Jak oceniasz dotychczasową pracę Rady Ministrów?
- Użytkownik Usunięty 233514
- Contributor
Re: Jak oceniasz dotychczasową pracę Rady Ministrów?
Czy to prawda, że Minister Wojny @Albert Fryderyk de Espadaogłosił na kanale swoje wycofanie z życia publicznego jeżeli moja skromna osoba nie będzie deportowana? Jeżeli to prawda, to zachęcam Ministra Sprawiedliwości @Leonid Repulijskido zainteresowania się sprawą. ?
- Użytkownik Usunięty 233512
- Enthusiast
Miejmy nadzieję, że rząd w najbliższym czasie podpisze wszystkie traktaty, które chce podpisać i będzie mógł zająć się działalnością, która będzie coś wnosiła do życia w kraju.
Nie widziałem jeszcze żadnego państwa, które zbudowałoby swoją siłę na sojuszach i dobrym wizerunku. Silną mikronację można zbudować tylko na aktywnym życiu wewnątrz kraju. Sarmacja długi czas udawała, że Bialenia nie istnieje i nie wpisywała nas na listę państw uznawanych, pomimo spełniania wszystkich ustawowych kryteriów. Przeszkodziło nam to w czymś? Nie, w końcu musieli porzucić fikcję nieistnienia Bialenii,a później sami zaczęli zabiegać o współpracę, czego efektem był Pakt Gelloński.
Potrzebujemy ciekawych dyskusji na forum i w artykułach, potrzebujemy fajnych inicjatyw u siebie. Wtedy zagranica sama będzie tu zaglądać i sama będzie zabiegała o nasze względy. Ludzie i ich aktywność to podstawa wszystkiego.
Nie widziałem jeszcze żadnego państwa, które zbudowałoby swoją siłę na sojuszach i dobrym wizerunku. Silną mikronację można zbudować tylko na aktywnym życiu wewnątrz kraju. Sarmacja długi czas udawała, że Bialenia nie istnieje i nie wpisywała nas na listę państw uznawanych, pomimo spełniania wszystkich ustawowych kryteriów. Przeszkodziło nam to w czymś? Nie, w końcu musieli porzucić fikcję nieistnienia Bialenii,a później sami zaczęli zabiegać o współpracę, czego efektem był Pakt Gelloński.
Potrzebujemy ciekawych dyskusji na forum i w artykułach, potrzebujemy fajnych inicjatyw u siebie. Wtedy zagranica sama będzie tu zaglądać i sama będzie zabiegała o nasze względy. Ludzie i ich aktywność to podstawa wszystkiego.
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Tadeusz I Wielki pisze: 31 sie 2023, 20:40Ja nic nie mówie o zagranicy, tak jak powiedziałem wcześniej, najpierw musimy załatwić sprawy w Kongresie, to że Rada Ministrów realizuje w tym czasie sprawy dyplomatyczne, nie oznacza że stawiamy zagranice nad FN, po prostu najpierw trzeba ustalić sprawy najważniejsze, czyli stolice, walute, a później można zająć się w 100% państwem, aktualnie może i na pierwszy rzut oka widać że niby "zagranica lepsza ??", ale tak na prawdę żeby coś robić, to trzeba najpierw ustalić sprawy pierwszego rzędu.
Panie Prezydencie, z całym szacunkiem, ale Pan to w ogóle mało rzeczy mówi. Tylko, że tak - mówicie, że najpierw trzeba ustalić sprawy najważniejsze, fajnie, ale czy sprawą najnajważniejszą jest zagranica? Bo zanim zaczęliśmy rozmawiać o stolicy i wszystkich innych sprawach, to Pan latał po Winkulii, a za Panem Pan Premier - to jak to w końcu jest? Co innego mówicie, a co innego robicie.
Leonid Repulijski pisze: 31 sie 2023, 20:40Traktaty są nam potrzebne, relacje z innymi państwami są nam potrzebne. Nie możemy zbudować potęgi, jeśli nie zaznaczymy swojej obecności na Pollinie, jeśli będziemy odizolowani od reszty świata. Odbywanie wizyt dyplomatycznych nie wyklucza się z działaniem wewnątrz kraju. Nie powiedziałbym absolutnie, że dla Koalicji Konserwatywnej zagranica jest ważniejsza niż kraj. Nawiązywanie relacji z zagranicą podejmowane jest w imię rozwijania kraju... Mówicie takie rzeczy, jakby Premier jedyne co robił to jeździł na wakacje do zagranicznych kolegów - co jest nieprawdą, bo działa aktywnie w II FN.
I widzisz, drogi Leonidzie, tego, że Premier działa aktywnie w II FN po prostu nie widać. Okej, odzywa się od czasu do czasu, ale ja jako obywatel, chciałbym najpierw zobaczyć od niego np. projekt ustawy o stolicy, a nie traktat z Winkulią. Przykro mi, ale działania szefa rządu pokazują nam jedno.
- Tadeusz I Wielki
- Collaborator
Waksman pisze: 31 sie 2023, 21:34Panie Prezydencie, z całym szacunkiem, ale Pan to w ogóle mało rzeczy mówi. Tylko, że tak - mówicie, że najpierw trzeba ustalić sprawy najważniejsze, fajnie, ale czy sprawą najnajważniejszą jest zagranica? Bo zanim zaczęliśmy rozmawiać o stolicy i wszystkich innych sprawach, to Pan latał po Winkulii, a za Panem Pan Premier - to jak to w końcu jest? Co innego mówicie, a co innego robicie.
