Joahim von Ribertrop pisze: 23 cze 2022, 22:20W sumie skoro jeszcze można
kraść proponować nazwy, to proponuję żeby Tenes otrzymał nazwę Rom (od Roma - łacińskiej nazwy Bardzo Ważnego Miasta Na Voximie), a dla Seaborgu proponuję nazwę Montser, na cześć Apolinarego Montserrata.
Jak najbardziej można użyć tych nazw. Dodatkowo chciałbym też powiedzieć, że Oganesson zostanie nazwany "Gruenerium" (w języku Polskim oczywiście Gruener). Więc już aktualizuję listę.
Jest to bardzo ciekawe znalezisko. Jednakże szkoda, że ostatnio wysłane w 2019 roku. Musiałbym posiadać więcej danych, a przynajmniej liczbę atomową, żebym mógł umiejscowić go w Układzie Okresowym Pierwiastków (o ile nie byłby to jeden z tych, co nazywamy). W takim wypadku wobec tego pierwiastka trzebaby przeprowadzić dalsze badania.
Dlatego też myślę, że mogę to teraz powiedzieć, lecz już od pewnego czasu zastanawiam się, czy nie byłoby dobrze powołać w mikroświecie coś na wzór Międzynarodowej Unii Chemii Czystej i Stosowanej (w skrócie IUPAC), o ile takowa już nie powstała.
Taka organizacja mogłaby prowadzić spis wszelkich susbtancji chemicznych, opisy pierwiastków. Mogłaby również tworzyć pewne normy i odpowiadałaby za aktualizowanie obecnego stanu wiedzy Układu Okresowego Pierwiastków i istnienie innych substancji chemicznych. Oczywiście kroki ku takiej organizacji wolałbym zacząć po utworzeniu Układu Okresowego Pierwiastków, gdyż trzeba byłoby go aktualizować nabierząco z odkryciami (dla przykładu zauważyłem ostatnio odkrycie BAZTEK-u - odkrycie nowej substancji chemicznej. W przypadku istnienia odpowiednika IUPAC, mogłaby zarejestrować substancję, w której znalazłby się opis właściwości i może zastosowań).