Ustawa ws. powołania Zgromadzenia Konstytucyjnego
z dnia .... 2022 roku
Art. 1. Powołuje się Zgromadzenie Konstytucyjne, którego zadaniem jest opracowanie nowej Konstytucji IV Republiki Muratyki.
Art. 2. W skład Zgromadzenia wchodzą wszyscy obywatele, którzy wyrazili dobrowolną chęć pracy nad Konstytucją.
Art. 3. Na czele Zgromadzenia stoi Rada Konstytucyjna, w której skład wchodzą Prezydent, eks-Prezydent oraz wszyscy Posłowie Sejmu.
Art. 4. Zgromadzenie funkcjonuje jako najwyższa forma władzy, pełniąc obowiązki zarówno władzy wykonawczej, ustawodawcze, a także sądowniczej.
Art. 5. W momencie ogłoszenia nowej Konstytucji organ ten kończy swoją działalność.
II Posiedzenie ustawodawcze Sejmu II Kadencji
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Re: II Posiedzenie ustawodawcze Sejmu II Kadencji
Moi drodzy, oto moja propozycja na rozwiązanie całej sytuacji.
Peetri Romanaav
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.
p.romanoff@meil.nan
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Piotr Romanow pisze: 13 sty 2022, 19:36Art. 4. Zgromadzenie funkcjonuje jako najwyższa forma władzy, pełniąc obowiązki zarówno władzy wykonawczej, ustawodawcze, a także sądowniczej.
Zajeżdża mi tu totalitaryzmem... Nie uważam, żeby zgromadzenie musiało przejmować obowiązki władzy wykonawczej - Prezydenta mamy wybranego, więc po co? Sądownicza? Już lepiej zostawić sądy w spokoju niż ingerować w ich prawną odrębność i nienaruszalność tak naprawdę...
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Waksman pisze: 13 sty 2022, 20:16Zajeżdża mi tu totalitaryzmem... Nie uważam, żeby zgromadzenie musiało przejmować obowiązki władzy wykonawczej - Prezydenta mamy wybranego, więc po co? Sądownicza? Już lepiej zostawić sądy w spokoju niż ingerować w ich prawną odrębność i nienaruszalność tak naprawdę...
Raczej chodzi o to, żeby Rada zajmowała się tym wszystkim kolektywnie do momentu powstania nowej Konstytucji. Chociaż jeżeli mam pełnić dwie funkcje jednocześnie to czemu nie?
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Nie no, tak jak powiedziałem - sądy zostawmy w spokoju - mają być niezależne, a władzy wykonawczej nie musimy łączyć bo nie przeżywa ona "kryzysu aktywnościowego". Niech sprawuje ją jedna osoba tak, jak wybrali obywatele w wyborach, a nie teraz jakieś kombinacje robić. Sejm wywalamy i zamieniamy na Zgromadzenie Konstytucyjne, którego zadaniem jest napisaniem nowej Konstytucji. Tyle. Jest tu ktoś kto podziela moje zdanie czy będę jak ten samotny rodzynek w serniku? ?
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Waksman pisze: 13 sty 2022, 20:24Nie no, tak jak powiedziałem - sądy zostawmy w spokoju - mają być niezależne, a władzy wykonawczej nie musimy łączyć bo nie przeżywa ona "kryzysu aktywnościowego". Niech sprawuje ją jedna osoba tak, jak wybrali obywatele w wyborach, a nie teraz jakieś kombinacje robić. Sejm wywalamy i zamieniamy na Zgromadzenie Konstytucyjne, którego zadaniem jest napisaniem nowej Konstytucji. Tyle. Jest tu ktoś kto podziela moje zdanie czy będę jak ten samotny rodzynek w serniku? ?
Głupio, że użyje tego określenia ale popieram pański plan. A tak szczerze, rzeczywiście nie wiem co mnie napadło, aby łączyć trójpodział władzy w Zgromadzeniu Konstytucyjnym. ?
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- Heinrich von Wattzau
- Contributor
A ja wiem. Rojalizm. ?
