Urozmaicenie linii brzegowej Nan Di
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Urozmaicenie linii brzegowej Nan Di
Czy wiecie, że nasza obecna linia brzegowa to w zasadzie... przypadek? Na oryginalnych mapach Pela Nandera ten fragment nawet nie miał być wybrzeżem! A jednak – tak się złożyło, że mamy dostęp do morza. Czas to wykorzystać!
Co powiecie na to, żeby nadać naszej linii brzegowej trochę charakteru. Moglibyśmy nanieść półwyspy, które wcinają się w wodę, małe wysepki, zatoczki, klify, może nawet laguny?
To świetna okazja, by wspólnie zaprojektować coś wyjątkowego. Dajcie znać w komentarzach, jakie formy terenu chcielibyście zobaczyć na mapie Nan Di!
Co powiecie na to, żeby nadać naszej linii brzegowej trochę charakteru. Moglibyśmy nanieść półwyspy, które wcinają się w wodę, małe wysepki, zatoczki, klify, może nawet laguny?
To świetna okazja, by wspólnie zaprojektować coś wyjątkowego. Dajcie znać w komentarzach, jakie formy terenu chcielibyście zobaczyć na mapie Nan Di!
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński
Premier II Federacji Nordackiej
- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Rising Star
Re: Urozmaicenie linii brzegowej Nan Di
Znowu usypujo...
A jak już musicie, to dodajcie półwysep czy dwa, coby japońce (Voxland/Volkian/ZKRR) miało co okupować.
A jak już musicie, to dodajcie półwysep czy dwa, coby japońce (Voxland/Volkian/ZKRR) miało co okupować.
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Nie tyle usypują, co urozmaicają, bo nie chodzi o powiększenie terytorium, tylko o poprawę linii brzegowej, która jest dziwnie prosta.
- Borys Zamycki
- Apprentice
Można rozważyć - pod warunkiem, że urozmaicenie przeprowadzimy z głową i nie powtórzymy masakry, która spotkała ziemie pobatawskie.
Jeżeli chodzi o konkretne formy, to dla wybrzeża nandyjskiego, najbardziej naturalną formą urozmaicenia wydają się estuaria. Poza tym, można też rozważyć duże wyspy przybrzeżne, zatoki i laguny.
Z drugiej strony, nie szedłbym w stronę fiordów ani szkierów, ponieważ nie jest to spójne z geografią Nan Di. Nie można też przesadzić z wyspami przybrzeżnymi, ponieważ nandyjskie wybrzeża są w 100% nizinne.
Jeżeli chodzi o konkretne formy, to dla wybrzeża nandyjskiego, najbardziej naturalną formą urozmaicenia wydają się estuaria. Poza tym, można też rozważyć duże wyspy przybrzeżne, zatoki i laguny.
Z drugiej strony, nie szedłbym w stronę fiordów ani szkierów, ponieważ nie jest to spójne z geografią Nan Di. Nie można też przesadzić z wyspami przybrzeżnymi, ponieważ nandyjskie wybrzeża są w 100% nizinne.
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2025, 17:50 przez Borys Zamycki, łącznie zmieniany 1 raz.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)
Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq
Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!
C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq
Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
OK, dyskusja trochę umarła.
Rekapitulując, nie chcemy powiększać swojego terytorium, ani dokonywać rewolucyjnych zmian. Naszym celem jest małe urozmaicenie: wysepki przybrzeżne, estuaria, laguny.
Myślę, że moglibyśmy liczyć na Ronona lub na nowego kolegę @Reza I Pahlaviego w kwestii stworzenia nowej mapy, ale musielibyśmy przygotować ogólne wytyczne.
Jakieś propozycje, wnioski, życzenia?
Rekapitulując, nie chcemy powiększać swojego terytorium, ani dokonywać rewolucyjnych zmian. Naszym celem jest małe urozmaicenie: wysepki przybrzeżne, estuaria, laguny.
Myślę, że moglibyśmy liczyć na Ronona lub na nowego kolegę @Reza I Pahlaviego w kwestii stworzenia nowej mapy, ale musielibyśmy przygotować ogólne wytyczne.
Jakieś propozycje, wnioski, życzenia?
