VII Posiedzenie Sejmu Muratyckiego
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Re: VII Posiedzenie Sejmu Muratyckiego
Dla mnie podział 1/3 do 2/3 to sensowny podział, teraz jeszcze kwestia uzgodnienia jaka część naszego obecnego budżetu zostanie przeznaczona na samorządy.
Mamy 25 tyś Jordów do podziału, od siebie mogę zaproponować podobny podział jak w przypadku ulenów, czyli 15 tyś na samorządy 10 tyś pozostaje w skarbie państwa.
Mamy 25 tyś Jordów do podziału, od siebie mogę zaproponować podobny podział jak w przypadku ulenów, czyli 15 tyś na samorządy 10 tyś pozostaje w skarbie państwa.
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Czyli co, w takim przypadku dla Muratyckiego Ulenu przypada 10.000 ?, a dla Koribijskiego 5.000 ?? Dobrze ja to liczę? Jeśli tak, to chciałem tylko powiedzieć, że będzie ciężko na jakiekolwiek inwestycje z taką sumą. Ale to może tylko mi się tak wydaję...
- Femme Mystere
- Contributor
Trzeba by wprowadzić jakąś mniejszą jednostkę monetarną niż ?. Z jakimś racjonalnym przelicznikiem.
- Proficient
Waksman pisze: 13 lis 2022, 14:08Czyli co, w takim przypadku dla Muratyckiego Ulenu przypada 10.000 ?, a dla Koribijskiego 5.000 ?? Dobrze ja to liczę? Jeśli tak, to chciałem tylko powiedzieć, że będzie ciężko na jakiekolwiek inwestycje z taką sumą. Ale to może tylko mi się tak wydaję...
No jakoś łatwo i przyjemnie nie będzie ale w kasie państwa pozostanie tyle Jordów ile wynosi budżet Muratyki więc jakiś ogromnych środków nie mamy do podziału i trzeba sobie jakoś z tym poradzić.
- Joachim Cargalho
- Apprentice
Panowie i Panie,
prawda jest taka, że im mniej pieniądza jest w obiegu, tym większą wartość on ma . Więc jeśli do dyspozycji mieszkańców Muratyki jest powiedzmy ~30 000 jordów, to jeden jord jest dużo bardziej wartościowy, niż gdyby było ich 30 000 000. Natomiast, jeśli ciężko Wam się obracać w rzeczywistości tak małej ilości środków pieniężnych, warto porozmawiać z @Helwetyko możliwości dodrukowania pieniądza, by w budżecie państwa mieć ich określoną ilość. Dopóki ten system startuje, takie korekty nie byłyby jakimś zachwianiem dla niego, choć w mojej opinii do wzoru określania kursów tam, należałoby dodać ilość pieniędzy danej waluty na rynku.
Patrząc całościowo na plany budżetowe Muratyki, podział 2/3 i 1/3 jest w porządku. Kwoty do ustalenia po określeniu faktycznego stanu rachunku głównego.
prawda jest taka, że im mniej pieniądza jest w obiegu, tym większą wartość on ma . Więc jeśli do dyspozycji mieszkańców Muratyki jest powiedzmy ~30 000 jordów, to jeden jord jest dużo bardziej wartościowy, niż gdyby było ich 30 000 000. Natomiast, jeśli ciężko Wam się obracać w rzeczywistości tak małej ilości środków pieniężnych, warto porozmawiać z @Helwetyko możliwości dodrukowania pieniądza, by w budżecie państwa mieć ich określoną ilość. Dopóki ten system startuje, takie korekty nie byłyby jakimś zachwianiem dla niego, choć w mojej opinii do wzoru określania kursów tam, należałoby dodać ilość pieniędzy danej waluty na rynku.
Patrząc całościowo na plany budżetowe Muratyki, podział 2/3 i 1/3 jest w porządku. Kwoty do ustalenia po określeniu faktycznego stanu rachunku głównego.
