System gospodarczy - ostatnia prosta

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

System gospodarczy - ostatnia prosta

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Szanowni,

ostatnio zacząłem uczyć się języków programowania, które następnie służą do pisania wszelakiej maści stron internetowych. I tak dzięki różnym kursom HTML, CSS, PHP i SQL, wraz z nieocenioną pomocą @Alfred Fabian von Tehen-Dżek, któremu z tego miejsca serdecznie dziękuję, wyszedł spod mych rąk system gospodarczy dla Unii Nordackiej. Jest on aktualnie w fazie wykończeń przed wypuszczeniem. Jednym z elementów tego wykańczania jest utworzenie stosownego łańcucha przetwarzania towarów. Tutaj zwracam się o pomoc do was - jak to ma wyglądać? Podstawowo założyłem, że bez takich przedsiębiorstw jak rafinerii, kopalń węgla i żelaza, tartaku, koksowni i huty się nie obejdzie, co umieściłem na poniższym schemacie:

[attachment=0]SchematProdukcjiFirmy.png[/attachment]/monthly_2022_07/SchematProdukcjiFirmy.png.d5cd4eb69e892bc2ce70e1d8a14c7c37.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">

Jak widzicie jednak brakuje w nim wielu rzeczy. Chcę, aby swoją cegiełkę do budowy naszego wspólnego systemu dołożył każdy, dlatego pytam wszystkich - jak ten łańcuch dokończyć? Jakich przedsiębiorstw brakuje? Co powinny produkować? Co jest potrzebne do czego, a co nie? Zapraszam do dyskusji!

Odpowiem również na wszelkie pytania związane z systemem ?
Awatar użytkownika
Robert Drenin
Community Regular
Community Regular

Re: System gospodarczy - ostatnia prosta

Post autor: Robert Drenin »

A jak bardzo ma być rozbudowany system? Byłoby to bardzo pomocne, ponieważ mógłbym zaproponować też takie rzeczy jak elektrownie, ciepłownie, czy ujęcia wody, jednakże nie wiem, czy aż tak chcemy rozbudować system. Do tego mógłbym dołożyć propozycje związane z fabrykami produkującymi przykładowo samochody, pociągi itd. (Trochę zaczęłoby przypominać grę) tylko tak jak zapytałem się wcześniej, czy chcemy jakoś bardzo ten system rozbudować.

Jednakże jeżeli byłyby elektrownie, to też można by sięgnąć po kopalnie uranu i jego przeróbkę, aby móc budować elektrownie jądrowe.

Resztę propozycji później dodam, w od odpowiedzi na moje pytanie z początku wypowiedzi.
Towarzysz Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

System na pewno chcemy rozbudowywać, ale nie może być on nadto skomplikowany. Zaproponowane elektrownie, ciepłownie czy ujęcia wody nie są potrzebne. Głównym zadaniem systemu jest nadzorowanie produkcji oraz transportów przeróżnych towarów z przedsiębiorstwa A do przedsiębiorstwa B. I jak najbardziej - takie firmy jak fabryki pociągów czy aut można tam dodać, przy czym te dopiero produkują się po zebraniu materiałów potrzebnych do ich wyprodukowania. Jednakże z racji tego, że na początku chciałbym ograniczyć liczbę przedsiębiorstw, żeby sprawdzić czy w ogóle ten system działa i się przyjmie, to wolałbym nie przesadzać z ilością, przynajmniej teraz.
Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233512
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Użytkownik Usunięty 233512 »

Hmm... Drewno można przerabiać na pellet drzewny, żeby służyło do ogrzewania budynków.

Można zorganizować też jakiś (uproszczony) przemysł zbrojeniowy. Handel bronią pomiędzy państwami Unii Nordackiej byłby na pewno ciekawym elementem narracji.

Nie pomijałbym też stoczni oraz fabryk samochodów.

Można dodać również rolnictwo.
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 14 lip 2022, 13:14Można zorganizować też jakiś (uproszczony) przemysł zbrojeniowy. Handel bronią pomiędzy państwami Unii Nordackiej byłby na pewno ciekawym elementem narracji.

