Zjednoczone Siły - dyskusje i ustalenia
- Albert Fryderyk de Espada
- Proficient
Re: Zjednoczone Siły - dyskusje i ustalenia
Gdybyśmy mieli właśnie gotowe symbole dla poszczególnych rodzajów sił zbrojnych można by je wrzucać na sztandary aby określić do jakiego rodzaju sił zbrojnych owa jednostka należy.
W większości przypadków byłoby to oczywiste gdybyśmy zastopowali te godła z eliptycznymi tłami gdyż kolory wprost będą nasuwać skojarzenia ale nie wszystkie.
W większości przypadków byłoby to oczywiste gdybyśmy zastopowali te godła z eliptycznymi tłami gdyż kolory wprost będą nasuwać skojarzenia ale nie wszystkie.
- Proficient
W tak zwanym międzyczasie, oczekując pomysłów @Piotr Jankowski stwierdziłem że sam podejmę się próby stworzenia symboli dla poszczególnych rodzajów sił zbrojnych.
Tak jak się dogadywaliśmy tym ogólnym symbolem przyjęliśmy gwiazdę ale jako że Nordata/Północ itp itd to na naszą gwiazdę wybrałem sobie symbol gwiazdy polarnej, mam nadzieję że każdy zrozumie tą logikę jaka za tym stoi. No i oczywiście jak wspominałem spróbowałem dodać do gwiazdy, skrzyżowane miecze, kotwice oraz skrzydła.
Forma nawet mi się podoba le mam jakieś poważne wątpliwości co do kolorystyki więc jeżeli ktoś będzie miał jakiś lepszy pomysł to śmiało.
Tak jak się dogadywaliśmy tym ogólnym symbolem przyjęliśmy gwiazdę ale jako że Nordata/Północ itp itd to na naszą gwiazdę wybrałem sobie symbol gwiazdy polarnej, mam nadzieję że każdy zrozumie tą logikę jaka za tym stoi. No i oczywiście jak wspominałem spróbowałem dodać do gwiazdy, skrzyżowane miecze, kotwice oraz skrzydła.
[attachment=0]Insygnia SP.png[/attachment]/monthly_2023_12/1356177291_InsygniaSP.png.f8c9297b9f403cdb3de0541c1ccbd7ed.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
[attachment=1]Insygnia WL.png[/attachment]/monthly_2023_12/1036450245_InsygniaWL.png.c7ad894d0ee52c155dee0527bea5b7a7.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
[attachment=2]Insygnia MW.png[/attachment]/monthly_2023_12/228014631_InsygniaMW.png.5d41e323bc01d26aed76c730fbadc7e5.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png">
Forma nawet mi się podoba le mam jakieś poważne wątpliwości co do kolorystyki więc jeżeli ktoś będzie miał jakiś lepszy pomysł to śmiało.
- Piotr Jankowski
- Enthusiast
Sama gwiazda polarna to świetny pomysł, nad kompozycją i kolorystyką trzeba jeszcze popracować.
- Proficient
Właśnie może pozwolę sobie jeszcze oznaczyć resztę Zjednoczonych Sił, @Alastor Brodzicki @Bolesław Kirianóo von Hohenburg.
Przynajmniej do czasu nadchodzącej kolejne małej reformy i reorganizacji musimy sobie znaleźć jakieś zajęcie.
Przynajmniej do czasu nadchodzącej kolejne małej reformy i reorganizacji musimy sobie znaleźć jakieś zajęcie.
- Proficient
W zasadzie jak mamy teraz na stanie @Henryk Ziemiański oraz @Leonid Repulijski.
Cała dyskusja ostatnio skończyła się na ustaleniu poszczególnych symboli dla konkretnych gałęzi Zjednoczonych Sił. Głównie mowa o Wojskach Lądowych, Marynarce oraz Siłach Powietrznych. Pierwsze próby ich stworzenia można zaobserwować wyżej.
Drugą kwestią jest konieczność znalezienia każdemu z żołnierzy ZS "domu" w postaci swoich jednostek. Fajnie by było aby każdy miał temat swojej jednostki gdzie mógłby opisywać jej działanie ale do tego potrzeba kilku rzeczy. Wraz z @Piotr Jankowski mieliśmy już okazję stworzyć wstępne sztandary dla każdych jednostek oraz dzięki pracy dopiero co wspomnianego mogę zaprezentować jego projekty.
