Siemson. Co powiecie na reaktywację Nordawizji? Spółka akcyjna Utopia mogłaby wziąć na siebie ciężar organizacji tego wydarzenia. Zamiast lać pianę i gdybyć na temat tego, jak to dokładnie ma wyglądać, proponuję po prostu przekleić stary regulamin i stare zasady oraz od razu otworzyć konkurs ofert na gospodarza.
Zresztą przypomnijmy sobie, kto i w jaki sposób dokonał reaktywacji OurSound po latach w 2025. Po co mamy się zastanawiać, skoro można zrobić super content bez kreślenia wielkich planów i długich przygotowań?
Przeklejmy konkurs na oferty stąd:
https://archiwum.nordata.org/showthread.php?tid=5594
Powołajmy komitet w składzie: Fundacja Nordawizja, Spółka Akcyjna Utopia i Rząd Królewski. Komitet organizacyjny wybierze najlepszą ofertę. Możemy od razu przekleić też tę ofertę Jugowic.
Nordawizja [ROZMOWY KONCEPCYJNE]
Moderator: Moderator w Winkulii
- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Nordawizja [ROZMOWY KONCEPCYJNE]

- Kamiljan de Harlin
- Community Regular
Re: Nordawizja [ROZMOWY KONCEPCYJNE]
Spójrzcie czy regulamin jest gites:
§1. Postanowienia ogólne i Organizacja
§2. Uczestnictwo i Reprezentacje
§3. Wybór reprezentanta (Eliminacje)
§4. System Głosowania
§5. Wybór gospodarza obecnej edycji
§6. Rejestracja i Terminy
Harmonogram przyjmowania zgłoszeń, publikacji ofert na gospodarza oraz terminy głosowania zostaną ogłoszone w osobnym komunikacie przez Komitet Organizacyjny (Fundację Nordawizja, SA Utopia i Rząd Królewski).
§7. Przywileje państwa zwycięskiego
REGULAMIN KONKURSU PIOSENKI NORDACKIEJ – NORDAWIZJA 2026
§1. Postanowienia ogólne i Organizacja
- Organizatorem Konkursu Piosenki Nordackiej „Nordawizja 2026” jest Komitet Organizacyjny, w skład którego wchodzą: Fundacja Nordawizja, Spółka Akcyjna Utopia oraz Rząd Królewski Związku Winkulijskiego.
- Wydarzenie ma na celu wyłonienie najlepszego utworu muzycznego w drodze powszechnego głosowania mieszkańców regionów i państw biorących udział w konkursie.
§2. Uczestnictwo i Reprezentacje
- Do zgłaszania piosenek konkursowych uprawnione są:
- Państwa niepodległe,
- Regiony państw federacyjnych,
- Regiony państw unitarnych.
- Państwa niepodległe,
- Obowiązuje następująca hierarchia zgłoszeń:
- Państwo federalne nie może zgłosić się do konkursu jako całość, jeśli jakakolwiek z jego części składowych (np. prowincja, kraj związkowy) wyrazi wolę startu samodzielnego.
- Region państwa unitarnego może wziąć udział w konkursie tylko wtedy, gdy państwo, któremu podlega, nie bierze udziału w danej edycji jako całość.
- Państwo federalne nie może zgłosić się do konkursu jako całość, jeśli jakakolwiek z jego części składowych (np. prowincja, kraj związkowy) wyrazi wolę startu samodzielnego.
- Każdy uprawniony podmiot może wystawić jedną reprezentację (wykonawcę i utwór).
- Nie ma kryteriów geograficznych dla państwa/regionu, aby mógł wziąć udział w konkursie.
§3. Wybór reprezentanta (Eliminacje)
- Każdy region lub państwo przeprowadza własne eliminacje regionalne zgodnie z zasadami przyjętymi w danej lokalizacji.
- Sposób wyboru utworu (np. wybór wewnętrzny, głosowanie publiczne na forum regionalnym) leży w gestii lokalnych władz lub wyznaczonych przez Komitet Organizacyjny lokalnych koordynatorów.
