Federalny Wątek Kosmiczny

Miejsce dyskusji Nordatczyków
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Re: Federalny Wątek Kosmiczny

Post autor: Damiano Robingren »

NAJSZYBSZE CODZIENNE! WIADOMOŚCI KOSMICZNE

Ehhh będzie ciężko pisać o tym, co się spodziewałem, ale nie chciałem usłyszeć. Pamiętacie na pewno marsjański wiropłat Ingenuity od NASA. No to informowałem Was ostatnio o tym, że utracono z nim kontakt. No niestety okazało się, że Ingenuity uszkodził wirnik, a jego historia lotów już dobiegła końca... Straszna informacja, której zdecydowanie nie chciałem dziś usłyszeć. Ogólnie rzecz biorąc, był to pierwszy w historii robot, który poruszał się po Marsie, latając w powietrzu niczym dron.

[attachment=0]100664266041852275.png[/attachment]/monthly_2024_01/100664266041852275.png.81d37934edc46a4485d946e179510236.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Na Marsie zjawił się wraz z łazikiem Perseverance w ramach misji Mars2020, miał udowodnić, że ?marsjański dron? nie jest wymysłem świata sci-fi, tylko realistyczną wizją eksploracji powierzchni Marsa i faktycznie pomimo atmosfery Marsa udało mu się wykonać 72. loty z 6. zaplanowanych. Do momentu uszkodzenia 1/3 całej długości wirnika Ingenuity posiadał rozszerzoną misję, w której służył jako zwiadowca dla łazika Perseverance. Jak zrozumiałem z konferencji NASA, to system nawigacyjny Ingenuity coś odwalił i przez to 71. lot został skrócony, a 72. lot miał być kontrolnym lotem, by sprawdzić, czy usterka została naprawiona. Prawdopodobnie system stabilizacji zadziałał zbyt agresywnie, przez co stracono kontrolę nad wiropłatem... W każdym razie smutno, że do tego doszło [*] żegnaj Ingenuity!

Źródło informacji:

Konferencja NASA

SenBillNelson na ?

NASAJPL na ?

Ostatnie zdjęcie Ingenuity:

?Mars Perseverance Sol 1043: Right Navigation Camera (Navcam)?
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Wątek wraca do żywych po zakończeniu rajdu w Edelweiss! Dzisiaj nic się ciekawego nie wydarzyło oprócz dwóch lotów Starlinków ale to nic ciekawego więc nie ma co tutaj o tym pisać ?
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Będzie dzisiaj trochę o naszych rodakach, którzy jako pierwsi na świecie odnaleźli fragmenty asteroidy 2024 BX1, która kilkanaście dni temu efektownie rozpadła się nad Berlinem. Trzy fragmenty asteroidy zostały odnalezione przez Michała Nebelskiego, Kryspinę Kmieciak oraz Kazimierza Magneto! Brawo dla Was ??

[attachment=0]100664266041852396.jpg[/attachment]/monthly_2024_01/100664266041852396.jpg.aad6a5048f532f25a2ad395a875c4897.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Źródło informacji:

TSpacechat na ?
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

[align=justify] 

Chińska rakieta Long March 2C wystrzeliła dzisiaj o godzinie 12:37 drugą grupę satelitów konstelacji Geely ze stanowiska LC-3 prosto z Xichang Launch Centre. Wszystkie satelity trafiły na niską orbitę okołoziemską i wszystkie mają służyć chińskiemu producentowi samochodów "Zhejiang Geely Holding Group".
[/align]

[align=center][/align]

Celem tych satelitów jest testowanie autonomicznej jazdy w najnowszych samochodach produkowanych przez ową firmę, a także przenoszenie własnych ładunków, które będą służyć do obserwacji oceanów (dość nietypowe połączenie nawet jak na chińską firmę). W każdym razie cały start zakończył się sukcesem, a ja mogę podzielić się z Wami nagraniem z tego niesamowitego testu!

Źródło informacji:

CNSpaceflight na ?

Cosmic_Penguin na ?

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

A tak swoją drogą jak wolicie żebym pisał o chińskich rakietach z rodziny Long March?

Widzę tutaj trzy opcje wyboru:

1. Long March (nic się nie zmienia)

2. Długi Marsz

3. Chang Zheng
Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Ja bym chętnie poczytał artykuł o tych rakietach. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Henryk Ziemiański pisze: 03 lut 2024, 15:29Ja bym chętnie poczytał artykuł o tych rakietach. 

To ja polecam materiały od space.com lub film od agencji CGTN :

https://www.youtube.com/watch?v=k4sIkuvvATM

Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Bardzo dziękuję, w wolnej chwili sobie poczytam. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

[align=justify] 

Kapsuła Dragon Freedom i przebywająca na niej załoga misji Ax-3 zamierza oddokować się od Międzynarodowej Stacji Kosmicznej najszybciej we wtorek, 6 lutego, ponieważ SpaceX nadal ma wątpliwości co do warunków pogodowych, w których to miałoby nastąpić wodowanie...
[/align]

[attachment=0]100664266041852596.jpg[/attachment]/monthly_2024_02/100664266041852596.jpg.2e84b2038739bfdbfb1aad91e265c2cf.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Swoją drogą astronauci misji Ax-3 muszą czuć się, jakby wygrali na loterii, ponieważ mają do dyspozycji kilka dodatkowych dni życia w mikrograwitacji, które prawdopodobnie wykorzystają do prowadzenia badań! Musicie powiedzieć, że jest to niesamowity zwrot akcji XD

Źródło informacji:

SpaceX na ?

Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

[align=justify] 

Według użytkownika mars_stu, NASA wykonała (prawdopodobnie) ostatnie zdjęcie marsjańskiego wiropłata Ingenuity [*], który został sfotografowany przez łazik Persevere w Solu 1052 całej misji Mars2020. Jest to marsjański krater Jezero, który zostanie ostatnim miejscem spoczynku Ingenuity tuż po fatalnym 72. locie przez ten właśnie krater. To było naprawdę niesamowite osiągnięcie! Dziękuję Ingenuity! ?
[/align]

[attachment=0]100664266041852597.jpg[/attachment]/monthly_2024_02/100664266041852597.jpg.79ab38ae84e7a00dad167296826497c2.jpg" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />

Źródło informacji:

mars_stu na ?

ODPOWIEDZ

Wróć do „Ciastkarnia "Bez Nazwy"”