Unia Nordacka?
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Re: Unia Nordacka?
Standardowo kierując się kryteriami uznania mikronacji, co najmniej 3 obywateli, istnieć miesiąc, posiadać określone terytorium, bla bla bla i tak dalej.
- Robert Drenin
- Community Regular
Waksman pisze: 26 cze 2022, 15:39A tak a propos - jakie wymagania musi spełnić państwo aby zyskało status członkowskiego? Jakieś pomysły?
Myślę, że jednym z kryteriów mógłby być czas. Państwa z multikontami teoretycznie szybko by upadały. Jeżeli byłby limit czasowy nałożony, to już usunie nam narody z multikontami, gdyż upadłyby same po krótkim czasie, ze względu na brak obywateli (wydaje mnie się, że samemu napędzać jeden kraj jest ciężko i po prostu szybko może stać się nudne).
Ostatnio zmieniony 26 cze 2022, 15:46 przez Robert Drenin, łącznie zmieniany 1 raz.
Towarzysz Robert Drenin
Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Rising Star
Innym ważnym kryterium jest według mnie nie roszczenie żadnych pretensji terytorialnych ani nie posiadanie interesów sprzecznych z interesami dotychczasowych członków. Myślę też, że kandydad na członka Unii powinien mieć stolicę położoną w Nordacie, żeby takie np. MAW nie wbiło tylko dlatego że ma u nas kolonię. A w ogóle oprócz Transnordaty i Winkulii jakie państwa proponujecie? Brodia jest martwa o ile pamiętam, ale nie jestem pewien co do Bialenii
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
O właśnie - stolica na Nordacie i brak uwikłania w konflikty graniczne to jest mus, również według mnie. Co do Bialenii - aktualnie trwa w niej wprowadzanie stanu nadzwyczajnego w związku z dosłownie zerową aktywnością i brakiem czasu obywateli. Władzę całkowitą ma przejąć Prezydent Pietrow, przynajmniej z tego co zrozumiałem z tego projektu. Wątpię więc w to, że będą chętni do uczestniczenia w naszym projekcie.
- Użytkownik Usunięty 233512
- Enthusiast
O, pannordatyzm odżywa, a więc zjawiłem się w samą porę. ? Szczegóły zostawiam "młodszym" kolegom, ale z bezpiecznej odległości będę trzymał kciuki za powodzenie projektu.
- Experienced
Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 26 cze 2022, 22:59O, pannordatyzm odżywa, a więc zjawiłem się w samą porę. ?
Odżywa odżywa, ale teraz podchodzimy do tego z ostrożnością. Na pewno nie chcę dążyć na początku do utworzenia jednego organizmu państwowego. Według mnie luźna unia powinna być podstawą tego co próbujemy tu zrealizować.
- Użytkownik Usunięty 233512
- Enthusiast
W pełni się zgadzam. wspólnota nordacka nie powinna opierać się na niepotrzebnej biurokracji i centralizacji. Grunt, żeby się dobrze bawić i za dużo sobie nie narzucać. Wśród młodszych partnerów Muratyki widzę trochę nowych nazwisk, a więc Unia Nordacka może wyjść lepiej niż poprzednie próby.
- Experienced