I Posiedzenie Sejmu III kadencji

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Re: I Posiedzenie Sejmu III kadencji

Post autor: Peetri Romanaav »

Waksman pisze: 23 lut 2022, 15:33Świetnie! W takim razie - z obrad zostają wyłączeni: Heinrich von Wattzau, Tymoteusz Piechota oraz Michaił Pawłow. Przechodzimy do ostatniego projektu przewidzianego przez porządek obrad, czyli projektu ustawy o zmianie uchwały ws. podziału administracyjnego.

Debata potrwa ustawowe 24h do dnia 24 lutego godziny 15:30.

DW: @Obywatel

Skoro debata już trwa to chciałbym zaproponować zmiany, w Ulenie Azymuckim. Mamy tutaj sporo paru mieszkańców tego regionu, dlatego przedstawiam swoją wizję.

Ulen Azymucki:

- Gmina Wschodnioazymucka

- Freut Nadchładzicki

- Freut Sarajski

- Gmina Zachodnioazymucka

- Freut Noworadomski

- Freut Astański

Chociaż proponowałbym zmianę odnośnie samego regionu, gdyż chcę nadać mu wschodnioeuropejski styl, dlatego chciałbym zaproponować, aby Ulen Azymucki dzielił się na Pułki, a te na Kosze tak jak w wojsku kozackim. Z czasem zaproponuję nazewnictwo w j.nowoazymuckim jeśli pomysł zostanie przyjęty. 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Piotr Romanow pisze: 23 lut 2022, 18:12Chociaż proponowałbym zmianę odnośnie samego regionu, gdyż chcę nadać mu wschodnioeuropejski styl, dlatego chciałbym zaproponować, aby Ulen Azymucki dzielił się na Pułki, a te na Kosze tak jak w wojsku kozackim.

Co odnośnie nazw gmin i freutów nie mam nic przeciwko, tak tutaj muszę już wtrącić swoje trzy grosze. Zgodnie z artykułem pierwszym i drugim ustawy o podziale administracyjnym IV RM każdy Ulen dzieli się na gminy, zaś ta na freuty. Nie ma więc miejsca bez stosownej zmiany w tej ustawie na dobrowolną zmianę nazw tych dwóch ostatnich jednostek.
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Waksman pisze: 23 lut 2022, 20:50Co odnośnie nazw gmin i freutów nie mam nic przeciwko, tak tutaj muszę już wtrącić swoje trzy grosze. Zgodnie z artykułem pierwszym i drugim ustawy o podziale administracyjnym IV RM każdy Ulen dzieli się na gminy, zaś ta na freuty. Nie ma więc miejsca bez stosownej zmiany w tej ustawie na dobrowolną zmianę nazw tych dwóch ostatnich jednostek.

Rzeczywiście! Proszę wybaczyć niedopatrzenie Szanowny! W takim razie proszę uwzględnić zmianę nazw Gmin i powstanie freutów. ? 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Teraz pytanie, czy @Albert Fryderyk de Espada wprowadza zmiany zaproponowane przez Pana Prezydenta jako autopoprawkę czy chce aby poddać je głosowaniu.

Jestem też przeciwny nazywaniu freutów tak jak gmin, tzn. nie "freut zwierzogrodzki", a "Freut Zwierzogród". Nazwy freutów powinny czerpać z dosłownych nazw miast, dlatego ja zgłaszam swój projekt zaprezentowanej ustawy:

[background=#1a1a1a]projekt Ustawa Sejmu Muratyckiego o zmianie Uchwały Sejmu Muratyckiego ws. podziału administracyjnego[/background]

z dnia ... ... 2022 roku

Art. 1. Do Ustępu 1, Artykułu 2 brzmiącego "Gmina zwierzogrodzka" dodaje się następujące ustępy:

• Freut Nowogórd

• Freut Zwierzogród

• Freut Umel

• Freut Bazarożgamice

Art. 2. Do Ustępu 2, Artykułu 2 brzmiącego "Gmina południowomuratycka" dodaje się następujące ustępy:

• Freut Alawancja

• Freut Czekoladowice

Art. 3. Do Ustępu 3, Artykułu 2 brzmiącego "Gmina ampacka" dodaje się następujące ustępy:

• Freut Ampracz

• Freut Dwumiasto

• Freut Odchodzice Południowe

• Freut Opacz

Art. 4. Do Ustępu 1, Artykułu 2 brzmiącego "Gmina eihenberdzka" dodaje się następujące ustępy:

