla projektowanego samorządu i choć z ich aktywnością jest jak każdy widzi, to nazwę zaakceptowałem i podaję dalej 😉
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
To jeszcze tylko szkic na mapie i wydaję stosowny dokument. 😉
- Reza I Pahlavi
- Apprentice
Andrzej Ordyński pisze: 06 lip 2025, 18:58To jeszcze tylko szkic na mapie i wydaję stosowny dokument. 😉
No cóż, nie mam doświadczenia w tych sprawach, więc zdam się na Białego Chana @Andrzej Ordyńskiw sprawie wyznaczenia granic ✌️🙏
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Reza I Pahlavi pisze: 08 lip 2025, 13:04No cóż, nie mam doświadczenia w tych sprawach, więc zdam się na Białego Chana @Andrzej Ordyńskiw sprawie wyznaczenia granic ✌️🙏
A co chcielibyście mieć na swoim terenie? Góry, morze, jezioro, rzekę, jakieś duże miasto, pustynię? 😉
- Reza I Pahlavi
- Apprentice
Andrzej Ordyński pisze: 08 lip 2025, 21:55A co chcielibyście mieć na swoim terenie? Góry, morze, jezioro, rzekę, jakieś duże miasto, pustynię? 😉
Zdecydowanie góry i niedaleko nizinę, co pozwoli na górnictwo i hodowlę bydła oraz rolnictwo (zapomniałem nazwy najbliższego miasta, ale to blisko granicy z ZKRR) 🙂 😉
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Reza I Pahlavi pisze: 13 lip 2025, 15:02Zdecydowanie góry i niedaleko nizinę, co pozwoli na górnictwo i hodowlę bydła oraz rolnictwo (zapomniałem nazwy najbliższego miasta, ale to blisko granicy z ZKRR) 🙂 😉
Które to miasto?
https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100365773012206714.png
- Reza I Pahlavi
- Apprentice
Andrzej Ordyński pisze: 17 lip 2025, 22:30Które to miasto?
https://kustosz.stempel.org.pl/1029/100365773012206714.png
Wygląda na to, że okolice na wschód od Banszaj, choć to nizina jest, ale reszta się zgadza! :))
Mogę tam hodować bydło i prowadzić działalność górniczą, tak jak zaplanowałem XD