Piotr Jankowski pisze: 13 gru 2023, 23:59Szanowni Panowie Kongresmanowie!
Oczywista jest dla mnie konieczność powołania Sędziego Najwyższego, nie oznacza to jednak, że można powierzyć tę funkcję byle komu. Niedopuszczalne jest, aby tak ważne stanowisko piastował całkiem nowy obywatel o tak haniebnej historii. Chciałbym również zadać w tym miejscu pytanie, na ile osoba, uważająca się za władcę obcego państwa może pozostać apolityczna? Bardzo proszę o to, by Koalicja Konserwatywna w walce z rzekomymi wpływami zdradzieckimi nie doprowadziła do umocnienia się w naszym kraju wpływów melockich.
W zasadzie wątpliwości te pokrywają się tymi jakie sformułowałem przy okazji zgłoszonych poprawek do konstytucji.
Jeżeli tak bardzo obawiamy się wrogich wpływów sądy owszem powinny być apolityczne ale powinny one być nasze, federacji i jej obywateli a nie innych władz.
Nie poddaję tu w wątpliwość kandydatury
@Benjamin Romanow gdyż jako nasz nowy obywatel składał on przysięgnę i liczę szczerze że się z niej wywiąże sumiennie i należytym honorem niezależnie czy jest one obywatelem jeszcze innego kraju chociaż rozumiem wątpliwości
@Piotr Jankowski.
W Muratyce mamy zastosowane prawo wobec Horenkomendanta WAR iż osoba pełniąca tą funkcję nie może sprawować adekwatnej funkcji w innym państwie gdyż jest to jawne i bezpośrednie zagrożenie dla interesu państwa i jego bezpieczeństwa gdyż osoba postawiona wysoko w hierarchii może swobodnie przekazywać bardzo ważne i niepubliczne informacje osobom postronnym.
Pośpiech jednak jaki jest forsowany przy wprowadzeniu tego prawa jak i poprzedniego jest co najmniej zastanawiąjący z mojej perspektywy.