Debata przedreferendalna
- Tadeusz I Wielki
- Collaborator
Re: Debata przedreferendalna
Dobra, a więc głosujmy, proponowałbym szczerze 25 lipca, fajna data, taka nawet spoko. Głosujmy, każdy piszę swój wybór od dnia 22.07 do 25.07, który dzień zbierze najwięcej głosów, wygrywa.
Mój głos: 25.07
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski
Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com
- Voloslav von der Hov
- Rookie
Tadeusz I Wielki pisze: 15 lip 2023, 19:40Dobra, a więc głosujmy, proponowałbym szczerze 25 lipca, fajna data, taka nawet spoko. Głosujmy, każdy piszę swój wybór od dnia 22.07 do 25.07, który dzień zbierze najwięcej głosów, wygrywa.
25.07
- Użytkownik Usunięty RO3522
- Newbie
- Użytkownik Usunięty 233511
- Experienced
Przyjaciele z Hawilandu, rozumiem wasze obawy co do Federacji, rozumiem też chęć obserwacji projektu przed przystąpieniem do niego, ale idąc tym tokiem myślenia Federacja nie powstanie w ogóle. Każdy chciałby najpierw zobaczyć, a potem dołączyć, ale jeśli taki kierunek obierzemy, to II FN nie powstanie w ogóle, bo nie będzie państw, które przystąpią od razu. Dlatego apeluję do was - porzućcie obawy i wstąpcie razem z nami do lepszej, wspólnej przyszłości.
- Aleksander von Kruk
- Rookie
Dobra, może troche pogadajmy? Bo 25 lipca ma być referendum chyba, co ja bym jednak przełożył ze względu na brak rozmów, stworzył akt co do referendum tak jak w Winkulii, itd.
ja proponuje takie coś:
dni to moja propozycja, ja bym proponował zacząć głosowanie teraz (za ustawą o referendum), ja głosuje za. Żeby nie było: inspirowałem się tym aktem na podstawie aktu Winkulijskiego, więc możemy to zmienić, chodzi o sam zamysł. Artykuł 6 jest najważniejszy, w przypadku kiedy będzie więcej niż 5 głosów, automatycznie to odrzucamy. Jeśli jakaś osoba nie będzie mogła zagłosować przez forum, tylko prywatnie będzie pisać, próg głosowania zniża się na forum do 4 (bo 4 + 1 osoba poza forum)
ja proponuje takie coś:
Decyzja Pjothigu z dnia ___ lipca 2023 roku
o zorganizowaniu ogólnokrajowego referendum
o zorganizowaniu ogólnokrajowego referendum
Artykuł 1. Decyduje się o przeprowadzeniu ogólnokrajowego referendum w dniach 31 lipca i 1 sierpnia 2023 roku. Organizację referendum powierza się Królowi i Kanclerzowi.
Artykuł 2. Głosowanie referendalne odbędzie się na forum Hawilandu, w okresie od godziny 11:00 dnia 31 lipca do godziny 23:15 dnia 1 sierpnia 2023 roku. Głosowanie będzie tajne dla opinii publicznej.
Artykuł 2a. Głosowanie referendalne może zostać zakończone wcześniej, jeśli wszyscy uprawnieni obywatele, którzy mogą wziąć udział w referendum, oddadzą swoje głosy.
Artykuł 3. Uprawnionymi do głosowania w referendum są wszyscy obywatele Hawilandu i Postanu, którzy posiadają bierne prawo wyborcze.
Artykuł 4. Osoby biorące udział w głosowaniu referendalnym będą odpowiadać na pytanie o następującej treści: "Czy jesteś za dołączeniem Zjednoczonego Królestwa Hawilandu do Federacji Nordackiej?". Odpowiedzią może być wyłącznie "TAK" lub "NIE".
Artykuł 5. Po zakończeniu głosowania referendalnego, Kanclerz natychmiast sporządzi protokół wyborczy, zawierający informacje o frekwencji, liczbie głosów oddanych na poszczególne odpowiedzi oraz to czy Hawiland dołącza, czy nie. Protokół zostanie natychmiast opublikowany jako oficjalne przemówienie dla ludu.
