Dyskusja o programie Koalicji Konserwatywnej

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Dyskusja o programie Koalicji Konserwatywnej

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Zapraszam do komentowania w tym wątku opublikowanego dzisiaj programu wyborczego Koalicji Konserwatywnej. Dyskusje i pytania mile widziane. Jeśli jakiś punkt jest niejasny, to służę pomocą w wyjaśnieniu tematu. Jeśli się z czymś nie zgadzacie, to chętnie uzasadnię stanowisko Koalicji i odeprę argumenty.

Ostatnio zmieniony 18 kwie 2025, 17:22 przez Kamiljan de Harlin, łącznie zmieniany 1 raz.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Re: Dyskusja o programie Koalicji Konserwatywnej

Post autor: Markus Wettin »

Mimo że jestem w NPR, ciężko nie przyznać racji większości postulatów Koalicji Konserwatywnej, przynajmniej tym, które zostały ujęte w programie. Niemniej jednak zaciekawił mnie ten fragment:

Ekonomiczne uzależnienie od ponadnarodowego Międzynarodowego Banku Pollinu, który nie pozwala nam prowadzić suwerennej polityki monetarnej, to kolejne poważne zagrożenie. W interesie II FN jest wdrożenie własnego systemu bankowego, który uniezależni nas od zagranicy.

Mógłbym prosić o więcej szczegółów? Stworzenie własnego systemu bankowego to bardzo ambitne przedsięwzięcie, dlatego osobiście mocno kibicuję tej inicjatywie i jestem ciekaw, czy podjęto już jakieś konkretne działania?
(-) Maarik Vettari
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Markus Wettin pisze: 18 kwie 2025, 23:21Mógłbym prosić o więcej szczegółów? Stworzenie własnego systemu bankowego to bardzo ambitne przedsięwzięcie, dlatego osobiście mocno kibicuję tej inicjatywie i jestem ciekaw, czy podjęto już jakieś konkretne działania?

Mamy już EndoBank. Trzeba go tylko uregulować prawnie, bo obecnie stanowi własność prywatną NKI. Trzeba będzie też parę poprawek zrobić - zarządzalne przez kilka osób rachunki instytucji, sprawdzanie uprawnień do rachunków, zaimplementować mechanizm ustalania stóp procentowych, dodać mechanizm destrukcji pieniądza i wiele takich drobnych zmian. Dopóki go nie upaństwowimy i nie przeniesiemy pod kontrolę Banku Centralnego, to nie jest w pełni bezpieczny.

Markus Wettin pisze: 18 kwie 2025, 23:21Mimo że jestem w NPR, ciężko nie przyznać racji większości postulatów Koalicji Konserwatywnej, przynajmniej tym, które zostały ujęte w programie.

Dlaczego więc w takim razie nie głosować na Koalicję Konserwatywną?
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Markus Wettin
Contributor
Contributor

Post autor: Markus Wettin »

Kamiljan de Harlin pisze: 18 kwie 2025, 23:29Dlaczego więc w takim razie nie głosować na Koalicję Konserwatywną?

Doceniam kierunek, w którym zmierza Koalicja Konserwatywna, ale przynależność do NPR to dla mnie nie tylko kwestie programowe, ale również wartości, historia i pewna wspólnota, w której czuję się odpowiedzialny za współtworzenie szerszej wizji. Nie wykluczam jednak współpracy tam, gdzie mamy wspólne cele.
(-) Maarik Vettari
ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”