• Freut Eihenberg

• Freut Nirsk

Art. 5. Do Ustępu 2, Artykułu 2 brzmiącego "Gmina westwalska" dodaje się następujące ustępy:

• Freut Fuhu

• Freut Mosellbi

• Freut Adlernburg

Art. 6. Do Ustępu 3, Artykułu 2 brzmiącego "Gmina geneferska" dodaje się następujące ustępy:

• Freut Yole-Bator

• Freut Gordestadt

• Freut Gredensburk

Art. 7. Zmienia się brzmienie Ustępu 2, Artykułu 2 z "Gmina południowomuratycka" na "Gmina alawancka".

Art. 8. Zmienia się brzmienie Ustępu 3, Artykułu 2 z "Gmina ampacka" na "Gmina ampracko-opacka".

Art. 9. Zmienia się Załącznik 1 na poniższy załącznik:

Art. 10. Ustawa wchodzi w życie w dzień ogłoszenia.

Z chęcią odpowiem na pytania Wysokiej Izby ?
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Szanowny panie Marszałku, panie Prezydencie, Wysoka Izbo 

Wpierw pragnę przedstawić własną argumentację dlaczego ten projekt w ogóle się tu znalazł. 

Dostrzegłem że w momencie gdy podział administracyjny był już uzgodniony i oficjalnie wprowadzony właśnie za sprawą Uchwały Sejmu Muratyckiego ws. podziału administracyjnego.

Potem jednak powstała mapa MIM stworzona przez pana @Waksman który zawsze dba o to by Muratyka miała mapy jak najlepszej jakości, problem pojawił się wtedy gdy nazwy z mapy nie zgadzały się z nazwami zapisanymi w uchwale. 

Stąd poczyniłem próbę stworzenia jednego i trwałego podziału administracyjnego gdyż ten ulegał zmianie zaskakująco często. 

O tyle co nazwy te w Koribi były zazwyczaj stałe gdyż przez małą ilość obywateli wystarczyło że jedna osoba pamiętała ten podział, z kolei podział w Muratyce o tyle co był równie sztywny to nazwy już niekoniecznie.  Dlatego jedyne co mnie obecnie obchodzi to stworzenie sztywnego podziału administracyjnego który będzie podstawą to tworzenia przyszłych map itp. 

Poprawek pan @Piotr Romanow nie przyjmę jako autopoprawki i wolę by został one poddane pod głosowanie. 

Naprawdę jedyne na czym mi teraz zależy to trwały i usystematyzowany podział administracyjny, i naprawdę jeżeli ktoś chce wprowadzić jakieś zmiany właśnie tak jak pan @Piotr Romanow chce wprowadzić trochę bardziej szczegółowy podział dla Azymutii czy też jak poprawka pana @Waksman to może w tym momencie liczyć na moje pełne poparcie gdyż na prawdę chcę to po prostu zakończyć i żeby nam ten podział w końcu służył na długo i żeby nikt nie przekręcał nazw.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Cóż, faktem jest, że nazewnictwo w podziale administracyjnym nie było jako tako jednolite pod względem nazw. Proponuję jednak przyjąć wariant zaproponowany przeze mnie, tzn. przy Ulenach nazwy z końcówkami "-ski"; "-dzki"; "-cki" etc., przy gminach - "gmina eihenberdzka, zwierzogrodzka, stołeczna, bazarożgamicka" (z zakończeniem -cka, -a, -dzka itd.), a freuty - słowo "Freut" z nazwą miasta, które jest siedzibą danej jednostki, np. "Freut Zwierzogród, Eihenberg, Bazarożgamice" itd.
Awatar użytkownika
Proficient
Proficient

Jak dla mnie jak najbardziej w porządku jest takie usystematyzowanie nazw, byle by tylko ich przestrzegano.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

No dobra, raczej nikt tu już nic nie urodzi, w takim razie składam wniosek formalny o skrócenie debaty i przejście do głosowania. Klasycznie - potrzebuję poparcia jeszcze dwóch posłów. Kto jest za?
Awatar użytkownika
Proficient
Proficient

Wyrażam poparcie dla skrócenia debaty i przejścia do głosowania.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Benjamin Robingren
Explorer
Explorer

Post autor: Benjamin Robingren »

Wysoki Sejmie,

PKB rośnie. 

"Poprawek pan Romanow nie przyjmę, wolę...."

Nowogórd