Dewiza II Federacji

Miejsce spotkań mieszkańców federacji. Arkadiusz gwarantuje smaczność trunków.
Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Dewiza II Federacji

Post autor: Burek »

Dewiza II Federacji w kontystucji jest źle przetłumaczona:

6. Dewizą II Federacji Nordackiej jest sentencja "Unitas remunero iniustitias" (Jedność

wynagradza niesprawiedliwości).

remunero to czasownik w 1 osobie liczby pojedyńczej, czyli na Polski: wynagradzam (a nie wynagradza), co w całym zdaniu brzmi trochę bez sensu.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2025, 17:29 przez Burek, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Re: Dewiza II Federacji

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

Burek pisze: 09 gru 2025, 17:29Dewiza II Federacji w kontystucji jest źle przetłumaczona:

6. Dewizą II Federacji Nordackiej jest sentencja "Unitas remunero iniustitias" (Jedność

wynagradza niesprawiedliwości).

remunero to czasownik w 1 osobie liczby pojedyńczej, czyli na Polski: wynagradzam (a nie wynagradza), co w całym zdaniu brzmi trochę bez sensu.

Jedność wynagradzam niesprawiedliwością 😭 Ojcowie-Założyciele to wyznawcy Prokrastynacji, potwierdzone info

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Andrzej Ordyński
Collaborator
Collaborator

Post autor: Andrzej Ordyński »

Proponuję porzucić te rotryzmy, które mają 0,1% wyznawców i wpisać do konstytucji "Единство компенсирует несправедливость". 
/-/ prof. Andrzej Płatonowicz Ordyński

Premier II Federacji Nordackiej
Awatar użytkownika
Peetri Romanaav
Community Regular
Community Regular

Post autor: Peetri Romanaav »

Andrzej Ordyński pisze: 09 gru 2025, 18:02Proponuję porzucić te rotryzmy, które mają 0,1% wyznawców i wpisać do konstytucji "Единство компенсирует несправедливость". 

Popieram przedmówcę! Pora zerwać z Rotryjskim okupantem i przywrócić światło Nordaty! 
Peetri Romanaav

Jego Najjaśniejsza Imperatorska Mość, Imperator Nan Di, Imperator Brodrii, Pan rzeczy widzialnych i niewidzialnych.

p.romanoff@meil.nan
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

@Bolesław Kirianóo von Hohenburg a jak by ta dewiza szła po kiriańsku? 
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Rising Star
Rising Star

Kamiljan de Harlin pisze: 05 lut 2026, 20:54@Bolesław Kirianóo von Hohenburg a jak by ta dewiza szła po kiriańsku? 

"Unicja hrabyj nipríwänekh".

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
Rising Star
Rising Star

Ewentualnie można w patriarchycie: "Eghag ifri nitiet".

Awatar użytkownika
Burek
Community Regular
Community Regular

Post autor: Burek »

A czy łacińskie tłumaczenie zostanie poprawione?
Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 05 lut 2026, 21:37"Unicja hrabyj nipríwänekh".

Bolesław Kirianóo von Hohenburg pisze: 05 lut 2026, 21:49Ewentualnie można w patriarchycie: "Eghag ifri nitiet".

Spora różnica. Te języki są jakkolwiek spokrewnione?

Imperium Kirymu jakiego jezyka używało jak miało największy zasięg terytorialny?
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Burek pisze: 05 lut 2026, 21:57A czy łacińskie tłumaczenie zostanie poprawione?

Najlepiej je porzucić w ogóle, bo łacina nie istnieje. 

ODPOWIEDZ

Wróć do „Herbaciarnia "U Arkadiusza"”