Piotr Romanow pisze: 13 sty 2022, 19:36Ustawa ws. powołania Zgromadzenia Konstytucyjnego
z dnia .... 2022 roku
Art. 1. Powołuje się Zgromadzenie Konstytucyjne, którego zadaniem jest opracowanie nowej Konstytucji IV Republiki Muratyki.
Art. 2. W skład Zgromadzenia wchodzą wszyscy obywatele, którzy wyrazili dobrowolną chęć pracy nad Konstytucją.
Art. 3. Na czele Zgromadzenia stoi Rada Konstytucyjna, w której skład wchodzą Prezydent, eks-Prezydent oraz wszyscy Posłowie Sejmu.
Art. 4. Zgromadzenie funkcjonuje jako najwyższa forma władzy, pełniąc obowiązki zarówno władzy wykonawczej, ustawodawcze, a także sądowniczej.
Art. 5. W momencie ogłoszenia nowej Konstytucji organ ten kończy swoją działalność.
Popieram w całości pański plan, oprócz art. 4. Trzeba się w końcu zająć tą Konstytucją.
(-) Heinrich von Wattzau,
prezes Organizacji Food-Net,
burmistrz miasta Bazylice,
poseł na Sejm II kadencji

prezes Organizacji Food-Net,
burmistrz miasta Bazylice,
poseł na Sejm II kadencji

- Tymoteusz Piechota
- Apprentice
Ustawa jest okej, jednak jak Henryk nie popieram art. 4.
Tymoteusz Dostojewski vel Piechota
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Ustawa ws. powołania Zgromadzenia Konstytucyjnego
z dnia .... 2022 roku
Art. 4. W momencie ogłoszenia nowej Konstytucji organ ten kończy swoją działalność.
W takim razie proponuję taki zapis ustawy.
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Mam pytanie odnośnie artykułu 3 w którym wymieniamy członków Rady którymi kolejno są: prezydent, eks-prezydent oraz posłowie Sejmu.
Pytanie przedstawia się następująco; Czy nie chcemy uwzględnić osoby która przewodzi Radzie ? Nie wiem jak owa rada będzie funkcjonować ale zakładam iż będzie ona działać podobnie jak Rada Ustrojowa, czyli w formie posiedzeń z jakimi spotykamy się na co dzień w Sejmie. Jeżeli ma pan jakąś inną wizję byłbym wdzięczny gdyby zechciał pan się nią z nami podzielić.
Pytanie przedstawia się następująco; Czy nie chcemy uwzględnić osoby która przewodzi Radzie ? Nie wiem jak owa rada będzie funkcjonować ale zakładam iż będzie ona działać podobnie jak Rada Ustrojowa, czyli w formie posiedzeń z jakimi spotykamy się na co dzień w Sejmie. Jeżeli ma pan jakąś inną wizję byłbym wdzięczny gdyby zechciał pan się nią z nami podzielić.
- Peetri Romanaav
- Community Regular
Albert Fryderyk de Espada pisze: 14 sty 2022, 16:13Mam pytanie odnośnie artykułu 3 w którym wymieniamy członków Rady którymi kolejno są: prezydent, eks-prezydent oraz posłowie Sejmu.
Oczywiście, już spieszę z wytłumaczeniem.
Na czele Rady stanie przewodniczący, którego wybiorą dotychczasowi rządzący, aby nie doszło do czegoś takiego, że określimy go tu i teraz. Staram się w miarę możliwości stosować mechanizmy republikańskie, bo tego w końcu chce naród. Zostałem wybrany z woli narodu, dlatego chcę być dla swojego narodu jak najlepszym przedstawicielem, który spełnia jego prośby.
Same obrady będą funkcjonowały w sposób hybrydowy, aby nie tworzyć zbędnych głosowań i wspólnymi siłami doprowadzić Konstytucję do ładu. Jeżeli za dużo głosowań tam wrzucimy pisanie Konstytucji skończymy w Grudniu, albo po nowym roku, a nie chciałbym, aby trzech kolejnych Prezydentów ją kończyło. Gorsze może być tylko, że moja kadencja się przeciągnie, bo będzie trzeba dokończyć...
Mam nadzieję, że nie naraża to waszego pojmowania demokracji Szanowni Panowie. ?
Peetri Romanaav
p.romanoff@meil.nan