Artykuł 6. W przypadku kiedy głosów w ankiecie będzie więcej niż samych obywateli Hawilandu aktywnie działających (tj. 5 aktywnych obywateli) głosowanie automatycznie uznawane jest jako sfałszowane, i przeprowadzone zostanie ponownie.
Artykuł 7. Niniejsza decyzja wchodzi w życie w momencie ogłoszenia.
dni to moja propozycja, ja bym proponował zacząć głosowanie teraz (za ustawą o referendum), ja głosuje za. Żeby nie było: inspirowałem się tym aktem na podstawie aktu Winkulijskiego, więc możemy to zmienić, chodzi o sam zamysł. Artykuł 6 jest najważniejszy, w przypadku kiedy będzie więcej niż 5 głosów, automatycznie to odrzucamy. Jeśli jakaś osoba nie będzie mogła zagłosować przez forum, tylko prywatnie będzie pisać, próg głosowania zniża się na forum do 4 (bo 4 + 1 osoba poza forum)
- Tadeusz I Wielki
- Collaborator
Aleksander von Kruk pisze: 20 lip 2023, 21:34Dobra, może troche pogadajmy? Bo 25 lipca ma być referendum chyba, co ja bym jednak przełożył ze względu na brak rozmów, stworzył akt co do referendum tak jak w Winkulii, itd.
ja proponuje takie coś:
Decyzja Pjothigu z dnia ___ lipca 2023 roku
o zorganizowaniu ogólnokrajowego referendumArtykuł 1. Decyduje się o przeprowadzeniu ogólnokrajowego referendum w dniach 31 lipca i 1 sierpnia 2023 roku. Organizację referendum powierza się Królowi i Kanclerzowi.Artykuł 2. Głosowanie referendalne odbędzie się na forum Hawilandu, w okresie od godziny 11:00 dnia 31 lipca do godziny 23:15 dnia 1 sierpnia 2023 roku. Głosowanie będzie tajne dla opinii publicznej.Artykuł 2a. Głosowanie referendalne może zostać zakończone wcześniej, jeśli wszyscy uprawnieni obywatele, którzy mogą wziąć udział w referendum, oddadzą swoje głosy.Artykuł 3. Uprawnionymi do głosowania w referendum są wszyscy obywatele Hawilandu i Postanu, którzy posiadają bierne prawo wyborcze.Artykuł 4. Osoby biorące udział w głosowaniu referendalnym będą odpowiadać na pytanie o następującej treści: "Czy jesteś za dołączeniem Zjednoczonego Królestwa Hawilandu do Federacji Nordackiej?". Odpowiedzią może być wyłącznie "TAK" lub "NIE".Artykuł 5. Po zakończeniu głosowania referendalnego, Kanclerz natychmiast sporządzi protokół wyborczy, zawierający informacje o frekwencji, liczbie głosów oddanych na poszczególne odpowiedzi oraz to czy Hawiland dołącza, czy nie. Protokół zostanie natychmiast opublikowany jako oficjalne przemówienie dla ludu.Artykuł 6. W przypadku kiedy głosów w ankiecie będzie więcej niż samych obywateli Hawilandu aktywnie działających (tj. 5 aktywnych obywateli) głosowanie automatycznie uznawane jest jako sfałszowane, i przeprowadzone zostanie ponownie.Artykuł 7. Niniejsza decyzja wchodzi w życie w momencie ogłoszenia.
ZA
I oraz IV Prezydent II Federacji Nordackiej, Król Hawilandu, Tadeusz Henrykowski
Aktualnie niedostępny, w razie problemów proszę o kontakt: tadeuszhenrykowski@gmail.com
- Użytkownik Usunięty RO3522
- Newbie
- Aleksander von Kruk
- Rookie
- Tadeusz I Wielki
- Collaborator
Spokojnie, odpiszą raczej do jutra (chyba)
- Bolesław Lwie Serce
- Apprentice
ZA, a Voloslav nie jest posłem
(-) II Król Hawilandu, III Kanclerz Hawilandu oraz lider partii "Wolny Hawiland".