Ciekawostki ze świata

Moderator: Moderator w Winkulii

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Apprentice
Apprentice

Ciekawostki ze świata

Post autor: Erik Otton von Hohenburg »

https://dracja.vnacja.pl/ - Winkulia na nowego sąsiada jest nim Dracja, co ciekawe pomiędzy Winkulią, Dracją i Rodecją będącą pod protektoratem Republiki Bialeńskiej znajduje się jeszcze niezagospodarowany kawałek ziemi niczyjej (choć kolor sugeruje, że jest pod administracją FN).

Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Re: Ciekawostki ze świata

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Erik Otton von Hohenburg pisze: 24 maja 2026, 12:25
[...] co ciekawe pomiędzy Winkulią, Dracją i Rodecją będącą pod protektoratem Republiki Bialeńskiej znajduje się jeszcze niezagospodarowany kawałek ziemi niczyjej (choć kolor sugeruje, że jest pod administracją FN).

Właściwie to nie - ów kolor szary jest pozostałością starszych struktur międzynarodowych niż OBPP-FN, mianowicie stref okupacyjnych po pokonaniu Garmanii w czasie Brodryjskiej Wojny Domowej. Ten mały teren jest ostatnią strefą okupacyjną która nie została anektowana lub przekształcona w coś innego, nazywa się Koliada i częściowo funkcjonuje w ramach Monarchii Kiryjskiej, chociaż powiązania jej z tą metropolią są dosyć mgliste i nieokreślone, trochę jak z nieinkorporowanymi terytoriami stowarzyszonymi z nieistniejącym USA w nieistniejącym realu.

https://forum.nordata.org/forum/467-koliada/

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Za mao OBPP zostało już na Nordacie imo rel
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Erik Otton von Hohenburg
Apprentice
Apprentice

Post autor: Erik Otton von Hohenburg »

Najwyrazniej nadszedł czas by Gargantuika i Ijuż były kontynentami nanonacji.
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Erik Otton von Hohenburg pisze: 24 maja 2026, 15:36Najwyrazniej nadszedł czas by Gargantuika i Ijuż były kontynentami nanonacji.

Wielka kolonizacja Ijuża, oto przyszłość. W sumie bez ironii, jest tam już pierwsze państwo.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
karol flibustier keane
Contributor
Contributor

Post autor: karol flibustier keane »

Nowalscy flibustierzy tam są od zawsze 😉 
Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

karol flibustier keane pisze: 26 maja 2026, 18:10Nowalscy flibustierzy tam są od zawsze 😉 

E, ale oni to już cały Pollin zwiedzili, więc to się rozumie samo przez się.

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular