Zapraszam do komentowania w tym wątku opublikowanego dzisiaj programu wyborczego Koalicji Konserwatywnej. Dyskusje i pytania mile widziane. Jeśli jakiś punkt jest niejasny, to służę pomocą w wyjaśnieniu tematu. Jeśli się z czymś nie zgadzacie, to chętnie uzasadnię stanowisko Koalicji i odeprę argumenty.
Dyskusja o programie Koalicji Konserwatywnej
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Dyskusja o programie Koalicji Konserwatywnej
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2025, 17:22 przez Kamiljan de Harlin, łącznie zmieniany 1 raz.

- Markus Wettin
- Contributor
Re: Dyskusja o programie Koalicji Konserwatywnej
Mimo że jestem w NPR, ciężko nie przyznać racji większości postulatów Koalicji Konserwatywnej, przynajmniej tym, które zostały ujęte w programie. Niemniej jednak zaciekawił mnie ten fragment:
Mógłbym prosić o więcej szczegółów? Stworzenie własnego systemu bankowego to bardzo ambitne przedsięwzięcie, dlatego osobiście mocno kibicuję tej inicjatywie i jestem ciekaw, czy podjęto już jakieś konkretne działania?
Ekonomiczne uzależnienie od ponadnarodowego Międzynarodowego Banku Pollinu, który nie pozwala nam prowadzić suwerennej polityki monetarnej, to kolejne poważne zagrożenie. W interesie II FN jest wdrożenie własnego systemu bankowego, który uniezależni nas od zagranicy.
Mógłbym prosić o więcej szczegółów? Stworzenie własnego systemu bankowego to bardzo ambitne przedsięwzięcie, dlatego osobiście mocno kibicuję tej inicjatywie i jestem ciekaw, czy podjęto już jakieś konkretne działania?
(-) Maarik Vettari
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Markus Wettin pisze: 18 kwie 2025, 23:21Mógłbym prosić o więcej szczegółów? Stworzenie własnego systemu bankowego to bardzo ambitne przedsięwzięcie, dlatego osobiście mocno kibicuję tej inicjatywie i jestem ciekaw, czy podjęto już jakieś konkretne działania?
Mamy już EndoBank. Trzeba go tylko uregulować prawnie, bo obecnie stanowi własność prywatną NKI. Trzeba będzie też parę poprawek zrobić - zarządzalne przez kilka osób rachunki instytucji, sprawdzanie uprawnień do rachunków, zaimplementować mechanizm ustalania stóp procentowych, dodać mechanizm destrukcji pieniądza i wiele takich drobnych zmian. Dopóki go nie upaństwowimy i nie przeniesiemy pod kontrolę Banku Centralnego, to nie jest w pełni bezpieczny.
Markus Wettin pisze: 18 kwie 2025, 23:21Mimo że jestem w NPR, ciężko nie przyznać racji większości postulatów Koalicji Konserwatywnej, przynajmniej tym, które zostały ujęte w programie.
Dlaczego więc w takim razie nie głosować na Koalicję Konserwatywną?

- Markus Wettin
- Contributor
Kamiljan de Harlin pisze: 18 kwie 2025, 23:29Dlaczego więc w takim razie nie głosować na Koalicję Konserwatywną?
Doceniam kierunek, w którym zmierza Koalicja Konserwatywna, ale przynależność do NPR to dla mnie nie tylko kwestie programowe, ale również wartości, historia i pewna wspólnota, w której czuję się odpowiedzialny za współtworzenie szerszej wizji. Nie wykluczam jednak współpracy tam, gdzie mamy wspólne cele.
(-) Maarik Vettari