Wkrótce zbliżają się 3 miesiące istnienia Ministerstwa Rolnictwa, dlatego w związku z tym przygotowałem krótki raport, na temat tego jak ma się w naszym kraju rolnictwo.
- KIRIAŃSKIE TERYTORIA ARKTYCZNE
KTA jest jednym z najważniejszych punktów badań Ministerstwa Rolnictwa na temat gleb, nowoczesnych technologii rolniczych, ekstremalnych warunków pogodowych, innowacyjnych rozwiązań, i wielu innych rzeczy. Z naszych raportów z KTA wynika, że technologie lekkiego ocieplania gleby w ekstremalnych warunkach klimatycznych daje znaczący wynik - rolnictwo w takich miejscach dzięki tej technologii rozwija się szybciej, niż w pozostałych miejscach o takim klimacie, a rolnictwo w KTA, używające tej technologii, można porównać rozwojem do normalnych farm, w normalnych warunkach klimatycznych.
- IMPLEMENTACJA ROLNICTWA DO WSG
W swoim exposé z 29 maja przedstawiłem projekt implementacji systemu rolnictwa do Wielkiego Systemu Gospodarczego, przy współpracy z NKI, tak aby w WSG znalazła się m.in. uprawa plonów, hodowla zwierząt, produkcja żywności czy system głodu i zdrowia. Kilka dni później (31 maja) zgłosiłem projekt do NKI, a 7 czerwca uzupełniłem go o szczegóły implementacji. 6 lipca projekt oficjalnie uzyskał zielone światło od prezesa NKI.
- WSPÓŁPRACA Z PRZEDSIĘBIORSTWAMI
We współpracy z Montem udało nam się dołączyć do badań nad glebą w Ałłopolu, oraz nadzorowaniem nad jej oczyszczaniem. Mont również planuje dofinansować nordackie farmy w darmowe maszyny rolnicze, co uważamy za sukces. Gotowość do współpracy zgłosiła również firma Skrzynecki Company.
To tylko 3 z naszych punktów, a jest ich jeszcze troszkę, które planujemy i stale realizujemy. Dla dobra nordackiego rolnictwa, dla dobra Nordaty! #MakeNordataGreatAgain!