Język nandyjski

Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Apprentice
Apprentice

Język nandyjski

Post autor: Borys Zamycki »

Język nandyjski to język używany przez lokalną ludność Nan Di. Jest zapisywany alfabetem łacińskim, jednak nie jest spokrewniony z żadnym innym v-językiem.

Nandakud kel olva kel, mid hauti oi mestkud emmidi es Nanda. Nandakud kel irti oi latinkud alfawit, kuv se kel je seova us sa v-kel.

Aktualny stan języka nandyjskiego (aktualizowane na bieżąco):

Słownictwo

Gramatyka, wymowa i najważniejsze zwroty

Poznaj nandyjskie nazwiska!

Realowe inspiracje:

Język nandyjski czerpie z relowych języków ugrofińskich (głównie z estońskiego) oraz trochę z chińskiego. 

W toku przedinternetowych dziejów narodu nandyjskiego i w miarę rozwoju jego relacji z innymi narodami, język nandyjski dorobił się jednak pewnej liczby zapożyczeń. Najważniejszymi źródłami zapożyczeń dla nandyjskiego były:

• język brodryjski

• język ordyjski

• język czarnokrajestański

Przekłada się to na obecność w języku nandyjskim pewnej liczby słów, które mogą nawiązywać do realowego rosyjskiego, mongolskiego, czy też do języków germańskich.
Ostatnio zmieniony 28 mar 2025, 19:26 przez Borys Zamycki, łącznie zmieniany 1 raz.
(-) Borys Zamycki (nan. Voris Zamyckud)

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Kiedyś znany jako Mikołaj Patryk Dostojewski

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

C̦ c̦ | Ș ș | Z̦ z̦ | Ū ū

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Re: Język nandyjski

Post autor: Peetri Romanaav »

Pojawia się problematyka paru nieścisłości, które niestety muszę poruszyć w tym temacie. Mianowicie? To, że Eisarnoud i Keisarikid odbiegają od siebie. Dokładnie chodzi o to, że:

Rada Cesarska została nazwana Eisarnoud, bo kojarzyła się germańsko. Natomiast jak tworzyłem język nas samym wstępie powstało słowo Keisarikid na określenie Cesarstwa. Co teraz robić? Ujednolicamy to czy wymyślamy jakieś dziwne backstory dotyczące czemu akurat rada to nie Keisarnoud tylko Eisarnoud. Bo nie ma to sensu...

Co do obiecanego słownictwa:

• Posler - Ambasador

• Unsar - Konsul

• Attarar - Attache (ucieknijmy od reala :x)

• bojar - Minister ( Słowo pochodzenia brodryjskiego)

• Hohbojar - Premier

• Kanzlar - Kanclerz

• Perhver - Prorok ( Przekształcone z tego dziwnego naszego kreolskiego słowa Perhvet z początków Tekno-Uska)

Mogą nam się przydać i zacząłem myśleć nad tworzeniem imion w naszym języku zamiast w języku wspólnym:

• Peetri - Piotr

• Andras - Andrzej

• Maarik - Marcus

• Voris - Borys

• Valtasar - Baltazar

• Kamiljanen - Kamiljan

• Bolsaar - Bolesław

• Paivel - Paweł

• Arik - Eryk

• Henrikas - Henryk

• Tadjuska - Tadeusz

• Alber - Albert

• Frideriik - Fryderyk

• Kaspir - Kacper

• Vladislaav - Władysław

• Hain - Heinz

• Fatimaar - Fatima

Dlaczego tak? Bo lepiej trzymać się jakiegoś schematu. Może ktoś też ma wizję co do imion, nie mniej wydaje mi się, że bardzo dobrze posiadać jeszcze bardziej wyostrzoną "tożsamość narodową", niżeli taką prostą, która nie jest umacniana.

Peetri Romanaav brzmi nieźle, nie? 😉 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Apprentice
Apprentice

Piotr Romanow pisze: 12 mar 2025, 19:54Co teraz robić? Ujednolicamy to czy wymyślamy jakieś dziwne backstory dotyczące czemu akurat rada to nie Keisarnoud tylko Eisarnoud. Bo nie ma to sensu...

Ujednolicamy. Próbowałem przez kilkanaście minut wymyśleć jakieś sensowne wytłumaczenie tej różnicy w pisowni, ale kompletnie nic wiarygodnego mi nie przyszło do głowy.

