Symbole państwowe

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Benjamin Robingren
Explorer
Explorer

Symbole państwowe

Post autor: Benjamin Robingren »

Drodzy!

Przesyłam plik źródłowy zawierający: flagę (flagę cywilną) i banderę (flagę państwową) II Federacji Nordackiej. Flaga przyjęła się zwyczajowo, bandera to propozycja. Propozycją jest tak samo logo, również zamieszczone w pliku (wymaga otwarcia programem graficznym, jest poza obszarem widocznym).

Do czego zmierzam? Nie ma przepisów regulujących symbole. Zapraszam do dyskusji na temat herby, godła, innych symboli itd.
Benjamin
Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Re: Symbole państwowe

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Gratuluję świetnych zdolności graficznych. 
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria 

Hrabia Bari 

Baron Andalo 

Kawaler Imperium Kiryjskiego herbu Ziemianin 

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Dziękujemy pięknie za format svg ?
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

To ja bym pomyślał wpierw nad symbolami dla naszej stolicy żeby @Waksman miał obrazek dla rangi obywatela dystryktu stołecznego. 

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Leonid Repulijski »

Proponuję wykorzystać godło I Federacji Nordackiej na tle flagi II Federacji Nordackiej jako symbol Komarchii (stolicy).

Godło wyglądało w taki sposób:

Gwiazdek można się pozbyć, a tarczę zrobić w jednolitym kolorze i innym kształcie.

Przewodniczący Federalnej Komisji Wyborczej

Klon należący do@Kamiljan de Harlin
Awatar użytkownika
Albert Fryderyk de Espada
Proficient
Proficient

Post autor: Albert Fryderyk de Espada »

Tarcze i barwy bym zachował, ewentualnie dodał barwy z flagi ale zastanowiłbym się nad zmianą orła na coś bardziej minimalistycznego i prostszego. 

Obrazek

AFdeEspada@nordnet.fn

Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Wracając do dyskuji i na kanwie debaty o zmianie Konstytucji: jaką dewizą kierować powinno się nasze państwo?

Osobiście uważam, że powinniśmy podkreślić fakt, że udało nam się ponownie zjednoczyć w Nordacie. Pomimo upadku I Federacji Nordackiej, pomimo różnicy poglądów i pomimo wieszczenia nam rychłego upadku przez nieprzychylnie nastawione wobec nas społeczności. Działamy już dłużej niż Unia Trzech Narodów, a niedługo prześcigniemy w stabilności i trwałości I Federację Nordacką. Jesteśmy najbardziej udanym projektem integracyjnym Nordaty wszechczasów. Prawo jest u nas szanowane i nikt nie przeprowadza żadnych puczy ani przewrotów. Wyroki sądu są szanowane przez wszystkich. W przeciwieństwie do okresu UTN, kiedy miesiąc za miesiącem mieliśmy dwa nielegalne przewroty albo do I FN, kiedy niektórzy wycierali sobie dolną część kręgosłupa orzeczeniami sądu.

Miejmy też na uwadze fakt, że spotkała nas niesłuszna krytyka na arenie międzynarodowej za rzeczy, co do których nikt nie powinien mieć problemu, np. za zrzeczenie się władzy nad swoim terytorium i zarezerwowaniem tych pikseli dla nowych mikronacji. Dotknęła nas niesprawiedliwość dziejowa, gdzie jesteśmy demonizowani przez pewne grupy interesów z powodu nieprawdziwych zarzutów.

Posiłkując się pomocą ChatGPT, mogę zaproponować 10 propozycji dewizy:

1. "In Unitate Fortitudo" (W jedności siła)

2. "Adversa Superamus" (Pokonujemy przeciwności)

3. "Integritas et Justitia" (Integralność i sprawiedliwość)

4. "Fides in Concordia" (Wierność w zgodzie)

5. "Uniti Contra Iniquitatem" (Zjednoczeni przeciwko niesprawiedliwości)

6. "Pro Pace et Aequitate" (Dla pokoju i równości)

7. "Spes in Fraternitate" (Nadzieja w braterstwie)

8. "Concordia Renovata" (Odnowiona zgoda)

9. "Libertas et Soliditas" (Wolność i solidarność)

10. "Unitas Vindicat Injustitiam" (Jedność wynagradza niesprawiedliwość)

Moi faworyci to sentencje nr 5, 7 i 8. Najlepiej moim zdaniem oddają duch naszego państwa, który krótko podsumowałem tym postem.
Ostatnio zmieniony 17 maja 2024, 16:34 przez Leonid Repulijski, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Użytkownik Usunięty 233517
Explorer
Explorer

Post autor: Użytkownik Usunięty 233517 »

Głosuję zdecydowanie nad 9 i 6.
Awatar użytkownika
Leonid Repulijski
Enthusiast
Enthusiast

Podaję przykładowe brzmienie przepisu określającego symbole państwowe w znowelizowanej Konstytucji:

Art. X.

1.      Symbolami państwowymi II Federacji Nordackiej są: herb, godło, flaga, dewiza i hymn.

2.      Flagą II Federacji Nordackiej jest 7 poziomych pasów równej długości i szerokości, z których 3 górne to odcienie koloru niebieskiego, pas środkowy jest biały, a 3 dolne pasy to odcienie koloru czerwonego. Pasy bliższe środkowi flagi są jaśniejsze od pasów dalszych środka.

3.      Godłem II Federacji Nordackiej jest biały orzeł spoglądający w lewo.

4.      Herb II Federacji Nordackiej składa się z godła wprawionego w tarczę, której tłem jest flaga państwowa. Nad orłem znajduje się emblemat złożony z gwiazd, których liczba zgodna jest z liczbą prowincji i wspólnot autonomicznych tworzących w danym momencie federację.

5.      Dewizą II Federacji Nordackiej jest ?xxx? (yyy).

6.      Hymnem II Federacji Nordackiej jest zzz.

7.      Symbole państwowe podlegają szczególnej ochronie prawnej.

Awatar użytkownika
Henryk Ziemiański-Wieniawa
Collaborator
Collaborator

Post autor: Henryk Ziemiański-Wieniawa »

Ja jestem za dewizą nr 3.
Jego Ekscelencja mgr. net Henryk  Tymoteusz Ziemiański-Wieniawa OSI 

Arcybiskup achkovski  

Generalny Gubernator Państwa Kościelnego Rotria