Nie pomijałbym też stoczni oraz fabryk samochodów.

To już bardziej wygląda dla mnie jak handel detaliczny/hurtowy i takie produkty jak samochody, broń, samoloty itd raczej lepiej było by zakupywać za pośrednictwem pieniędzy i banków a nie pozyskiwać je z łańcuszka produkcji.

A co do systemu to jeszcze mam pytanie co zamierzamy zrobić z wydobyciem na przykład ropy naftowej ?

Rafineria zasila wszystko ale co będzie zasilać rafinerie, albo zamiast rafinerii jako uniwersalne źródło energii można by dać elektrownie które w zależności od typu produkowały by określoną ilość energii. 

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Enthusiast
Enthusiast

Albert Fryderyk de Espada pisze: 14 lip 2022, 13:22Rafineria zasila wszystko ale co będzie zasilać rafinerie

Myślę, że surowce powinno się porozkładać równomiernie pomiędzy wszystkie państwa nordackie, żeby ta gra miała sens 
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 14 lip 2022, 13:14Hmm... Drewno można przerabiać na pellet drzewny, żeby służyło do ogrzewania budynków.

Hmmmm... Zadam strasznie głupie pytanie, ale nie mam co do tego pewności - pellet jest wytwarzany w tartaku czy innym zakładzie?

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 14 lip 2022, 13:14Można zorganizować też jakiś (uproszczony) przemysł zbrojeniowy. Handel bronią pomiędzy państwami Unii Nordackiej byłby na pewno ciekawym elementem narracji.

W sumie to jest dobry pomysł. Tutaj pierwsze zastosowanie miałaby blacha z huty. @Albert Fryderyk de Espada czy broń robiona z blachy brzmi dobrze? XD

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 14 lip 2022, 13:14Można dodać również rolnictwo.

O właśnie, o tym nie pomyślałem. Ale co powodowałoby, że dane przedsiębiorstwo produkuje np. zboże? Paliwo?

Albert Fryderyk de Espada pisze: 14 lip 2022, 13:22A co do systemu to jeszcze mam pytanie co zamierzamy zrobić z wydobyciem na przykład ropy naftowej ?

Rafineria zasila wszystko ale co będzie zasilać rafinerie, albo zamiast rafinerii jako uniwersalne źródło energii można by dać elektrownie które w zależności od typu produkowały by określoną ilość energii. 

Na tą chwilę ropa w rafinerii wydobywa się, że tak to określę, samoczynnie. Można uzależnić działanie wszystkich przedsiębiorstw od energii, którą produkowałaby elektrownia węglowa, ale czy na starcie chcemy tak utrudniać rozgrywkę?

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 14 lip 2022, 13:25Myślę, że surowce powinno się porozkładać równomiernie pomiędzy wszystkie państwa nordackie, żeby ta gra miała sens 

Tzn. tak, to wszystko zależy od rozplanowania przez państwowe podmioty kupna i sprzedaży danych towarów do produkcji. Można zrobić tak (ze względu na to, że rafineria jest OP), że na jedno państwo przypada jedna rafineria, która sprzedaje innym podmiotom paliwo przetworzone z wydobytej ropy. Innej opcji na razie nie widzę. Chyba, że kuledzy mają jakieś propozycje.
Awatar użytkownika
Enthusiast
Enthusiast

Waksman pisze: 14 lip 2022, 13:49Hmmmm... Zadam strasznie głupie pytanie, ale nie mam co do tego pewności - pellet jest wytwarzany w tartaku czy innym zakładzie?

"Pellet drzewny produkuje się przez skompresowanie trocin drzewnych, które uzyskuje się jako materiał poprodukcyjny w tartakach i innych miejscach przetwórstwa drzewnego". Czyli chyba można. ?

Waksman pisze: 14 lip 2022, 13:49O właśnie, o tym nie pomyślałem. Ale co powodowałoby, że dane przedsiębiorstwo produkuje np. zboże? Paliwo?