Co do imion - bardzo podoba mi się pomysł stworzenia nandyjskich odpowiedników imion. Jeżeli chcemy, by język nandyjski był fabularnym językiem Nandyjczyków, to jak najbardziej nandyjskie imiona są bardzo pożądane. Można nawet pójść o krok dalej - zacząć wymyślać nazwiska. Albo imiona o rodowodzie czysto nandyjskim. 😉

Jedynie moje wątpliwości budzi Fatimaar. W nandyjskim, -ar jest końcówką typowo męską, więc Fatima to mogło by być po prostu Fatima lub Fatimaa.

Zaproponowane nazwy osób też mi się bardzo podobają. Zachowane są zasady słowotwórstwa nandyjskiego.

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Piszesz coś po nandyjsku i chcesz użyć nandyjskich znaków? Przekopiuj je z mojej sygnatury!

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Tak jak prowadziliśmy rozmowę w prywatnych wiadomościach rozpocząłem pisać piosenkę po nandyjsku. Przedstawiam słowa po polsku i od razu tłumaczenie pierwszego wersu. Zapraszam do wspólnej zabawy i słowotwórstwa. Przetłumaczymy piosenkę razem! 🙂 

Wędrować i śpiewać, to chłopięcy zwyczaj. -> Vailtama e etnalama tava virkakud varikar.

Piosenki rozbrzmiewają podczas wędrówki.

Daleko w oddali mam dziewczynę,

która chciałaby być ze mną.

Daleko w ojczyźnie leży tylko szczęście;

kiedy wrócę znowu?

Tak!

Daleko jest droga powrotna do ojczyzny,

tak daleko, daleko, daleko,

tam, przy gwiazdach nad skrajem lasu

leży stara, dawna czas.

Każdy dzielny muszkieter

potajemnie tęskni za tobą.

Tak, daleko jest droga powrotna do ojczyzny,

tak daleko, daleko, daleko.

Śpiewajcie towarzysze, śpiewajcie w kroku i śladzie!

Na obcych ścieżkach, towarzyszu, śpiewaj ze mną!

Piosenki ojczyzny brzmią ciągle,

ach, tylko w ojczyźnie jest spokój!

Daleko w ojczyźnie leży tylko szczęście;

kiedy wrócę znowu?

Tak!

Daleko jest droga powrotna do ojczyzny,

tak daleko, daleko, daleko,

tam, przy gwiazdach nad skrajem lasu

leży stara, dawna czas.

Każdy dzielny muszkieter

potajemnie tęskni za tobą.

Tak, daleko jest droga powrotna do ojczyzny,

tak daleko, daleko, daleko.
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Borys Zamycki
Apprentice
Apprentice

Piosenki rozbrzmiewają podczas wędrówki -> Etnalidi vervi es vailtaa

Daleko w oddali mam dziewczynę -> Ma pozna kaugkuz sybra

która chciałaby być ze mną -> mid altkos, va olva hos ma

Baron Hipșangu (Nan Di)

Gubernator Arctiq

Awatar użytkownika
Fatima Popow-Chojnacka
Apprentice
Apprentice

Post autor: Fatima Popow-Chojnacka »

Aż się musiałam zalogować i skomentować, że to Fatimaar brzmi bardzo źle tym bardziej jak kobieta będzie je nosić xD
( ? ) Fatima Popow-Chojnacka Obrazek

Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Właśnie o tym prowadziliśmy rozmowy i tak, brzmi to bardzo męsko. Dlatego pozbawimy literki r na końcu i zostanie Fatimaa. 😉 
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

Maarik brzmi naprawdę świetnie, ciekawe jakby brzmiało Wettin? Powiem szczerze, że można by nawet rozważyć zmianę personaliów na nandyjskie. 😃
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Nie mogę się doczekać aż translator będzie funkcjonalny, żeby stworzyć przekład "Zielonej książki" i zacząć szerzyć kaddafizm wśród Nandyjczyków. 😃
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Markus Wettin pisze: 19 mar 2025, 11:34Maarik brzmi naprawdę świetnie, ciekawe jakby brzmiało Wettin? Powiem szczerze, że można by nawet rozważyć zmianę personaliów na nandyjskie. 😃

Proponuję Vettinen, albo Vettari. 😉 

Andrzej Ordyński pisze: 19 mar 2025, 19:06Nie mogę się doczekać aż translator będzie funkcjonalny, żeby stworzyć przekład "Zielonej książki" i zacząć szerzyć kaddafizm wśród Nandyjczyków. 😃

Poczekaj poczekaj, jak się dołączysz do pisania piosenki to będzie o wiele bardziej funkcjonalny. 😄 
Peetri Romanaav

p.romanoff@meil.nan
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cesarska Szkoła Pułkowa”