§4. System Głosowania
- Głosowanie w konkursie ma charakter rankingowy. Głosujący mikronauta szereguje od najlepszego do najgorszego wszystkie utwory biorące udział w konkursie:
- Miejsce 1: Utwór najlepszy,
- ... (kolejne pozycje),
- Miejsce N: Utwór najgorszy.
- Miejsce 1: Utwór najlepszy,
- Każdy mikronauta może oddać głos tylko raz, przypisując go do jednego wybranego państwa lub regionu, w którym bierze udział w głosowaniu. Nie może oddać głosu ponownie w innym państwie/regionie. Głosy są traktowane jako globalne. Wyniki nie są rozdzielane ani ważone ze względu na kraj pochodzenia głosującego – liczy się suma punktów uzyskanych w rankingu ogólnym.
- Zwycięski utwór zostaje wyłoniony przy użyciu systemu głosowania przechodniego (Instant-Runoff Voting). Procedura obliczania wyników odbywa się w turach, których liczba odpowiada liczbie zgłoszonych utworów. W każdej turze z dalszego postępowania konkursowego eliminuje się utwór, który w danym etapie obliczeń posiada najmniejszą liczbę głosów wskazujących go jako wybór pierwszego stopnia (TOP1). Głosy oddane na utwór wyeliminowany nie przepadają, lecz zostają automatycznie przeniesione na kolejny utwór w rankingu danego głosującego (wybór drugiego stopnia, a w dalszych turach – najwyższy dostępny w rankingu utwór, który nie podlegał jeszcze eliminacji). Proces eliminacji i transferu głosów powtarza się do momentu wyłonienia ostatecznego zwycięzcy, który jako ostatni pozostaje w zestawieniu rankingowym.
§5. Wybór gospodarza obecnej edycji
- Komitet Organizacyjny otwiera konkurs ofert na organizację wydarzenia.
- Ostatecznego wyboru gospodarza spośród nadesłanych propozycji dokonuje Komitet Organizacyjny, biorąc pod uwagę przygotowanie techniczne, oprawę graficzną oraz koncepcję narracyjną wydarzenia.
§6. Rejestracja i Terminy
Harmonogram przyjmowania zgłoszeń, publikacji ofert na gospodarza oraz terminy głosowania zostaną ogłoszone w osobnym komunikacie przez Komitet Organizacyjny (Fundację Nordawizja, SA Utopia i Rząd Królewski).
§7. Przywileje państwa zwycięskiego
- Podmiot który był reprezentowany przez zwycięską piosenkę ma przywilej w organizacji następnej edycji konkursu. To znaczy, że w konkursie ofert na organizatora kolejnej edycji, oferty z tego państwa/regionu mają priorytet nad innymi ofertami w akceptacji - oferty innych państw mogą być zaakceptowane tylko jeśli państwo zwycięskie nie zgłosi swojej oferty.
- Punkt 1. nie tyczy się państw i regionów, których stolica nie znajduje się na Kontynencie Nordackim. Jeśli konkurs wygra podmiot pozanordacki, to musi nominować w swoim imieniu wybrane państwo nordackie, które otrzyma przywilej w organizacji następnej edycji Nordawizji.

- Henryk Wespucci
- Newbie
Re: Nordawizja [ROZMOWY KONCEPCYJNE]
Drogi Kamiljanie,
niezmiernie jestem rad, że idea Nordawizji jest żywa nadal. Osobiście nie mam nic przeciwko, żeby Nordawizja wróciła do łask i po wielu latach zaczęła ponownie wyznaczać właściwą jakość ogólnonordackich inicjatyw.
Przy tworzeniu formatu Nordawizji (przynajmniej w ostatnim jej kształcie mniej lub bardziej publicznie zarysowanym) kierowałem się zasadą stabilności konkursu także w okresie między edycjami, żeby uniknąć przykrych sytuacji np. z Our Sound, czy ostatniego arbitralnego zmienienia zasad bez konsultacji z innymi. Być może niepotrzebnie, ale przykładam szczególną wagę do rozwiązać systemowych.
Stąd też deklaratywnie powołana została Fundacja Nordawizja, która miała być docelowym współorganizatorem i podejmować decyzje o konkursie w czasie pomiędzy edycjami (zmiany regulaminów, zmiany gospodarza), jak również być wsparciem dla poszczególnych państw, które mogłyby takiego wsparcia potrzebować, dbając o jakość.
