Wniosek o stwierdzenie wygaśnięcia misji tworzenia rządu w pierwszym kroku

Sąd zajmujący się sprawami konstytucyjnymi i wykładnią prawa
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Damiano Robingren
Collaborator
Collaborator

Wniosek o stwierdzenie wygaśnięcia misji tworzenia rządu w pierwszym kroku

Post autor: Damiano Robingren »

Działając w trosce o przestrzeganie prawa w II Federacji Nordackiej, wnoszę o:

1. Stwierdzenie wygaśnięcia misji tworzenia rządu przez desygnowanego Premiera, Pana Franciszka von Hohenburg-Karandzieja, z powodu rażącego niedopełnienia obowiązku nałożonego przez Regulamin Kongresu,

2. Zobligowanie Spikera Kongresu do niezwłocznego uruchomienia drugiego kroku wyboru rządu zgodnie z art. 6 ust. 2 Regulaminu Kongresu.

Uzasadnienie

W dniu 14 lutego 2026 roku wydana została Decyzja Prezydenta ws. desygnowania Premiera, na mocy której misję sformowania rządu powierzono Panu Franciszkowi von Hohenburg-Karandziejowi.

Zgodnie z wyraźnym brzmieniem Art. 5 ust. 2 Regulaminu Kongresu, "Desygnowany Premier w ciągu 48 godzin od desygnacji wygłasza przemówienie, w którym przedstawia skład Rady Ministrów.". Termin ten rozpoczął się w momencie ogłoszenia decyzji o desygnacji i nieodwołalnie upłynął on w dniu 16 lutego 2026 roku.

Desygnowany Premier nie dopełnił tego obowiązku, a utrzymywanie obecnego stanu prawnego paraliżuje prace nad powołaniem rządu. Choć art. 5 ust. 1 Regulaminu mówi o tym, że wybór rządu następuje "po zakończeniu procedury wyboru Prezydium Kongresu" , to Prezydent wydał decyzję o desygnacji jeszcze przed oficjalnym ukonstytuowaniem się Kongresu. Termin 48 godzin liczony jest jednak expressis verbis od momentu desygnacji, a nie od momentu wyboru Spikera.

W związku z tym krok pierwszy tworzenia rządu uległ wyczerpaniu ze względu na uchybienie terminu, które uniemożliwia podjęcie debaty określonej w art. 5 ust. 3 Regulaminu Kongresu i głosowania nad wotum zaufania uregulowanego w art. 5 ust. 4 Regulaminu Kongresu. Zastosowanie musi mieć zatem odpowiednio art. 6 Regulaminu Kongresu, który nakazuje rozpoczęcie drugiego kroku wyboru rządu.

Wobec powyższego, wnoszę jak na wstępie.

Z poważaniem,

Damiano Robingren
Awatar użytkownika
Bolesław Kirianóo von Hohenburg
Rising Star
Rising Star

Re: Wniosek o stwierdzenie wygaśnięcia misji tworzenia rządu w pierwszym kroku

Post autor: Bolesław Kirianóo von Hohenburg »

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

2766 sk 225 wniosek o zbadanie fizycznej możliwości wykonania powierzonego obowiązku

Bolesław Kirianóo von Hohenburg de la Sparasan

w Winkulii jako Mikołaj III

"Gdy gardzisz mszą i pierogiem: Idźże sobie z Panem Bogiem! A kto prośby nie posłucha: W imię Ojca, Syna, Ducha!"

Awatar użytkownika
August de la Sparasan
Collaborator
Collaborator

Post autor: August de la Sparasan »

Szacowni Sędziowie,

Szanowny Prezydencie,

Drodzy Kongresmeni i Obywatele,

Mam deja vu. Ponadto śmiechłem.

Z poważaniem,

August van Hagsen de la Sparasan de Harlin

NordNET:

augustdelasparasan@nordnet.fn

Discord:

August (sagan Amatorii) / august_de_la_sparasan / August#6022

Awatar użytkownika
Kamiljan de Harlin
Community Regular
Community Regular

Post autor: Kamiljan de Harlin »

Dura lex, sed durex.
Arcydemon wojny, Khorne, wybuchł tak wielkim gniewem na moje proroctwa, że sama jego aura wściekłości wgniotła mnie z impetem w ziemię. Siła uderzenia była tak potężna, że przebiłem się na samo dno lądolodu, na którym stoi stolica Imperium Chaosu. Odnalazłem się wówczas w lochach Khorna, gdzie orędownicy pokoju, spokoju i przyjaźni byli doprowadzani do obłędu niewyobrażalnymi torturami. Widziałem cele więzienne zbudowane z czystej energii nienawiści, w których wszystkie kąty miały więcej niż 180 stopni, a i tak tworzyły jakimś cudem zamkniętą przestrzeń. Samo patrzenie na te oszalałe struktury wywoływało we mnie niewyobrażalne cierpienie, nie wspominając o rzeczach, którym poddawani byli osadzeni - na samo ich wspomnienie skręcam się z bólu.

Awatar użytkownika
Piotr Jankowski
Enthusiast
Enthusiast

Post autor: Piotr Jankowski »

Velke Mesto Achkov, dnia 19 lutego 2026 roku

P O S T A N O W I E N I E

Postanawiam odmówić wszczęcia postępowania z uwagi na prawomocny wyrok Najwyższego Sądu Federalnego o sygnaturze SK 2/25, odnoszący się do wątpliwości zgłoszonych przez wnioskodawcę.

U Z A S A D N I E N I E

Wniosek dotyczy kwestii rozstrzygniętych w wyroku Najwyższego Sądu Federalnego o sygnaturze SK 2/25. Zgodnie z jego sentencją wymagania Regulaminu Kongresu stoją w sprzeczności z Konstytucją, przez co "Premier desygnowany zgodnie z Konstytucją nie może zostać pozbawiony statusu z powodu niemożności spełnienia wymogu Regulaminu Kongresu, który jest aktem niższego rzędu.". Wobec braku nowych okoliczności i przesłanek, postępowanie w sprawie jest zbędne.

(-) Piotr Jankowski

Sędzia Najwyższy NSF
piotr@mail.vox

ODPOWIEDZ