- Borys Zamycki
- Apprentice
Jeżeli chodzi o wnioski, to przede wszystkim, podczas ewentualnego tworzenia mapy, dobrze byłoby uwzględnić zmiany granic Nan Di, które się dokonały od ostatniej edycji mapy: odłączenie Dehreiny oraz przyłączenie Starobrodrii i Arctiq. Również warto nanieść miasto Aleksanark Romanaavkud - choć budowa wciąż nie została ukończona, to jednak już dawno nie są to puste pola i mapa powinna to uwzględniać.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)
Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq

Baron Hipșangu (Nan Di)
Gubernator Arctiq
- Andrzej Ordyński
- Collaborator
Słuszne uwagi. Można pomyśleć też o naniesieniu innych, mniejszych miast.
W każdym razie, mamy sporo czasu, bo Ronon nie wróci do większej aktywności do końca października.
W każdym razie, mamy sporo czasu, bo Ronon nie wróci do większej aktywności do końca października.
- Reza I Pahlavi
- Apprentice
Miałem problemy z logowaniem do Nan Di/Nowej Ordy przez kilka dni i widzę, że kilka rzeczy mnie ominęło O_O
1. Co się stało z terenami pobatawskimi i ich linią brzegową, bo sprawy nie znam, a może być pouczająca wielce? XD
2. Dehreina się odłączyła? O_O Czy tylko ja myślę o jakiejś doktrynie Pahlaviego, w razie odłączania się terytoriów? XDDD Swojego czasu, miałem ochotę zrobić porządek z Garamantią, jak się odłączyła, szczerze mówiąc 😉
3. Pan Kierdej obecnie żegluje w interesach do Rusowii. Mamy towary, które mogą go interesować, więc możliwość współpracy jak najbardziej jest 🙂
Jak będą bardziej szczegółowe opinie i wytyczne, to mogę mu dać znać (estuaria to niezły pomysł w sumie!) :))
Proponuję jakąś ambasadę w RON, żeby w razie czego mógł zainkasować nagrodę w DPL XDDD
1. Co się stało z terenami pobatawskimi i ich linią brzegową, bo sprawy nie znam, a może być pouczająca wielce? XD
2. Dehreina się odłączyła? O_O Czy tylko ja myślę o jakiejś doktrynie Pahlaviego, w razie odłączania się terytoriów? XDDD Swojego czasu, miałem ochotę zrobić porządek z Garamantią, jak się odłączyła, szczerze mówiąc 😉
3. Pan Kierdej obecnie żegluje w interesach do Rusowii. Mamy towary, które mogą go interesować, więc możliwość współpracy jak najbardziej jest 🙂
Jak będą bardziej szczegółowe opinie i wytyczne, to mogę mu dać znać (estuaria to niezły pomysł w sumie!) :))
Proponuję jakąś ambasadę w RON, żeby w razie czego mógł zainkasować nagrodę w DPL XDDD
- August de la Sparasan
- Collaborator
Reza I Pahlavi pisze: 04 paź 2025, 22:341. Co się stało z terenami pobatawskimi i ich linią brzegową, bo sprawy nie znam, a może być pouczająca wielce? XD
Na mój stan wiedzy zostały zatopione przez powódź, której efekty władze zajmującej te tereny Ludowej Republiki Magnifikatu. Było to już parę lat temu i z tego, co pamiętam, obecny Prezydent Federacji Nordackiej JE @Kamiljan de Harlinbył dość intensywnie zaangażowany w sprawę.
Reza I Pahlavi pisze: 04 paź 2025, 22:34Swojego czasu, miałem ochotę zrobić porządek z Garamantią (...)
Chodzi o Garmanię, jak mniemam?
NordNET:
augustdelasparasan@nordnet.fn
Discord:
August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

- Reza I Pahlavi
- Apprentice
August de la Sparasan pisze: 04 paź 2025, 22:53Na mój stan wiedzy zostały zatopione przez powódź, której efekty władze zajmującej te tereny Ludowej Republiki Magnifikatu. Było to już parę lat temu i z tego, co pamiętam, obecny Prezydent Federacji Nordackiej JE @Kamiljan de Harlinbył dość intensywnie zaangażowany w sprawę.
Chodzi o Garmanię, jak mniemam?
Tak, dziękuję za poprawienie mojej pomyłki 🙂
W takim razie, będzie mógł naświetlić nam sprawę powodzi 🙏