Stąd też uważam, że konsultowane przeze mnie z kilkoma osobami wcześniej drogami prywatnymi rozwiązanie byłoby sensowne tj.: w skład władz (nazwijmy to Radą Fundacji) Fundacji Nordawizji wchodziliby wszyscy zainteresowani koordynatorzy krajowi, którzy następnie powoływaliby spośród siebie osobę lub osoby bezpośrednio odpowiedzialne za podejmowanie decyzji (taki dyrektor wykonawczy konkursu i prezes fundacji). To z jednej strony dałoby stabilność, a z drugiej wpływ wszystkich zainteresowanych państw na kształt konkursu. W wypadku takiego Our Sound bowiem jest on narzucany rokrocznie odgórnie i nie ma żadnego wpływu na decyzje.
Wobec powyższego uważam, że regulamin Nordawizji nie powinien mieć charakteru jednostkowego - na konkretną edycję, a zawierać także inne i bardziej szczegółowe informacje uwzględniające te procedury. Albo po prostu jestem jakimś fetyszystą. XD.
Bardzo podoba mi się idea partnerstwa publiczno-prywatnego z tym, że trudno powiedzieć, czy Rząd jest zainteresowany organizacją. Wskazać także należy w jakiś sposób dokładne przewodnictwo nad Komitetem Organizacyjnym - czy jest to grupa kolektywna, czy jakiś podmiot ma charakter dominującego w tym konsorcjum organizacyjnym? Myślę, że od tego powinniśmy zacząć.
niezmiernie jestem rad, że idea Nordawizji jest żywa nadal. Osobiście nie mam nic przeciwko, żeby Nordawizja wróciła do łask i po wielu latach zaczęła ponownie wyznaczać właściwą jakość ogólnonordackich inicjatyw.
Przy tworzeniu formatu Nordawizji (przynajmniej w ostatnim jej kształcie mniej lub bardziej publicznie zarysowanym) kierowałem się zasadą stabilności konkursu także w okresie między edycjami, żeby uniknąć przykrych sytuacji np. z Our Sound, czy ostatniego arbitralnego zmienienia zasad bez konsultacji z innymi. Być może niepotrzebnie, ale przykładam szczególną wagę do rozwiązać systemowych.
Stąd też deklaratywnie powołana została Fundacja Nordawizja, która miała być docelowym współorganizatorem i podejmować decyzje o konkursie w czasie pomiędzy edycjami (zmiany regulaminów, zmiany gospodarza), jak również być wsparciem dla poszczególnych państw, które mogłyby takiego wsparcia potrzebować, dbając o jakość.
Stąd też uważam, że konsultowane przeze mnie z kilkoma osobami wcześniej drogami prywatnymi rozwiązanie byłoby sensowne tj.: w skład władz (nazwijmy to Radą Fundacji) Fundacji Nordawizji wchodziliby wszyscy zainteresowani koordynatorzy krajowi, którzy następnie powoływaliby spośród siebie osobę lub osoby bezpośrednio odpowiedzialne za podejmowanie decyzji (taki dyrektor wykonawczy konkursu i prezes fundacji). To z jednej strony dałoby stabilność, a z drugiej wpływ wszystkich zainteresowanych państw na kształt konkursu. W wypadku takiego Our Sound bowiem jest on narzucany rokrocznie odgórnie i nie ma żadnego wpływu na decyzje.
Wobec powyższego uważam, że regulamin Nordawizji nie powinien mieć charakteru jednostkowego - na konkretną edycję, a zawierać także inne i bardziej szczegółowe informacje uwzględniające te procedury. Albo po prostu jestem jakimś fetyszystą. XD.
Bardzo podoba mi się idea partnerstwa publiczno-prywatnego z tym, że trudno powiedzieć, czy Rząd jest zainteresowany organizacją. Wskazać także należy w jakiś sposób dokładne przewodnictwo nad Komitetem Organizacyjnym - czy jest to grupa kolektywna, czy jakiś podmiot ma charakter dominującego w tym konsorcjum organizacyjnym? Myślę, że od tego powinniśmy zacząć.