Damiano Robingren pisze: 01 lut 2026, 14:28rozmawiałem z kilkoma osobami które stosunkowo nie dawno działały w Sarmacji i problem z tymi reklamami jest w gruncie rzeczy bardzo prosty bo były one zazwyczaj tworzone przez osoby nieposiadające odpowiednich kompetencji do kierowania tego typu projektem. Z tego, co mi wiadomo to jedna z ostatnich płatnych reklam w Sarmacji wyglądała mniej więcej w ten sposób:

Raczej nie trzeba tłumaczyć dlaczego taka forma promocji okazała się nieskuteczna :?
Kamiljan de Harlin pisze: 01 lut 2026, 14:37Zrobiłem w 1 minutę lepszą reklamę. IMO PEAK. Skibidi:

Obie są na tym samym poziomie. Może nawet gorsza jest Harlina xDMoim zdaniem w promocji mikronacji kluczowa jest
precyzyjna targetyzacja i dobre słowa kluczowe (np.
political fiction, geofiction, RPG, nation-building, hackathon — szczególnie jeśli projekt ma element open source code; wszystko zależy od tego, kogo faktycznie chcecie przyciągnąć). Szeroka reklama zwykle przepala budżet i daje martwe konta, atrakcyjna wizualnie klikniecia.
Reklama
nie powinna być agresywna — w przypadku micro najlepiej zadziałac może
Native Advertising, czyli estetyczny, informacyjny komunikat o projekcie, a nie „sprzedaż”. Obowiązkowy jest prosty i jasny
CTA, np.
„Zarejestruj się teraz”.
Założenia kampanii Kanały:
Google Ads (search + discovery)
Meta Ads (zainteresowania: RPG, geofiction, political fiction)
ewentualnie Reddit / niszowe fora (manualnie)
Budżet testowy:200–300 zł / miesiąc (mniej nie ma sensu, więcej na start niepotrzebne)
CPC (koszt kliknięcia):
realistycznie: 0,10–0,30 zł
przy dobrym targetowaniu możliwe zejście bliżej dolnej granicy
Ruch:
300 zł / 0,20 zł CPC ≈ 1500 kliknięć
Konwersja i „zysk” w obywatelachKonwersja klik → rejestracja:
bez optymalizacji: 2–3%
z krótką ścieżką + Social Login (Google / Discord + można się zastanowić nad dodaniem innych autoryzacji😞 5–8%
1500 kliknięć →
75–120 rejestracjiKonwersja rejestracja → aktywny obywatel:
dla społeczności online: 20–40%
pod warunkiem:
dobrego onboardingu
dobrego mentoringu
szybkiego kontaktu z nowym graczem
15–40 realnych, aktywnych obywateli / miesiąc - podwojenie popualcji federacji w 2-3 miesiące. https://kustosz.stempel.org.pl/1032/101005704499835344.mp4
Ostatnio zmieniony 01 lut 2026, 18:46 przez
Daniel Krak, łącznie zmieniany 1 raz.