Jeśli mogłabym coś zasugerować, to według mnie MAP przesuwa tekst za szybko. Mnie osobiście mieni się to w oczach i ciężko jest uchwycić tekst bez zatrzymywania.
Czy udałoby się oddzielić wrzucane teskty jakimiś separatorami, np. czerwonymi kropkami?
Wydaje mi się również, że generalnie to miejsce, w którym pojawia się MAP jest za duże i czcionka też za duża i za gruba. Myslę, że nie powinien być większy niż menu główne, prawda? A teraz tak jest.
Zastanawiam się po prostu jak to zrobić, żeby tekst w MAP bardziej rzucał się w oczy. Wydaje mi się, że paradoksalnie z powodu tego, że jest za duży i przesywa się za szybko, czytelnik go ignoruje? Może warto byłoby odwrócić kolorystykę, czyli sam napis MAP dać biały na szarym tle, a treść komunikatów jakimś czerwonym bordowym? Albo zostawić map na czerwonym tle, ale komunikaty dać mniejszą czcionką, lecz w kolorze bordo?
Powyższe to tylko moje wolne myśli na ten temat, przy niczym się jakoś specjalnie nie upieram.
MAP szuka informatorów...
- Femme Mystere
- Contributor
Re: MAP szuka informatorów...
Ostatnio zmieniony 07 lis 2022, 9:50 przez Femme Mystere, łącznie zmieniany 1 raz.
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Femme Mystere pisze: 06 lis 2022, 10:06Jeśli mogłabym coś zasugerować, to według mnie MAP przesuwa teskt za szybko. Mnie osobiście mieni się to w oczach i ciężko jest uchwycić tekst bez zatrzymywania.
Zmniejszyłem prędkość przewijania się informacji. Chyba powinno być okej ?
Femme Mystere pisze: 06 lis 2022, 10:06Czy udałoby się oddzielić wrzucane teskty jakimiś separatorami, np. czerwonymi kropkami?
Generalnie to te czerwone kropki są, ale są tak małe, że ich nie widać. Grzebałem w pliku .css tego paska, ale nic nie znalazłem... Jedyne co mi przychodzi do głowy to dodawanie "|" na końcu każdej nowinki ale wtedy wygląda to jak... Niech Szanowna sama oceni (dodałem taką linię po pierwszym newsie).
Femme Mystere pisze: 06 lis 2022, 10:06Zastanawiam się po prostu jak to zrobić, żeby tekst w MAP bardziej rzucał się w oczy. Wydaje mi się, że paradoksalnie z powodu tego, że jest za duży i przesywa się za szybko, czytelnik go ignoruje? Może warto byłoby odwrócić kolorystykę, czyli sam napis MAP dać biały na szarym tle, a treść komunikatów jakimś czerwonym bordowym? Albo zostawić map na czerwonym tle, ale komunikaty dać mniejszą czcionką, lecz w kolorze bordo?
[attachment=0]image.png[/attachment]/monthly_2022_11/image.png.28825c1a73576a706e902c34a0525c28.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Jak widać powyżej troszkę się to zlewa... Nie wiem, dla mnie te kolory pasują, ale może powinniśmy zapytać ludu? Halo halo, @Mieszkaniec @Obywatel Muratyki @Obywatel Czesnoradu - czy pasek w tym wydaniu kolorystycznym wam się podoba? Czy może kolory są faktycznie do zmiany? Jeśli tak to jakie proponujecie?
- Femme Mystere
- Contributor
Osobiście jeszcze troszkę bym to spowolniła.
Co do separatorów - spoko, zawsze lepsze to niż nic, choć oczywiście nie pojawiają się równo po środku, więc jest to kwestia estetyki. No ale jak się nie da, to nie przeskoczymy. (Gdyby była ikonka bomby, to bym wrzucała bombę do info z mojego freutu. )
Co do kolorów, to może nie są w sumie takie złe. Tam można też tę czcionkę trochę modyfikować, więc kwestia gustu.
Co do separatorów - spoko, zawsze lepsze to niż nic, choć oczywiście nie pojawiają się równo po środku, więc jest to kwestia estetyki. No ale jak się nie da, to nie przeskoczymy. (Gdyby była ikonka bomby, to bym wrzucała bombę do info z mojego freutu. )
Co do kolorów, to może nie są w sumie takie złe. Tam można też tę czcionkę trochę modyfikować, więc kwestia gustu.
- Experienced
Jeszcze wolniej? Zostawiłbym jak jest, bo jak będzie kilka newsów to długo się będzie czekało na tego ostatniego ?
Femme Mystere pisze: 07 lis 2022, 9:54Co do separatorów - spoko, zawsze lepsze to niż nic, choć oczywiście nie pojawiają się równo po środku, więc jest to kwestia estetyki. No ale jak się nie da, to nie przeskoczymy. (Gdyby była ikonka bomby, to bym wrzucała bombę do info z mojego freutu. )
No niestety - musimy to przetrawić. Z braku laku taka kreska może poprawić czytelność mimo tego, że będzie mega nieestetyczna. Niestety ?
- Femme Mystere
- Contributor
- Experienced
Femme Mystere pisze: 07 lis 2022, 10:52To może dawajmy nie wiecej niz 5 newsów? O długości do do 10 słów?
Możemy tak zrobić. W sumie przesadna ilość newsów też nie służy... Dobra, zmniejszę prędkość przesuwania się informacji na pasku i zobaczymy jak to wyjdzie ?
- Femme Mystere
- Contributor
Na ile aktualny jest ten news?
Bo nie wiem, czy go nie należy już zdjąć.
<li><a href="https://kiriania.ct8.pl/forum/viewtopic.php?p=1002#p1002" style="color:red">PODPISANO DEKLARACJĘ ZAŁOŻYCIELSKĄ UNII NORDACKIEJ</a></li>
Bo nie wiem, czy go nie należy już zdjąć.
- Experienced