Powiedziałbym, że ziemia, ale nie wiem, czy ta odpowiedź coś wnosi. ? Paliwo jest potrzebne, ale przede wszystkim maszyny i pojazdy.

Waksman pisze: 14 lip 2022, 13:49Tzn. tak, to wszystko zależy od rozplanowania przez państwowe podmioty kupna i sprzedaży danych towarów do produkcji. Można zrobić tak (ze względu na to, że rafineria jest OP), że na jedno państwo przypada jedna rafineria, która sprzedaje innym podmiotom paliwo przetworzone z wydobytej ropy. Innej opcji na razie nie widzę. Chyba, że kuledzy mają jakieś propozycje.

Jakiś handel zagraniczny można zorganizować też. Każdy kraj miałby ropę, węgiel i inne surowce, ale w różnych proporcjach. Gdyby (przykładowo) Muratyka miała największe złoża ropy, to mogłaby już sprzedawać innym państwom.

Oczywiście nie wiem na ile chcemy to wszystko komplikować, żeby potem się nie okazało, że do obsługiwania takiej gospodarki potrzebujemy kilkudziesięciu osób, bo to będzie bez sensu. ?
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 14 lip 2022, 13:55"Pellet drzewny produkuje się przez skompresowanie trocin drzewnych, które uzyskuje się jako materiał poprodukcyjny w tartakach i innych miejscach przetwórstwa drzewnego". Czyli chyba można. ?

No, to się doda do tartaku ?

Ale do jakiego zakładu potem ma trafiać ten pellet? ?

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 14 lip 2022, 13:55Powiedziałbym, że ziemia, ale nie wiem, czy ta odpowiedź coś wnosi. ? Paliwo jest potrzebne, ale przede wszystkim maszyny i pojazdy.

Hmmmm... Tu proponuję uprościć to po prostu do paliwo. Paliwo daje zboże. Ot prostota.

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 14 lip 2022, 13:55Jakiś handel zagraniczny można zorganizować też. Każdy kraj miałby ropę, węgiel i inne surowce, ale w różnych proporcjach. Gdyby (przykładowo) Muratyka miała największe złoża ropy, to mogłaby już sprzedawać innym państwom.

Problem tylko taki, że system jeszcze nie odróżnia gdzie zarejestrowane jest dane przedsiębiorstwo. Można to jednak przechytrzyć, i na start danemu przedsiębiorstwu (w twoim przykładzie rafinerii w Muratyce) dać więcej ropy naftowej, która powoli przetwarzałaby się na paliwo. Analogicznie ze wszystkim innym, kopalnią węgla czy żelaza, itd.
Awatar użytkownika
Robert Drenin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Robert Drenin »

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 14 lip 2022, 13:55Powiedziałbym, że ziemia, ale nie wiem, czy ta odpowiedź coś wnosi. ? Paliwo jest potrzebne, ale przede wszystkim maszyny i pojazdy.

Dosłownie rolnictwo w pewnym sensie nie potrzebuje niczego, jednakże tak. Jeżeli miałyby być zautomatyzowane, to paliwo z pewnością. Aczkolwiek rolnictwo można by spróbować wcisnąć jako budynek początkowy (w końcu bez rolnictwa nie ma cywilizacji).

Andrzej Płatonowicz Ordyński pisze: 14 lip 2022, 13:55Oczywiście nie wiem na ile chcemy to wszystko komplikować, żeby potem się nie okazało, że do obsługiwania takiej gospodarki potrzebujemy kilkudziesięciu osób, bo to będzie bez sensu. ?

Właśnie o to się też zapytałem i zgodnie z wypowiedzią Waksmana, to nie za bardzo. Waksman jak stwierdził, chciałby też w ogóle przetestować funkcjonowanie systemu, dlatego też najpierw chciałby zrobić go w miarę prosty. Ewentualnie jak okaże się, że system działa, to wtedy można.
Towarzysz Robert Drenin

Wiceprzewodniczący Rady Komisarzy Ludowych Związku Kolektywistycznych Republik Rad
ODPOWIEDZ

Wróć do „Dyskusje wspólne”