Czy ja do Winkulii latałem w sprawach FN? Nie, latałem tam w sprawach Hawilandu, który o ile mi wiadomo jest jedynie na forum z FN a nie jej prowincją, jeśli jednak sądzicie że to zrobiłem dyplomatycznie na linii FN-Hawiland to idk. Posta to się akurat muszę zgodzić, napisałem pół zrozumiale, przepraszam jak najmocniej, musiałem to pisać jak najszybciej bo coś robię. Czy najważniejsza jest zagranica? Nie. Chodzi mi o to, że sprawą najważniejszą jest AKTUALNIE kongres, gdzie musimy pozałatwiać parę bardzo ważnych spraw, jak np. stolice bez której państwo nie ma jak w sumie funkcjonować, lub walutę bo narazie to każda prowincja ma chyba swoją. Czy zagranica w takim razie nie jest ważna? Również nie, zagranica jest także ważna. A co po kongresie? Po kongresie ustaloną będziemy mieć stolicę, dzięki czemu będziemy mieli miasto w którym będziemy mogli tworzyć nowe instytucje (jak np. Uniwersytet o którym wspomniał pan Leonid), po ustaleniu waluty będziemy mogli łatwiej tworzyć instytucje, lub instytucje spoza FN będą chętniej chciały wejść na tutejszy rynek z powodu wspólnej waluty, po kongresie będziemy mogli skupić się na realizowaniu ogólnie reszty projektów, można zorganizować nawet jakiś konkurs międzykrajowy, jeśli tylko będą chętni.
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski
Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Pan dalej nie rozumie. Chodzi o to, że zanim działania w Kongresie zostały podjęte i Pan, i Premier lataliście po zagranicy ustalać traktaty. Dlaczego najpierw nie zajęto się Kongresem, a dopiero potem zagranicą? Dlaczego nie zajęto się stolicą i walutą zanim zajęto się zagranicą?
- Tadeusz I Wielki
- Collaborator
Waksman pisze: 31 sie 2023, 22:19Pan dalej nie rozumie. Chodzi o to, że zanim działania w Kongresie zostały podjęte i Pan, i Premier lataliście po zagranicy ustalać traktaty. Dlaczego najpierw nie zajęto się Kongresem, a dopiero potem zagranicą? Dlaczego nie zajęto się stolicą i walutą zanim zajęto się zagranicą?
Pan też dalej nie rozumie, jak Premier może i raz poleciał do Winkulii, to ja tylko raz poleciałem ustalić traktat, do Winkulii, i jako Król Hawilandu, nie FN. Wytłumacze to tak: jest sobie Król Polski, i rządzi on jednocześnie no np. Litwą, i leci on do innego kraju podpisać traktat sojuszniczy, no i z Polską podpisany jest traktat, i to nie znaczy że Litwa też jest w sojuszu z tym krajem. Po drugie, ja wcześniej zrobiłem utworzyłem posiedzenie, niż zaczęto zajmować się zagranicą. Po trzecie, mówi pan o "traktatach", a ja widzę że realnie podpisany został tylko jeden traktat, z państwem z którym FN miało spinę, Winkulią. Sądze że ten traktat musiał zostać podpisany, żeby zakończyć "napięcie" na linii FN-Winkulia. Więc tak, czym zajęto się najpierw? utworzeniem Kongresu, czym później? traktatem z Winkulią, a czym w tym samym czasie zajmowano się i do tej pory się zajmujemy? również kongresem.
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski
Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com
- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Rising Star
Dosłownie poleciałem podpisać jeden traktat, który wbrew osądom pana Ordyńskiego nie są pustymi tekstami (nie jesteśmy w Bialenii) bo będzie z nich wynikała prawdziwa współpraca, a tu już nagle mowa o jakichś wizytach i odwiedzinach u zagranicznych kolegów. Ja wiem że totalna opozycja itp., ale posłuchajcie siebie. Podpisanie jednego traktatu nie jest przekładaniem zagranicy nad FN....
- Enthusiast
Pańskie szczęście, bo nie lubiliśmy tam polityków wysługujących się zagranicy.
- Bolesław Kirianóo von Hohenburg
- Rising Star
A jakieś odniesienie do samej treści?
- Enthusiast
Nie ma takiej potrzeby, odsyłam do wcześniejszych wypowiedzi moich oraz kol. Waksmana. Pierwsze działania rządu oceniamy jak wyżej, natomiast liczę na to, że o kolejnych działaniach będziemy mogli wypowiadać się bardziej pozytywnie. Wbrew pozorom ja nie uważam się za przedstawiciela opozycji totalnej i chętnie poparłbym rząd w niektórych kwestiach, ale póki co nie widzę niczego z czym mógłbym się zgodzić*.
* Z wyjątkiem Pozasądowego Biura Koncyliacyjnego, które przynajmniej w sferze koncepcji bardzo mi się podoba i chętnie zobaczę jak działa w praktyce.
* Z wyjątkiem Pozasądowego Biura Koncyliacyjnego, które przynajmniej w sferze koncepcji bardzo mi się podoba i chętnie zobaczę jak działa w praktyce.
Ostatnio zmieniony 01 wrz 2023, 11:06 przez Użytkownik Usunięty 233512, łącznie zmieniany 1 raz.