Mamy to gotowy front oraz tył sztandaru dla 4 Dywizji Zmechanizowanej gdzie mamy w zasadzie wszystko. Każdy otrzymałby możliwość zaprojektowania własnego ale z zachowaniem poszczególnych elementów,
po pierwsze i co najważniejsze tła przedzielonego na trzy trójbarwne trójkąty, do tego planowaliśmy aby koniecznością było umieszczenie informacji do jakiej jednostki należy sztandar czyli mówimy tu o nazwie, całej albo skrótowej no i na koniec dodaniem symbolu sił zbrojnych nad którymi jeszcze pracujemy.
Cała dyskusja ostatnio skończyła się na ustaleniu poszczególnych symboli dla konkretnych gałęzi Zjednoczonych Sił. Głównie mowa o Wojskach Lądowych, Marynarce oraz Siłach Powietrznych. Pierwsze próby ich stworzenia można zaobserwować wyżej.
Drugą kwestią jest konieczność znalezienia każdemu z żołnierzy ZS "domu" w postaci swoich jednostek. Fajnie by było aby każdy miał temat swojej jednostki gdzie mógłby opisywać jej działanie ale do tego potrzeba kilku rzeczy. Wraz z @Piotr Jankowski mieliśmy już okazję stworzyć wstępne sztandary dla każdych jednostek oraz dzięki pracy dopiero co wspomnianego mogę zaprezentować jego projekty.
[attachment=1]image.png[/attachment]/monthly_2024_05/image.png.277fa8a2181a941944efb447fa21d264.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />[attachment=0]4_zmech.png[/attachment]/monthly_2024_05/4_zmech.png.de21e301225ef4e571ca9688dab2f68f.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Mamy to gotowy front oraz tył sztandaru dla 4 Dywizji Zmechanizowanej gdzie mamy w zasadzie wszystko. Każdy otrzymałby możliwość zaprojektowania własnego ale z zachowaniem poszczególnych elementów,
po pierwsze i co najważniejsze tła przedzielonego na trzy trójbarwne trójkąty, do tego planowaliśmy aby koniecznością było umieszczenie informacji do jakiej jednostki należy sztandar czyli mówimy tu o nazwie, całej albo skrótowej no i na koniec dodaniem symbolu sił zbrojnych nad którymi jeszcze pracujemy.
- Leonid Repulijski
- Enthusiast
Piękne sztandary. Osobiście oddaliłbym trochę tekst od krawędzi sztandaru.
- Proficient
Leonid Repulijski pisze: 18 maja 2024, 22:15Piękne sztandary. Osobiście oddaliłbym trochę tekst od krawędzi sztandaru.
Zasługa @Piotr Jankowski, trzeba się jednak zastanowić nad tymi symbolami. Najprościej będzie wybrać jakiś ogólny symbol i dodać do niego miecze dla wojsk lądowych, kotwic dla marynarki i skrzydeł dla lotnictwa.
W Muratyce mamy z kolei wzorowany na Bundeswehra krzyż z podpisami w frydlandzkim.
- Henryk Ziemiański-Wieniawa
- Collaborator
Również uważam, że te sztandary są ładne. Trzeba je tylko dopracować.
- Proficient
No dobrze, na szybko sklepcone propozycje symboli oraz przy okazji insygnia sił powietrznych:
[attachment=1]800px-HellenicArmySeal.svg.png[/attachment]/uploads/monthly_2024_05/800px-HellenicArmySeal_svg.png.1374abac0f3d55631ff7385adf5e3b9e.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
[attachment=0]800px-Hellenic_Navy_Seal.svg.png[/attachment]/uploads/monthly_2024_05/800px-Hellenic_Navy_Seal_svg.png.998b10e329b9c38a88f7110dc4d3b95a.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
[attachment=3]Seal_of_the_Hellenic_Air_Force.svg.png[/attachment]/monthly_2024_05/Seal_of_the_Hellenic_Air_Force_svg.png.3b5bb4cd799eb4ba075ce528576d934b.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
[attachment=2]Roundel_of_Thailand.svg.png[/attachment]/uploads/monthly_2024_05/Roundel_of_Thailand_svg.png.e190e43491dad0ed474b72ef22a703ba.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />
Ostatnio zmieniony 19 maja 2024, 2:41 przez Albert Fryderyk de Espada, łącznie zmieniany 1 raz.
- Proficient
To może jeszcze przy okazji, próbna bandera dla marynarki.
[attachment=0]dgpq38e-bcc9009a-adce-46c7-8146-b5fa75ff7082.png[/attachment]/monthly_2024_05/dgpq38e-bcc9009a-adce-46c7-8146-b5fa75ff7082.png.2aa70726aa5ddf5ef7697dbe7cc4d510.png" src="/applications/core/interface/js/spacer.png" />