AleksanderNovak pisze: 19 maja 2024, 18:28Sąsiedzi muszą przekroczyć granice swojej awersji i dołączyć do WSG i nie polecam reklamować go jako system stritce dla jednego państwa (FN) tylko jako ogólny system dla całego Kontynentu Północnego. Nie pomaga nam w tym propaganda niektórych śmieszków jakoby w FN rządził tylko Waksman. Może powinien on pomyśleć nad zmianą nazwiska?
To ci ludzie powinni zmienić swój tok myślenia, a nie ja swoje nazwisko. Z całym szacunkiem dla wszystkich tych osób, ale skoro my potrafiliśmy wyrosnąć z tego typu personalnych awersji i połączyliśmy się w II FN, które działa i ma się świetnie to wierzę, że te osoby też mogą przejść tą "magiczną zmianę"...
Ja chcę tylko jeszcze nadmienić, że jeśli mają Państwo jakieś fajne propozycje na nowe moduły WSG, to śmiało proszę proponować. A nuż się uda coś ciekawego wdrożyć ?
WSG wyobrażam sobie jako system zarządzany ponadnarodowo, niebędacy niczyją własnością. Tak jak Pollin jako planeta nie należy w całości do żadnego państwa, ale każdy kraj posiada swój skrawek na powierzchni naszej planety.
Zmienne takie jak dzienny przydział energii, receptury towarów, etc. powinny być określane przez niezależną administrację i być takie same globalnie. Natomiast państwa uczestniczące w systemie powinny móc wyznaczać moderatorów, którzy odpowiedzialni byliby za rejestrowanie firm mających siedzibę w danym kraju i określanie krajowych reguł gospodarczych (np. wysokość podatków od produkcji, wysokość opłaty za rejestrację firmy, struktura własnościowa firm, etc). Przystępowanie państw do systemu nie wymagałoby podpisywania żadnych traktatów między II FN a państwem dołączającym. Dołączenie wymagałoby zaakceptowania przez państwo zainteresowane umowy przedstawionej przez administrację. Sama administracja powinna działać według ustalonego statutu, a jej skład określany powinien być na zasadzie merytokratycznej i technokratycznej reprezentacji elit informatycznych posiadających zaufanie społeczne.
Takie jest moje stanowisko. Jeśli ktoś pomimo takich reguł działania systemu będzie miał wątpliwości, czy warto dołączać do systemu, to niczym go nie przekonamy.
Ostatnio zmieniony 20 maja 2024, 14:57 przez Kamiljan de Harlin, łącznie zmieniany 1 raz.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.
Ja już wielokrotnie mówiłem, że jestem za umiędzynarodowieniem WSG i zrobieniem z niego podstawowej platformy gospodarczej Pollinu. Jak widać jednak zainteresowanie jest bardzo małe, nawet pomimo wielkiego i wieloletniego zapotrzebowania na tego typu system. Dlaczego tak się dzieje? Nie wiem, ale bardzo nad tym faktem ubolewam.
@Waksmanwprowadźmy system Transport 2.0 do WSG jak i koleje i zróbmy możliwość budowania dróg i kolei. Ja jestem też za zrobieniem rolnictwa w ramach WSG a nawet usług (służby zdrowia np.), nieruchomości, i banku zintegrowanego z MBP.
AleksanderNovak pisze: 02 cze 2024, 18:42@Waksmanwprowadźmy system Transport 2.0 do WSG jak i koleje i zróbmy możliwość budowania dróg i kolei. Ja jestem też za zrobieniem rolnictwa w ramach WSG a nawet usług (służby zdrowia np.), nieruchomości, i banku zintegrowanego z MBP.
NKI na tą chwilę nie zamiaruje podejmowania się integracji WSG z MBP. Mogę powiedzieć tylko, że trwają pracę nad bankiem konsumenckim bezpośrednio wbudowanym w WSG. Drogi i koleje dalej można budować. Są mapy kwadrantów, tylko trzeba by było ustalić wobec nich jakieś zasady. Jak Transport 2 miałby działać w WSG? Masz jakieś konkretne funkcjonalności na myśli?
Kiepsko się znam na technikaliach takich systemów ale zawsze podobało mi się podejście jakie miała Lumeria ze soją interaktywną mapą. Może udałoby się nam zmontować coś na podobnej zasadzie działania.
Może nie koniecznie z opcją poruszania się swoją "postacią" po niej ale warto zauważyć że takie rozwiązanie byłoby z pewnością lepsze niż nasz obecny system transportu z którego i tak nikt nie korzysta.