Wniosek o wykładnię

Sąd zajmujący się sprawami konstytucyjnymi i wykładnią prawa
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Wniosek o wykładnię

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Wysoki Sądzie,

według ustępu 1 artykułu 48 Konstytucji II Federacji Nordackiej, Prezydent ma obowiązek podjąć decyzję w sprawie podpisania lub zawetowania ustawy Kongresu w przeciągu 3 dni. Na chwilę pisania niniejszego tekstu minęła ponad dwukrotność (!) przewidzianego czasu, a Prezydent Waksman wciąż nie podpisał Ustawy ws. Nordackiego Związku Sportowego. Sprawa jest o tyle poważniejsza, że przed nami referendum w sprawie przyszłości tej kadencji parlamentu. Jeśli decyzja w sprawie podpisania Ustawy będzie się przeciągać, Kongresmeni mogą nie mieć wystarczająco czasu na głosowanie w sprawie obalenia ewentualnego weta, co może przynieść kolejne implikacje prawne w niedalekiej przyszłości. Wobec tego proszę o pilną odpowiedź na następujące pytania:

1. Jakie są konsekwencje nie rozpatrzenia Ustawy ws. NZS w terminie przez Prezydenta IIFN?

2. Czy Kongres kolejnej kadencji ma teoretyczną możliwość głosowania nad obaleniem weta wobec ustawy uchwalonej w kadencji poprzedniej?

3. Jak cała sytuacja wpływa na ważność samej Ustawy ws. NSZ?

Mam nadzieję na jak najpilniejsze rozpatrzenie tych kwestii.

Pozdrawiam,

Bolesław Kirianóo von Hohenburg

Spiker Kongresu V kadencji FN

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Re: Wniosek o wykładnię

Post autor: Kamiljan de Harlin »

[attachment=0]image.png[/attachment]/monthly_2025_04/image.png.bbdc6c6960c702f30634f66484950ef7.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Re: Wniosek o wykładnię

Post autor: Damiano Robingren »

Velke Mesto Achkov, dnia 13 sierpnia 2025 roku

P O S T A N O W I E N I E

Postanawiam odmówić wszczęcia postępowania dotyczącego ustrojowej indywidualnej sprawy ws. Nordackiego Związku Sportowego z uwagi na prawomocny wyrok Najwyższego Sądu Federalnego o sygnaturze UR/2/25, który ostatecznie reguluje kwestie podpisywania i mocy prawnej ustaw po wejściu w życie Konstytucji II Federacji Nordackiej.

U Z A S A D N I E N I E

Wniosek dotyczący rozpatrzenia sprawy ws. Nordackiego Związku Sportowego powtarza zagadnienia prawne już rozstrzygnięte w wyroku Najwyższego Sądu Federalnego o sygnaturze UR/2/25. Orzeczenie to jednoznacznie określa, że ustawy zwykłe i konstytucyjne uchwalone po wejściu w życie Konstytucji II Federacji Nordackiej nie mają mocy prawnej bez podpisu Prezydenta. Wobec braku nowych okoliczności i przesłanek, postępowanie w sprawie jest zbędne.

P O U C Z E N I E

Wnioskodawcy przysługuje prawo wniesienia zażalenia na niniejsze postanowienie do Sędziego Najwyższego w terminie 7 dni od dnia jego doręczenia. Zażalenie należy złożyć w formie pisemnej lub w elektronicznym wątku sprawy.

(-) Damiano Robingren

Przewodniczący Składu Orzekającego

@Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Ostatnio zmieniony 13 sie 2025, 0:48 przez Damiano Robingren, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Najwyższy Sąd Federalny”