- Experienced
Tutaj Pan Joachim ma rację. Faktycznie trudno może być się przyzwyczaić do tego, że jeden jord ma dużą wartość, a to 10 tysięcy, które ma dostać Muratycki Ulen wystarczy na wszystko, ale na tą chwilę nie widzę innego rozwiązania jak tylko się przyzwyczaić.
W takim razie jeśli podział mamy już ustalony to ile każdy otrzyma?
W takim razie jeśli podział mamy już ustalony to ile każdy otrzyma?
- Proficient
Na razie wyszło na to że z 25 tyś jordów jakimi dysponujemy 15 tyś idzie na dofinansowania dla ulenów, Azymucki Ulen z racji że żadne realny mieszkaniec się nim nie zajmuje nie będzie na razie wspierany więc pozostałe Uleny (Koribijski i Muratycki) otrzymują resztę środków w proporcjach 1/3 i 2/3, 5 tyś dla Koribi i 10 tyś dla Muratyki.
- Experienced
No i świetnie. W takim razie proponuję przyjąć przez aklamację następującą uchwałę:
Jeśli do jutra godziny 20:00 nie usłyszę sprzeciwu oznaczać to będzie, że uchwała została przyjęta.
Dodam tylko na marginesie, że niestety, ale @Freutreggërzy, jeśli nie są Obywatelami IV Republiki, nie mają prawa do oddania głosu w Sejmie, także w przypadku wygłoszenia sprzeciwu przy aklamacji.
UCHWAŁA SEJMU MURATYCKIEGO
ws. wypłat dla samorządów
z dnia xx xx 2022
Art. 1. Z konta Skarbu Państwa IV Republiki Muratyki przelewa się na konta:
- Koribijskiego Ulenu - 5.000 ?,
- Muratyckiego Ulenu - 10.000 ?.
Art. 2. Do wykonania tej operacji zobowiązuje się Prezydenta IV Republiki Muratyki.
Art. 3. Uchwała wchodzi w życie w dzień ogłoszenia.
Jeśli do jutra godziny 20:00 nie usłyszę sprzeciwu oznaczać to będzie, że uchwała została przyjęta.
Dodam tylko na marginesie, że niestety, ale @Freutreggërzy, jeśli nie są Obywatelami IV Republiki, nie mają prawa do oddania głosu w Sejmie, także w przypadku wygłoszenia sprzeciwu przy aklamacji.
- Helwetyk
- Explorer
Joachim Cargalho pisze: 13 lis 2022, 14:51Więc jeśli do dyspozycji mieszkańców Muratyki jest powiedzmy ~30 000 jordów, to jeden jord jest dużo bardziej wartościowy, niż gdyby było ich 30 000 000. Natomiast, jeśli ciężko Wam się obracać w rzeczywistości tak małej ilości środków pieniężnych, warto porozmawiać z @Helwetyko możliwości dodrukowania pieniądza, by w budżecie państwa mieć ich określoną ilość.
Na tym etapie gorąco proponowałbym nie podejmować tematu dodatkowej emisji; właśnie dlatego, że system dopiero rusza. Na wszystkich muratyckich rachunkach znajduje się obecnie 31 072 ?. Jeden jord to obecnie 1,24 ?. Technicznie możliwe jest wydrukowanie 3 000 000 ?, ale wówczas musiałbym obniżyć kurs waluty do 0,01 ?, co całkowicie ?przykryłoby? możliwość porównywania kursów. Moim skromnym zdaniem, lepiej po prostu dokonać denominacji.
- Experienced
Dodrukowywać nie ma sensu. Tak jak mówi Czcigodny Helwetyk - najlepiej przeprowadzić denominację 1/10. Co kosztowało 300 ? - kosztuje 30 ?. Z denominacją przy dzieleniu przez 10 jest plus taki, że nie trzeba być matematycznym geniuszem, żeby starą cenę zamienić na nową XD (zrobiłem to trochę z myślą o sobie, bo z matematyki jestem debilem). Można się też pokusić o denominację 1/5, ale to już jest temat na osobną dyskusję, którą proponuję rozpocząć po przyjęciu uchwały.