Straż Krucjaty

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ewe Novak
Apprentice
Apprentice

Straż Krucjaty

Post autor: Ewe Novak »

Straż Krucjaty to oficjalna organizacja paramilitarna Rządu Monarchii Kiryjskiej i Imperatora Kiriów przy pełnomocnictwym kierownictwem Głównodowodzącej Straży Krucjaty (mnie). Nieformalnie są to zawodowe siły zbrojne Monarchii Kiryjskiej. Ich zadaniem jest ochrona interesów i terytorium Monarchii Kiryjskiej, obrona Rządu, obrona jej mieszkańców, zasobów naturalnych, mienia i tego wszystkiego. Według pozwolenia (które zabiegamy rozszerzyć) SK może liczyć:

• 5000 aktywnego personelu,

• Indywidualne wyposażenie piechoty w broń krótką i długą dla wszystkich członków aktywnego personelu nie uwzględniając broni przeciwlotniczej i przeciwpancernej piechoty

• do 750 sztuk nieuzbrojonych pojazdów transportowych w tym latających i pływających.

• do 100 sztuk pojazdów uzbrojonych w broń nisko kalibrową

Charakterystyka

Ze względu na olbrzymie terytorium i małą ilość aktywnego personelu zdecydowałam się postawić na hybrydowe rozwiązanie dotyczące naszych sił. Nie możemy w każdym regionie postawić garnizonów Straży Krucjaty. Lokalna policja nadal będzie dźwigać pierwsze chwile potencjalnego zagrożenia. Kompromis będzie polegać na szerokim rozstawieniu naszych sił ale jednocześnie postawieniu na możliwej szybkiej reakcji w przypadku zagrożenia. Nasze jednostki będą bardzo szybko przechodzić w stan gotowości bojowej, szybko się przemieszczać, będą miały zabezpieczoną logistykę w przypadku przemieszczenia się w dowolne miejsce w możliwie jak najszybszym czasie. W przyszłości planujemy rozszerzyć SK jednak obecnie większość personelu będzie stacjonować w Kirianoopolu.

Organizacja

Kirianopol - 3500 żołnieży - 1. Imperatorska Lekka Brygada Szybkiego Reagowania im. ... (coś kiryjskiego wprost)

Westland (Los Alexos) - 500 żołnierzy - 2. Samodzialny Lekki Batalion im. (coś związanego z Westlandem)

Doctrina (nie wiem jaka jest stolica tej wyspy) - 500 żołnierzy - 3. Samodzielny Lekki Batalion im.  (coś związanego z Doctriną)

Norwegland (też nie wiem) - 500 żołnierzy - 4. Samodzielny Lekki Batalionim.  ... (coś związanego z Norweglandem)

Proszę mieszkańców Kirii o danie swoich pomysłów na cześć czego/kogo te jednostki mają być nazwane!

Uzbrojenie

Chciałam w WSG produkować, ale jest ono teraz zamknięte. Ale w Westlandzie jest stare bialeńskie ale nadal dobre uzbrojenie armii post-westlandzko-insulijskiej. Musimy zrobić jednak przetarg na samoloty transportowe, śmigłowce transportowe, oraz lekkich okrętów/ kutrów (transportowych) bez broni pokładowej (ale lekkie kutry mogą być idealne do misji specjalnych na potencjalnej wyspie gdzieś na północno-zachodniej Nordacie.)

Ostatnio zmieniony 06 sie 2025, 17:32 przez Ewe Novak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewe Novak
Apprentice
Apprentice

Re: Straż Krucjaty

Proszę @Mieszkaniec M. Kiryjskiejo pomysły.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Ewe Novak pisze: 06 sie 2025, 17:15nie wiem jaka jest stolica tej wyspy

Miasto Gaudium, o ile się nie mylę @Kamiljan de Harlin

Ewe Novak pisze: 06 sie 2025, 17:15(coś kiryjskiego wprost)

im. Nieskończonej kadencji Premiera von Kirianóo.
Ostatnio zmieniony 06 sie 2025, 17:45 przez Użytkownik Usunięty 233511, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Leszek Ebe
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leszek Ebe »

Tak Gaudium jest stolicą Doctriny.

Natomiast mam kluczowe pytanie @Ewe Novak. A co z Destroyerami Szynowymi?
Ostatnio zmieniony 06 sie 2025, 18:11 przez Leszek Ebe, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Ewe Novak
Apprentice
Apprentice

co to jest
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Ewe Novak pisze: 06 sie 2025, 17:15Doctrina (nie wiem jaka jest stolica tej wyspy) [...] Norwegland (też nie wiem) 

Stolice to Gaudium i Churchilgrad.

Ewe Novak pisze: 06 sie 2025, 17:15Kirianopol - 3500 żołnieży - 1. Imperatorska Lekka Brygada Szybkiego Reagowania im. ... (coś kiryjskiego wprost)

Westland (Los Alexos) - 500 żołnierzy - 2. Samodzialny Lekki Batalion im. (coś związanego z Westlandem)

Doctrina (nie wiem jaka jest stolica tej wyspy) - 500 żołnierzy - 3. Samodzielny Lekki Batalion im.  (coś związanego z Doctriną)

Norwegland (też nie wiem) - 500 żołnierzy - 4. Samodzielny Lekki Batalionim.  ... (coś związanego z Norweglandem)

Moje propozycje: Kirianopol - im. Patriarchy Aaranoka II/Helmuta Cezara, Los Alexos - im. Aleksandra Novaka, Doctrina - im. Kamiljana I lub II, Norwegland - im. Cesarza Jakuba I.

Waksman pisze: 06 sie 2025, 17:44im. Nieskończonej kadencji Premiera von Kirianóo.

A Panu tylko Centrala w głowie... Doceniam, ale średnio kiryjski motyw.

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Leszek Ebe
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leszek Ebe »

Ewe Novak pisze: 06 sie 2025, 18:25co to jest

Pojazdy z działem atomowym, pomysłodawcą Destryoerów Szynowych jest Henryk Wespucci.
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Ewe Novak pisze: 06 sie 2025, 18:25co to jest

Destrojery szynowe to opancerzone pociągi przemieszczające się po torach kolejowych wyposażone w wielkie działa artyleryjskie. Służą głównie do zrównywania miast z ziemią po protestach robotników.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Straż Krucjaty”