VII Posiedzenie Sejmu Muratyckiego

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Re: VII Posiedzenie Sejmu Muratyckiego

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Dla mnie podział 1/3 do 2/3 to sensowny podział, teraz jeszcze kwestia uzgodnienia jaka część naszego obecnego budżetu zostanie przeznaczona na samorządy. 

Mamy 25 tyś Jordów do podziału, od siebie mogę zaproponować podobny podział jak w przypadku ulenów, czyli 15 tyś na samorządy 10 tyś pozostaje w skarbie państwa.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233511
Experienced
Experienced

Post autor: Użytkownik Usunięty 233511 »

Czyli co, w takim przypadku dla Muratyckiego Ulenu przypada 10.000 ?, a dla Koribijskiego 5.000 ?? Dobrze ja to liczę? Jeśli tak, to chciałem tylko powiedzieć, że będzie ciężko na jakiekolwiek inwestycje z taką sumą. Ale to może tylko mi się tak wydaję...
Awatar użytkownika
Femme Mystere
Contributor
Contributor

Post autor: Femme Mystere »

Trzeba by wprowadzić jakąś mniejszą jednostkę monetarną niż ?. Z jakimś racjonalnym przelicznikiem.
Awatar użytkownika
Proficient
Proficient

Waksman pisze: 13 lis 2022, 14:08Czyli co, w takim przypadku dla Muratyckiego Ulenu przypada 10.000 ?, a dla Koribijskiego 5.000 ?? Dobrze ja to liczę? Jeśli tak, to chciałem tylko powiedzieć, że będzie ciężko na jakiekolwiek inwestycje z taką sumą. Ale to może tylko mi się tak wydaję...

No jakoś łatwo i przyjemnie nie będzie ale w kasie państwa pozostanie tyle Jordów ile wynosi budżet Muratyki więc jakiś ogromnych środków nie mamy do podziału i trzeba sobie jakoś z tym poradzić.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Joachim Cargalho
Apprentice
Apprentice

Post autor: Joachim Cargalho »

Panowie i Panie,

prawda jest taka, że im mniej pieniądza jest w obiegu, tym większą wartość on ma . Więc jeśli do dyspozycji mieszkańców Muratyki jest powiedzmy ~30 000 jordów, to jeden jord jest dużo bardziej wartościowy, niż gdyby było ich 30 000 000. Natomiast, jeśli ciężko Wam się obracać w rzeczywistości tak małej ilości środków pieniężnych, warto porozmawiać z @Helwetyko możliwości dodrukowania pieniądza, by w budżecie państwa mieć ich określoną ilość.  Dopóki ten system startuje, takie korekty nie byłyby jakimś zachwianiem dla niego, choć w mojej opinii do wzoru określania kursów tam, należałoby dodać ilość pieniędzy danej waluty na rynku.

Patrząc całościowo na plany budżetowe Muratyki, podział 2/3 i 1/3 jest w porządku. Kwoty do ustalenia po określeniu faktycznego stanu rachunku głównego. 
Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Tutaj Pan Joachim ma rację. Faktycznie trudno może być się przyzwyczaić do tego, że jeden jord ma dużą wartość, a to 10 tysięcy, które ma dostać Muratycki Ulen wystarczy na wszystko, ale na tą chwilę nie widzę innego rozwiązania jak tylko się przyzwyczaić.

W takim razie jeśli podział mamy już ustalony to ile każdy otrzyma?
Awatar użytkownika
Proficient
Proficient

Na razie wyszło na to że z 25 tyś jordów jakimi dysponujemy 15 tyś idzie na dofinansowania dla ulenów, Azymucki Ulen z racji że żadne realny mieszkaniec się nim nie zajmuje nie będzie na razie wspierany więc pozostałe Uleny (Koribijski i Muratycki) otrzymują resztę środków w proporcjach 1/3 i 2/3, 5 tyś dla Koribi i 10 tyś dla Muratyki.

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

No i świetnie. W takim razie proponuję przyjąć przez aklamację następującą uchwałę:

UCHWAŁA SEJMU MURATYCKIEGO

ws. wypłat dla samorządów

z dnia xx xx 2022

Art. 1. Z konta Skarbu Państwa IV Republiki Muratyki przelewa się na konta:

1. Koribijskiego Ulenu - 5.000 ?,

2. Muratyckiego Ulenu - 10.000 ?.

Art. 2. Do wykonania tej operacji zobowiązuje się Prezydenta IV Republiki Muratyki.

Art. 3. Uchwała wchodzi w życie w dzień ogłoszenia.

Jeśli do jutra godziny 20:00 nie usłyszę sprzeciwu oznaczać to będzie, że uchwała została przyjęta.

Dodam tylko na marginesie, że niestety, ale @Freutreggërzy, jeśli nie są Obywatelami IV Republiki, nie mają prawa do oddania głosu w Sejmie, także w przypadku wygłoszenia sprzeciwu przy aklamacji.
Awatar użytkownika
Helwetyk
Explorer
Explorer

Post autor: Helwetyk »

Joachim Cargalho pisze: 13 lis 2022, 14:51Więc jeśli do dyspozycji mieszkańców Muratyki jest powiedzmy ~30 000 jordów, to jeden jord jest dużo bardziej wartościowy, niż gdyby było ich 30 000 000. Natomiast, jeśli ciężko Wam się obracać w rzeczywistości tak małej ilości środków pieniężnych, warto porozmawiać z @Helwetyko możliwości dodrukowania pieniądza, by w budżecie państwa mieć ich określoną ilość. 

Na tym etapie gorąco proponowałbym nie podejmować tematu dodatkowej emisji; właśnie dlatego, że system dopiero rusza. Na wszystkich muratyckich rachunkach znajduje się obecnie 31 072 ?. Jeden jord to obecnie 1,24 ?. Technicznie możliwe jest wydrukowanie 3 000 000 ?, ale wówczas musiałbym obniżyć kurs waluty do 0,01 ?, co całkowicie ?przykryłoby? możliwość porównywania kursów. Moim skromnym zdaniem, lepiej po prostu dokonać denominacji.
(—) Helwetyk Romański, Namiestnik Palatynatu Leocji

Awatar użytkownika
Experienced
Experienced

Dodrukowywać nie ma sensu. Tak jak mówi Czcigodny Helwetyk - najlepiej przeprowadzić denominację 1/10. Co kosztowało 300 ? - kosztuje 30 ?. Z denominacją przy dzieleniu przez 10 jest plus taki, że nie trzeba być matematycznym geniuszem, żeby starą cenę zamienić na nową XD (zrobiłem to trochę z myślą o sobie, bo z matematyki jestem debilem). Można się też pokusić o denominację 1/5, ale to już jest temat na osobną dyskusję, którą proponuję rozpocząć po przyjęciu uchwały.
ODPOWIEDZ

Wróć do „IIa kadencja(15.02.2022 - 18.07.2024)”