Historia alternatywna IIFN
- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Rising Star
Historia alternatywna IIFN
Kontynuując wątek z discorda zapraszam do wymyślania dalej i dyskutowania nad historią, w której u szczytu swoich wpływów w Federacji parę miesięcy temu Monarchia Kiryjska zastosowała gambit teutoński i wyszła z FN aby powrócić na własne forum na ct8.pl. Jak dotknęłoby to Kirianię? Czy Federacja by przetrwała? Czy Partia Demokratyczna wreszcie zdobyłaby władzę? Czy Bolesław Kirianóo zostałby okrzyknięty Cudzoziemcem 1? Zapraszam dyskusji.
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Re: Historia alternatywna IIFN
Wiem, że Teutonia nie istnieje od czasów Błękitnego Października, ale jak VAT był w Sarmacji to był słynny w Sarmacji, co nie? Trochę smutne że 3 regiony postanowiły że zwiną interes i zakończą istnieć. To była secesja od aparatury medycznej utrzymującej ich przy życiu. Zresztą oni kontrolowali całą Sarmację... Rdzenni sarmaci nie mieli wpływów we własnym państwie! To był strzał w kolano żeby się pozbyć wpływów na największe mikro w Pollinie.
Dla mnie to jest całkowita abstrakcja. Pamiętacie jak jeszcze kilka miesięcy temu Kiriańczycy mieli pełnię władzy w II Federacji? Cały Kongres i Prezydenta. To tak jakby Kiriania wyszła z II FN i porzuciła te wszystkie ciężko wypracowane wpływy oraz zrezygnowała z nowoczesnego silnika forum premium oraz systemów informatycznych ustępujących tylko sarmackim, by iść na jakieś gównoforum i statyczną stronkę, gdzie będą mieli wpływ tylko na samych siebie. Z tym że w BP wyszła nie tylko Teutonia, ale też Baridas i Sclavinia. To tak jakby w II FN została sama Komarchia i może Klindia.
Ale jest jednak różnica między II FN a Sarmacją. Ultranordatczycy by zwinęli najpewniej interes bez żadnych prowincji, a Sarmacja dalej działa i dalej jest hegemonem. To pokazuje potęgę Sarmacji jednak - my bez prowincji jesteśmy bez niczego.
Taktyczny przedruk!
Ostatnio zmieniony 30 kwie 2025, 17:36 przez Kamiljan de Harlin, łącznie zmieniany 1 raz.

- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Ignorujecie fakt, że w Sarmacji poza trójpodziałem władzy funkcjonuje bardzo silny deep state. W FN też jest wannabe deep state, ale nie jest aż tak bezczelny.
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński
Premier II Federacji Nordackiej
Premier II Federacji Nordackiej
- Rising Star
Andrzej Ordyński pisze: 30 kwie 2025, 21:49Ignorujecie fakt, że w Sarmacji poza trójpodziałem władzy funkcjonuje bardzo silny deep state. W FN też jest wannabe deep state, ale nie jest aż tak bezczelny.
Zapraszamy do podzielenia się bardziej realistyczną historią alternatywną!
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Deep state czyli NIA i NKI?
Andrzej Ordyński pisze: 30 kwie 2025, 21:49Ignorujecie fakt, że w Sarmacji poza trójpodziałem władzy funkcjonuje bardzo silny deep state. W FN też jest wannabe deep state, ale nie jest aż tak bezczelny.

- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Co by było jakby I FN się nie rozpadła? Wyobraźmy sobie świat, w którym Novak się uspokaja po wyroku NSF, bo Zjednoczone Państwo przestało podlegać Muratyce. Prezydent Erik szybko doprowadza do przywrócenia ZPViW statusu pełnoprawnej prowincji. Pierwszy Towarzysz Waksman nie ma beefu z władzą federalną i nie dochodzi do secesji Muratyki. Zjednoczone Państwo rozgaszcza się w I Federacji Nordackiej i zyskusje aprobatę reszty obywateli federacji.
Jak wpłynęłoby to na dalsze losy kontynentu?
Jak wpłynęłoby to na dalsze losy kontynentu?

- August de la Sparasan
- Collaborator
Hm, stracilibyśmy wielką inbę, a ja nie miałbym traumy po 20 stycznia?
NordNET:
augustdelasparasan@nordnet.fn
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

- Rising Star
Kamiljan de Harlin pisze: 11 lip 2025, 22:32Wyobraźmy sobie świat, w którym Novak się uspokaja [...]
Szalona wizja.